Jo Ranheim og Trond Helge Johnsen trollbandt rindalingene og de tilreisende på 3 venner i Rindal.

Musikalsk indrefilet på 3 venner

Publisert

Trøen Kammersmusikk er god på å arrangere konserter i stemningsfulle lokaler hvor artistene og publikum får en nær og fin tone. Lørdag var det dobbelkonsert på 3 venner, hvor publikum koste seg med nøtter og annet godt. Det var en veldig god atmosfære i kjelleren hvor musikerne stod til forventningene - og vel så det.

Vellykket flytting

Det var kvalitet da Trøen Kammersmusikk arrangerte dobbelkonsert i kjelleren hos 3 venner lørdag.

I utgangspunktet skulle konserten holdes i lavvoen til iTrollheimen på Trollheimstunet, men på grunn av værmeldingene ble den flyttet til sentrumen.

Det viste seg å være et lurt valg da meldingene slo til for fullt.

Full kontroll

Tiden gikk fort under den nesten tre timer lange konserten.

Tonen var god både på scenen og blant publikum, og selve lyden fra scena hadde Ronny Kjøsen god kontroll på.

Ronny Kjøsen og Trøen Kammersmusikk står nok en gang for et glimrende arrangement. Sønnen Linus på 12 år er med og hjelper pappa.

Plateslipp-turné

Først ute var Øyvind Sandum og Roger Tallroth. De utgjør folkemusikkduoen Sandum/Tallroth, og var på plateslipp-turné.

Øyvind fortalte at han gav ut sin første soloplate "Bamsen min" allerede som 18-åring.

Ronny var læreren hans i 2003/2004, og de har gjort mye sammen etter det.

Duo

Sandum bor i Oppdal. Han forklarte at duoen Sandum/Tallroth startet 12. mars 2020, som mange andre gode prosjekt. Da verden stengte ned, fikk han "panikk" og ville gjøre noe godt.

Han lagde musikk, men lurte på hvordan han skulle instrumentere. Han sendte en melding til gitaristen Tallroth i Uppsala i Sverige hvor han spurte om det passet at han ringte, og så var samarbeidet i gang.

Komponisten sendte over låten "Storebror" - som han lagde til broren sin som 40-årsgave, og svensken la til gitar til den lettlivede melodien og sendte den tilbake.

Det var tanken at Tallroth skulle bli med på 3-4 låter, men det stoppet ikke der, noe de to og publikum fikk nyte godt av lørdag.

Ulik inspirasjon

Oppdalingen spilte på forskjellige trekkspill. Han synes enraderen er mest artige instrumentet å spille på.

De spilte blant annet en enraderpolka med navn "Husk" etter en lokal dans, en halling til sønnen Wilmer som har danset halling siden han var 4-5 år, og en låt som svensken har komponert.

Bestemoren til Sandum hadde lysst til at han og broren skulle lære seg å spille på fele, og kjøpte en til de. Det ble trekkspilling på lillebror, men han er fremdeles fascinert av felemusikk, noe vi fikk høre på melodien "Bugge".

Sandum fortalte om et naust i Ålvundfjord som inspirerte til å lage en sjømannsvals, og om en fotballandskamp som endte opp med en åbborfisketur. Det ble midnatt og det stod opp en dis fra vannet og det ble en trollsk stemning. Dermed ble "Midnatt på Ljungan" skapt.

Fornøyde musikere

Duoen forklarte historiene om hvordan låtene ble til og hvorfor de har de titlene de har, mellom hver melodi. De var en lettlivet duo som fikk frem latteren blant de fremmøtte, og det var lett å se at de koste seg på scenen. Og de var tydelig, som de selv sa, veldig fornøyde med publikum.

Lørdagens arrangør og lydmann Ronny Kjøsen spiller sammen med Sandum og Tallroth på deres siste låt på konserten.

Neste par ut

Etter en time var det sceneskifte, hvor man kunne - som ellers i konserten - kjøpe seg nøtter og annet godt, mens praten gikk. Snart entret Trond Helge Johnsen og Rindals egen Jo Ranheim scenen.

Det gikk fra lettlivede melodier fra folkemusikerne til alvorlige tekster på bergensk. Men tross sterke tekster, var det absolutt ikke dystert under deres konsert heller. Heller tvert i mot.

Vokalisten presenterte seg selv, gitaristen og tekstene på et humoristisk vis, og hadde en historie bak hver sang. Duoen hadde - som de to forrige musikerne - veldig god kontakt med publikum, som bestod av ganske nøyaktig halvt om halvt med rindalinger og tilreisende. Blant annet var det gjester fra Sunndal og Johnsen sine svigerforeldre som hadde tatt veien fra Oppdal uten at artisten visste de skulle komme.

Dialekt

Johnsen synger på bergensk. Den folkelige artisten spøker med å spørre om publikum forstår han, eller om han må snakke på engelsk mellom sangene.

I tillegg til å være en kløpper på musikk, viste det seg at han er ganske god på rindalsk, noe som skapte enda mer latter og en enda bedre og løsere stemning, der noe av det han la om, forklarte hvorfor han ikke snakket dalens dialekt:

-"E årka ittj å tailla rindaling. De får e ittj te."

Snart jubileum

Mens gitaristen er oppvokst i Rindal, var det første gang vokalisten var på en scene her. Som Johnsen selv sa:

-Tenk det; etter 30 år og 4.500 spillejobber, og jeg har ennå ikke spilt i Rindal.

Bergenseren som er bosatt i Trondheim har levd av musikken siden han var 17 år, og neste år feirer han 30-årsjubileum som artist.

Setter ord på det vanskelige

Trond Helge vokste opp på barne- og ungdomshjem og ulike institusjoner, og ønsker å ta med publikum på en reise gjennom sitt liv og sine observasjoner.

Det er ikke tvil om at låtskriveren er en mann som har opplevd mye, og han legger ikke papp i mellom når han tar pennen fatt og skriver om erfaringer og ting han har sett oppgjennom tidene. Det er troverdig og nært når de fremfører sangene, og det er viktige tema som blir presentert fra et annet perspektiv enn det vi kanskje pleier å få det fra.

Mange har tunge tanker og har opplevd eller sett ting som har satt sine spor. Bergenseren er veldig god på å formidle sine tekster, og setter ord på ting mange kan ha vanskeligheter med å snakke om.

Samarbeid

Trond Helge fortalte at han har samarbeidet med mange gitarister, men at ingen har forstått hans språk bedre enn Jo.

-Eg trur at motsetninger gjer kvarandre godt, sa han på bergensk.

De to møtte hverandre hos Jo på Øra studio under innspillingen av låtskriverens første single som han gav ut i 2019.

Etter det har de hatt mye godt samarbeid, og på lørdag var deres 50. konsert sammen.

De avsluttet kvelden der det hele startet, med sangen «En rastløs sjel».

Variert innhold

Låtskriveren og komponisten lager veldig variert musikk.

Lørdag startet han med sangen som hans svigermor ga tittelen "Plutselig gikk det i svart". Tekstskaperen lurer på hvorfor folk sitter alene på barer og andre plasser. Som han selv sa, kan det være mange grunner til det, som at de har reist fra kona, alkohol eller demens.

Videre presanterte de sanger som handler om blant annet å møte seg selv i døra og om angst. "Jagende indre" handler om å være avhengig av noe, og "Emilie" handler om en ung jente som tok livet sitt med dop; hvor han mimrer "Du hadde sikkert dine grunner som ingen andre kunne se, men vi hadde våre stunder der vi kunne le."

Grip sjansen

Vi tar med oss toner og ord fra kvelden, og tar til etterretning de siste strofene i låtskriverens "Plutselig gikk det i svart": "Du kommer tidsnok til andre siden, så husk å lev hver eneste dag".

Da er det bare å glede seg til neste helg og gripe sjansen til å møte opp når Trøen Kammersmusikk arrangerer «Tradisjonshelg i Rindal».

Powered by Labrador CMS