dame med rullator foran lerrett

Mus til besvær

Publisert Sist oppdatert

Endometriose. Et ord vi kvinner «kan» eller i det minste har hørt om. Men angår det oss alle? Ja, i aller høyeste grad. Statistikken sier at en av 10 kvinner har det. Det påvirker kvinnen selv, familien, skolehverdagen og arbeidslivet. Men statistikken sier også så mye mye mer. Det kunne endometrioseforkjemper Inga Dalsegg fortelle om da Surnadal sanitetsforening inviterte til åpent møte om temaet sist uke.

Bakteppet

Det tar i snitt syv år før en kvinne/jente med unormale plager rundt menstruasjon og underliv får stilt diagnosen endometriose. Hvorfor så lenge tenker du? Jo, fordi vi er så gode til å IKKE snakke om tabulagte temaer, og at det er visse sykdommer som det er lav status å forske på. I et legestudie over fire år er det kun avsatt en time til temaet endometriose. Mange kvinner går også rundt og tror at deres unormalitet er normal. Nettopp på grunn av uvitenhet.

Statistikken

Som sagt, 1 av 10 kvinner med livmor har endometriose i en eller annen form. Inga har type fire, den aller hissigste, og derav også et «gullprosjekt» for legestanden når hun endelig etter 29 år med dritt fikk stilt diagnosen. Da var kroppen så langt nede etter fysiske og psykiske påkjenninger at det meste ble godtatt, og mottatt. For det finnes faktisk ingen medisin for sykdommen ennå, kun lindrende behandling. Som for eksempel Ingas utallige varmeflasker som i det minste kun gir brannmerker som bivirkning...

Forskningen

Inga kunne stolt fortelle at hun har blitt en del av et forskningsteam på endometriose hos NTNU i Trondheim. Et lite team kan gjøre så mye for fremtidens jenter og kvinner, gi oss mer kunnskap, og ikke minst en medisin frem i tid. Men forskning er avanserte greier. Og det er her den besværlige musa kommer inn. I all forskning brukes kun forskning med mus av hankjønn. Mannemus. Og hvorfor det? Jo, da slipper de den besværlige syklusen til homusa. Og her kan dere selv se for dere engasjerte Inga: ei Inga som fyrer seg skikkelig opp over at ingen har tenkt at syklusen til kvinner faktisk kan være det som påvirker kroppen med «noe» ekstra dritt. Norske Kvinners Sanitetsforening forvalter årlig forskning på kvinnehelse for over 20 millioner. Men ingen på endometriose. Enda. Styret i Surnadal sanitetsforening oppfordret derfor Inga og bringe dette videre til NTNU ved neste anledning.

Veien videre

Leder Elinor Bolme i sanitetsforeningen lanserte deres nye ide "Sanitetssalongen".

Bakteppet for dette fantastiske foredraget denne kvelden var at Inga nå i større grad ønsker å øke synlighet og kunnskap om endometriose. Hun blir å finne på Talelisten.no som er en åpen foredragsportal med tema fra både humor og folkeopplysning. Og ikke minst løfte synligheten på tabulagte lidelser. Vi i Surnadal sanitetsforening går god for både kvalitet og engasjement i foredraget. 

personer på stoler rundt gule bord

I samme anledning lanserte leder Elinor Bolme i sanitetsforeningen deres nye ide Sanitetssalongen. Foreningen ønsker mer åpenhet rundt kvinnehelse, som er et viktig satsningsområde i organisasjonen. Med konseptet Sanitetssalongen vil det bli fokusert på økt kunnskap på kvinnehelse med ulike temaer som kvinner i vårt nedslagsfelt kan ønske seg. Sanitetskvinnene tar derfor imot tips tema som er aktuelle fremover. 

– Vi fikser møtelokaler, servering og gode foredragsholdere, lover Bolme.

 

 

Powered by Labrador CMS