Stavgang til Kvenndalen
Fra tidlig morgen torsdag 09. september var det lite håp om godvær for stavganggruppa. Imidlertid varslet yr om oppholdsvær fra kl. 09.30, og det skulle vise seg at de hadde nesten rett, for da klokka nærmet seg 10.00 tok regnet slutt. Riktignok var det skodde langt nedover fjellsidene, slik at utsikten uteble. Vi fikk likevel en fin tur, og kunne kose oss med kaffe og noe å bite i under den fine gapahuken ved parkeringsplassen. Slik som værforholdene var tidlig på dagen er vi godt fornøyd med 17 deltakere. Vi får trøste oss med at mye regn gir håp om lavere strømpriser utover høsten.
Litt lengre inn i dalen enn der stavganggruppa snudde låg tre setrer ganske nære hverandre. Det var Hopsetra, Vollasetra og Haugasetra, og litt lengre inn har vi Trettsetra. Vollasetra vart også kalla Ness-setra, for der var gårdene på Neslandet også eiere. Det var nok tungvint og frakte buskapen over fjorden med store ferjer som tok 6-8 kyr, og motorbåter til å slepe med. Videre bar det oppover Lykkjebygda før de tok av til Kvendbø. Her må en legge til at det var liten biltrafikk langs FV 670 på dette tidspunktet. Resten innover Kvenndalen var rene parademarsjen, for krøttera kjente seg att og satte opp farten for å komme seg til setra. Sommeren 1945 var siste året de på Nes setra i Kvenndalen. Siste kvelden på setra før buskapen vart drive heimover var det flott servering med rømmegrøt, nystekte vafler og dravle. Når krøttera kom til Kvanne var Nes-kallene møtt opp med ferjer og motorbåter, og merkelig nok gjekk kyrne villig om bord i ferjene. De som opplevde dette hevder det var et flott syn når tre motorbåter med ferjer på slep, lasta med store krøtter oppi la i vei over fjorden med kurs for Nes og Nesøya.
Neste torsdag går turen til Igltjønna i Rindal, og da får vi med oss en klasse fra Surnadal videregående skole. Det er trivelig at ungdommene vil blande seg med pensjonistene og være med på tur!