Bosetter inntil 100 nye flyktninger:
- Om alle gjør litt, så kommer vi langt
Surnadal kommune er anmodet til å bosette inntil 100 flyktninger fra Ukraina. Lag og organisasjoner i Surnadal kommune fikk mandag kveld informasjon om flyktningsituasjonen vi står ovenfor. Sammen skal kommunen og de frivillige gjøre overgangen og integreringen av flyktningene så god som mulig.
Ordførere Margrete Svinvik (Sp) ønsket alle velkommen til møtet i Svorkasalen, og uttrykte takknemlighet over å se at så mange ønsket å møte, selv i en dyster anledning. Hun fortalte samtidig at hun er glad for at Surnadal kommune kan være støttespiller for de flyktningene som kommer fra Ukraina.
- Mange av de som kommer til Surnadal, kommer rett fra krigen. Dette kommer til å handle om overgangen fra å overleve, til å leve, sa hun.
Hun har tro på at kommunen og dens ulike lag og organisasjoner kommer til å håndtere dette på en god måte, men det er nødvendig at alle vet hva en skal forventer av hverandre, og hva hver enkelt har å tilby.
Er anmodet til å bosette inntil 100 flyktninger
Olav Bergheim, enhetsleder i voksenopplæring og integrering, informerte forsamlingen om voksenopplæringens arbeidsområder, og hvordan de har et tett samarbeid med barnehagene og skolene i kommunen. Han forklarte at kommunen er anmodet til å ta imot 100 flyktninger fra Ukraina i år.
Kommunen vil få tilført økonomisk kompensasjon for hver bosatt flyktning. Tilskuddet skal blant annet gå til bolig, helsehjelp og barnehage/skole. Samtidig vil det komme tilskudd til kommunens frivillige lag og organisasjoner.
Fysisk undervisning for skolebarna
Kommunalsjef for oppvekst, Astrid Mogstad Høivik, kunne fortelle at det regnes med at rundt 40 av flyktningene som kommer, vil være barn i barnehage- og grunnskolealder. Alle barna som kommer til Norge, har rett og krav på barnehage- og grunnskoletilbud innen 4 uker etter ankomst. Kommunen vil legge til rette for dette, da med fysisk undervisning som utgangpunkt.
Høivik mener den fysiske undervisningen vil være en viktig del av integreringen og den generelle trivselen for barna som kommer. Ambisjonen er å gi dem et så stabilt og godt tilbud som mulig.
Det jobbes samtidig med å få den utdanning de voksne flyktningene eventuelt måtte ha, godkjent i Norge. Hun sier at ukrainere generelt har en høyrere utdanningsgrad enn nordmenn.
Kommunalsjef for helse og omsorg, Gunhild Eidsli, informerte forsamlingen om at siden flyktningene som kommer har kollektiv beskyttelse, så vil de ha rett på helseundersøkelse og somatisk og psykisk helsehjelp.
Informasjon om støtteordninger for lag og organisasjoner
Rådgiver Anne Lise Wullum la fram informasjon om hvordan frivillige og lag og organisasjoner i kommunen kan melde seg som frivillige bidragsytere gjennom kommunens hjemmesider.
De ulike skjemaene finner du her. Som frivillig kan du stille med den hjelpen du føler du er i stand til å gi, enten i form av utleie av bolig, donering av diverse utstyr, og lignende. Skjemaene gjelder kun for situasjonen rundt flyktningene fra Ukraina. Enhetsleder i teknisk drift, Johan Kenneth Mogstad Åsenklint, sa at de trenger hjelp fra det private markedet for å få huset flyktningene, om det kommer så mange kommunen er anmodet til å ta imot.
Uttrykker et stort ønske om å hjelpe
De oppmøtte lagene og organisasjonene viste et stort ønske om å være med å bidra, både i form av å samle inn utstyr, og å hjelpe flyktningene ut i fritidsaktiviteter.
Møtet ble konkludert med at kommunen og de frivillige organisasjonene skal videreføre, og optimalisere, samarbeidet de har, for å gi flyktningene en så normal hverdag som mulig.
- Om alle gjør litt, så kommer vi langt, avslutter ordfører Margrete Svinvik.