
Vakre, men ikke ønsket i naturen!
Hver sommer er blomstring med på å sette farger på naturen. Men visste du at slettes ikke alle fargerike blomsterplanter er ønsket i norsk flora? Også her i vårt distrikt er det store forekomster av lupin og kjempespringfrø. Her kan du lese om hva du skal gjøre for å bli kvitt dem.
Statsforvalteren i Trøndelag deler på sine nettsider:
- Den er en luring som kan kaste opptil 4000 frø 6-7 meter rundt seg når frøene er modne, sier Hilde Ely-Aastrup. Hun er seniorrådgiver ved Klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag. Planten hun beskriver som en luring har navnet kjempespringfrø og hører naturlig hjemme i Himalaya. Etter at den ble innført til Norge som prydplante, har den spredd seg ukontrollert i kulturlandskapet og naturen. Navnet har den etter størrelsen, den kan bli over to meter høy om den får næring nok.
Superspreder som gir erosjon
- Kjempespringfrø liker å stå fuktig og vokser gjerne langs grøfter og bekker. Gjennom eng og åker kan vi ofte se noen rosa striper utover sommeren, og da er det denne som blomstrer, forklarer Ely-Aastrup. Frøene spres effektivt videre med vannstrømmen til nye områder. Den danner snart tette tepper og fortrenger bekkeblom og andre planter som naturlig hører hjemme langs bekker og vassdrag. Kjempespringfrø er en ettårig art som kun har en liten rot som ikke binder jorda. Den kan derfor føre til erosjon langs grøfte- og bekkekanter, en trussel i tillegg til å fortrenge hjemmehørende arter.
Fortrenger naturlige arter
Lupiner er en annen fremmed art som har tatt steget fra trønderske hager og spredd seg i stort omfang i naturen. Lupiner som finnes i ulike varianter og farger, er hentet fra vestlige deler av Nord-Amerika. Den hører til i erteblomstfamilien og trenger lite næring. I likhet med kjempespringfrø sprer lupiner seg ved hjelp av frø. Men der kjempespringfrø satser på mengder av frø som er spiredyktige i et par år, satser lupiner på frø som har spireevnen i behold etter mange tiår. Ja, hele 70 år gamle frø har gitt nye planter er siste melding fra Sverige.
- Tidligere ble lupiner også brukt av offentlige instanser i Norge, som vegvesen og jernbane, forklarer Ely-Aastrup. Derfor ser man den gjerne langs veier der den vokser på bekostning av blåklokker, tiriltunge og rødkløver.

Det nytter om man gjør det på rette måten
Ely-Aastrup forklarer at nøkkelen til å bekjempe kjempespringfrø er å hindre blomstene i å lage modne frø. Man bør dra planten opp så snart man kjenner den igjen. Heldigvis er den lett å luke, og planten tørker fort ut i sola. Men tryggere er det å legge den i kompost som dekkes, eller grave den ned. Denne planten kan man bli kvitt i løpet av et år eller to om man virkelig går inn for det.
Litt verre er det å bli kvitt lupiner.- Og for all del, ikke legg visne lupinblomster med frøkapsler i hagekomposten din, sier Hilde Ely-Aastrup. Visne blomster og frøkapsler bør tørkes og brennes, eller leveres på godkjent mottak som brennbart restavfall.
Finn frem spaden
Lupiner er dessuten en flerårig plante som etter hvert får kraftige røtter.
- Skal man bli kvitt denne hardhausen må man spa den opp med rot. Og rota bør man la gå samme vei som frøkapslene, er rådet fra Ely-Aastrup.
- Og ikke kast lupiner, kjempespringfrø eller noen andre hageplanter over hagegjerdet og ut i naturen. Naturen lager de vakreste fargene selv, uten vår innblanding.