"Hjelp mæ å hjelpe" - også i Rindal
På Gjenbrukslåven er alt gratis
Unni Vangen i Rindal er engasjert som frivillig i organisasjonen "Hjelp mæ å hjelpe". Hun har jobbet mye med formidling av klær, og tidligere i år fikk hun en ide om å samle klær og utstyr på låven, slik at folk selv kan komme innom og finne det de trenger. På Gjenbrukslåven er alt gratis, og tilbudet er åpent for alle!
Unni forteller at organisasjonen "Hjelp mæ å hjelpe" ble starta i Trondheim i 2014. I 2015 kom "Hjelp mæ å hjelpe" på facebook, og det var da Unni ble oppmerksom på organisasjonen. Hun meldte seg som frivillig, og etter hvert har hele familien blitt engasjert i arbeidet for å hjelpe andre som trenger en håndsrekning.
– Jeg brenner for å hjelpe folk som ikke har råd til alt de trenger. Og så er det godt å hjelpe andre også, smiler Unni.
Mange forskjellige oppdrag
Det har vært mange oppdrag for organisasjonen i disse åra, forteller Unni. Hun startet karrieren som frivillig en gang hun ble med for å kjøpe inn litt mat til en barnefamilie som ikke hadde råd til pålegg på brødskiva på nista i barnehagen. Så ble hun med i "Hjelp mæ å hjelpe". Siden den gang har Unni og familien hennes hjulpet folk med så mangt, blant annet flytting, hjulpet til med mellomlagring av møbler over år og rundvask av hus.
Mange tar vare på ting som de sikkert har jobbet hardt for å skaffe seg gjennom et helt liv. Så kommer dagen da de blir eldre og må flytte til en mindre bolig, og ikke får plass til alt. Mange frykter da at deres kjære eiendeler må kastes. Da er det en lettelse for dem at det blir gitt videre til noen som har bruk for det.
Nok plass til lagring
Unni har jobbet aller mest med formidling av klær og mat. Det er veldig mange som har klær som de vil kvitte seg med. Særlig i byene har folk lite lagringsplass, så mange gir bort store mengder med fine klær. Alternativet er å kaste dem. Unni har kjørt mange turer til Trondheim for å hente klær som folk gir bort. Så tar hun dem med hjem og sorterer dem.
Det sier seg selv at "Hjelp mæ å hjelpe" ikke har mulighet til å lagre store mengder med klær i Trondheimsområdet, og siden Unni har god plass så har hun tatt på seg mellomlagring av det meste.
Organisasjonen formidler forespørsler fra folk som har behov for klær. Enten kan de ta turen til Rindal og hente det de trenger, eller så kan Unni være behjelpelig med frakt. Hun forteller at hun ofte kjører til Trondheimsområdet for å levere klær. Det er ikke til å stikke under en stol at Hermundslia i Lomundalen ligger litt utenfor allfarveg, så det er selvsagt ikke så enkelt for alle å komme seg hit, særlig ikke fra Trondheimsområdet.
I flere år lagret hun klær i søppelsekker og lignende. Det var vanskelig å holde oversikt, og mye å lete igjennom hver gang hun skulle finne fram noe spesielt. Så det ble hun litt lei av etter hvert, forteller hun.
Fikk bedre oversikt
Unni og Erling bor på en gård i Lomundalen i Rindal. De har vært gårdbrukere tidligere, men de la ned gårdsdrifta for en del år siden. De har bygd om en stor del av låven til selskapslokale. Tidligere i år fikk Unni en ide om å sortere alle klærne og legge dem ut på låven. Da ville hun selv få bedre oversikt over det hun har på lager, og folk som trenger noe kan komme innom selv og plukke ut det de trenger. Erling var enig i at dette var ei god løsning, og slik så "Gjenbrukslåven" dagens lys.
I selskapslokalet på låven er det også et kjøkken, og det kan brukes som prøverom.
Etter hvert har Unni fått inn mye mer enn bare klær på låven. Det er en del møbler, som hun også bruker til oppbevaring og utstilling av alt det andre som gis bort. Her finnes det også barneutstyr, sykler, leker, interiør, bøker, smykker, vesker og mye mer.
– Folk begynte å komme med ting, og så klarte jeg ikke å si nei. Så det har "ete på seg" litt, sier hun.
Men hun har fortsatt plass til det som kommer inn, for både klær og andre ting går ut igjen jevnt og trutt.
Et par åpningsdager i uka
Unni prøver å ha åpent hus på låven et par ganger i uka. Gjenbrukslåven har egen facebookside, og der annonseres det som oftest en dag i forveien når hun holder åpent. Som oftest er det åpent noen timer en dag midt i uka, og noen timer på lørdager. Unni jobber turnus, så hun kan ikke ha faste åpningstider, men ellers går det an å komme innom når hun er hjemme, sier hun. Det er bare å ta kontakt og spørre om det passer.
På åpningsdagene er det av og til en god del folk, andre ganger er det få som er innom. Men det er mange som kommer hit og leverer ting de ikke trenger, for eksempel klær som har blitt for små til ungene, og så kan de få med seg noe de trenger hjem igjen. Det er litt av poenget at det skal sirkulere litt, synes Unni. Det kan være så enkelt at det er kjekt med et ekstra skift å ha i barnehagen, eller for å få tak i et antrekk til en festlig anledning, som barnet kanskje bare rekker å bruke en gang før klærne blir for små.
– Ikke bare for de med dårlig råd!
Unni forteller at det er ganske mange lokale som benytter seg av tilbudet, og noen av dem er innom ofte. I starten var hun redd for at folk i bygda ikke turte å komme, for at noen kunne tro at de ikke hadde råd til å kjøpe klær. Men det er jo ikke sånn, og det har gått veldig bra, sier hun. Og en ting vil hun understreke:
– Dette tilbudet er ikke bare for de som har dårlig råd. Det er for ALLE!
For dette er jo også et bærekraft-tiltak. Klær som blir kastet utgjør som kjent et enormt avfallsproblem på verdensbasis. Fretex skriver på sine nettsider at bare en tiendedel av de klærne som blir donert til Fretex i Norge havner i bruktbutikkene i Norge. Resten eksporteres.
– Folk har jo i utgangspunktet for mye klær, og så er det jo slik at barn vokser ut av klærne sine på et blunk, sier Unni, og legger til:
– Når man arver noe så synes man jo at det er nytt, for seg selv.
Mye av det hun får inn på gjenbrukslåven har ikke vært brukt, en gang. Mange plagg som kommer inn har fortsatt prislappen på.
Tilbudet på Gjenbrukslåven har etter hvert utvidet seg til å bli mye mer enn bare klær. Her finnes det blant annet leker og mye utstyr til små barn, flere sprinkelsenger, et par barnevogner og vippestoler og lignende. Kanskje er det noen besteforeldre som har lyst til å ha ei egen seng, vogn eller annet utstyr til barnebarna når de er på besøk? Det er bare å komme til Gjenbrukslåven og hente, sier Unni.
Rydder mer plass
Når det skal arrangeres selskap på låven så rydder de alt ut av lokalet, og henter det inn igjen etterpå. For tiden driver Unni og rydder i Erlings verktøy, og lager plass til en bod, der hun bare kan trille inn klesstativene når de må ryddes bort ei stund.
Hun forteller at hun har enda mer klær og utstyr lagret enn det som er framme på låven. En del vinterklær og utstyr, for eksempel, har hun ryddet bort. Det vil hun ta fram igjen til høsten. Slik blir det litt ekstra fornying i lokalet hele tida.
Noen av de som er innom vil absolutt betale litt for de varene de får med seg. Unni tar ikke imot penger selv, for alt er i utgangspunktet gratis. Men "Hjelp mæ å hjelpe" har alltid behov for økonomiske bidrag, så den som vil betale for noe kan vippse pengene direkte dit. Organisasjonens vipps-nummer står på facebooksida til Gjenbrukslåven.
ANNONSE:
Bidra med det du kan
Det har blitt tøffere tider for mange de siste par åra. Dette merkes særlig godt for hjelpeorgansisjonene. Det er flere som ber om hjelp, og færre som er i stand til å bidra økonomisk. Derfor er det viktig at så mange som mulig bidrar med det de kan. Å gi bort ting man ikke trenger lenger er en veldig fin måte å bidra på. "Hjelp mæ å hjelpe" har også ei facebookside for formidling av ting som gis bort, og ei side for frivillige, som bidrar blant annet med henting av varer som gis bort, og med frakt av varer til de som trenger det.