Flere personer i står og ser på felt tømmer i snøen.
Rekord-oppmøte i Langlia denne lørdagen.

Stor aktivitet i Langlia

Denne helga ble det arrangert både Kappedag og motorsagkurs i Langlia på Rindal. -Dette skal vi gjenta! sier samtlige i styret i Rindal Skogeierlag.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 11. februar arrangerte Rindal Skogeierlag Kappekurs for alle interesserte. Her var det fyr på bålpanna, natursti for ungene, og kaffe og kake til alle. Ola Bakken fra Allskog underviste i kapping av tømmer, og RBL var på plass med stand. Og oppmøtet var rekordstort, over 30 personer med stort og smått tok turen ut i skogen denne dagen. Vertskapet synes det er ekstra stas med alle ungene som leker rundt på området. Og at yngre skogbrukere møter opp på kurs. Det gir gode fremtidsutsikter for skogbruket i Rindal!

To vinterkledde barn som sitter på hver sin stubbe ved ei bålpanne.
Ungene koste seg og satte sitt preg på arrangementet.

Lærerikt

Deltakerne forteller at det er gull verdt å få lære i praksis. - Her får vi spurt om det vi lurer på, og de erfarne deler villig av sin kunnskap. Med på kappekurs deltok både ferske skogbrukere og gamle ringrever. - Alle trenger vi å oppdatere oss, forteller styremedlem Bodil Børset. Det kommer stadig nye regler og miljøkrav som skogbrukerne må forholde seg til. I tillegg har skogbruksplanen nettopp blitt digitalisert, og da er det mange som kjenner på behov for litt kursing.

- Det er utrolig viktig at vi tar vare på lokal kunnskap, og bidrar til å opprettholde et miljø i skogbruket i Rindal, sier styreleder John Langli. Før drev nesten alle gårder skogen selv, men flere og flere går over til maskinhogst. Da forsvinner mye kunnskap, og grunneiere kjenner ikke lengre skogen sin. Dette vil vi gjøre noe med, vi må ta vare på sjølhuggerne også. John Langli brenner for skogbruket, og har stilt egen skog og virke til disposisjon for kursing. Det får han mye skryt for, både av deltakere og kursholdere.

Tre smilende personer foran en tømmerstabel.
Styremedlemmene Bodil Børset, John Langli og John Landsem er fornøyde med arrangementet.
En mann som viser hvordan man måler opp tømmer. Flere personer ser på.
Ola Bakken demonstrerer oppmåling av tømmer.

Verdifull kunnskap

Tema for dagen var kapping av tømmer. Eller sagt med andre ord: - Hvordan få mest mulig verdi ut av et tre? For hvis du kapper feil lengder, eller behandler virket feil, kan du tape penger, forteller kursleder Ola Bakken fra Allskog. Her har vi undervist i kapping og måling, samt behandling av ukurant virke. John Langli har gjort en kjempejobb med å legge frem ulikt virke som deltakerne fikk bryne seg på, skryter Bakken. -Og så er det er gode priser på tømmer nå, så det er bare å ta kontakt om noen vil ta ut skog! Det står mye verdier på rot i Rindal, og vi har lokale hogstlag som gjerne hjelper til med å hente det ut.

Et instrument for måling av tømmer.
Her studeres det.

Styret forteller at de kommer til å arrangere flere slike kurs fremover, samt ulike temakvelder. For det er mange tema å ta av, forklarer styremedlem John Landsem. Vi har mange aktive skogbrukere i Rindal, og vi opplever et generasjonsskifte nå. Mange skal akkurat til å starte opp i skogen etter å ha overtatt gården, og det er flott at de kommer på kurs. Det er mange begreper i skogfaget, og det er så mye lettere å lære dem ute i praksis. Mange har drevet i skogen i en mannsalder, og har mye erfaring på området. Men også disse har godt av å tilegne seg ny kunnskap. Ta dette med miljøhensyn som eksempel; enten kan man sukke over nok et hensyn man må ta, eller så kan man ta det som en faglig utfordring. Målet med bærekraft er jo at det skal bli mer bærekraftig både for miljøet OG skogbrukeren. Da får man også mer igjen for tømmeret sitt også. Så oppdateringer er direkte økonomisk lønnsomt, mener Landsem. Børset understreker at det er lurt å forberede seg godt før man begynner å hente ut tømmer. Det er lurt å gjøre opp status og bli kjent med egen skog. I tillegg må man lære seg å ta i bruk det nye planverktøyet, slik at man er klar når hogsten begynner. Nettopp derfor vil de arrangere flere kurs fremover.

Nytt styre

Rindal skogeierlag har nylig valgt nytt styre, og kan presentere en engasjert og faglig kompetent gjeng: John Langli som styreleder, Bodil Børset, John Landsem og Lars Røen. Bodil Børset forteller at det har kommet ny giv inn i styret, og særlig vil hun skryte av primus motor John Langli. Sammen med kona Kristin, har de gjort en kjempeinnsats med å arrangere denne kursdagen. De har stilt med både skog, tømmer og matservering. Både store og små ser ut til å ha kost seg, og mange ble igjen for kaffe og prat etter at arrangementet var ferdig.

To smilende damer som steker pølser på bålpanne.
Blide damer som varter opp ved bålpanna.
En liten gutt som står foran en tømmerstabel, med en oppgave på et foliert ark.
Ola Langli har fått premie etter endt natursti.

- Det er viktig at folk bruker oss, sier Børset. Vi håper at de som er medlemmer kommer med innspill på hvilke tema vi skal ta for oss, slik at vi får et aktivt lokallag her i Rindal. Vi trenger å møtes, oppdatere oss og ha et godt miljø. Mange jobber alene i skogen, og da er det fint å kjenne at en har kolleger. Denne våren har vi satt opp fire kurs, blant annet i skogplanlegging og de nye skogbruksplanene som kom i 2022. Og så vil vi ha flere slike temadager med bålkaffe rundt i de ulike grendene.

Utstyret i orden

RBL var på plass med stand, og de kom også med lovord om arrangementet. - Det er veldig hyggelig å treffe så mange av kundene våre ute i felt. Da får vi gode samtaler, og får et godt innblikk i hvilket utstyr folk ønsker seg. Til dagen hadde kursholder Ingebrigt Landsem bidratt til å kle opp en dukke med det han mener er godt utstyr for en økt i skogen. - Sikkerhet og komfort er viktig, mener Steffen Møkkelgård fra RBL. Klær og sko skal være gode å jobbe i, og de motorsagbuksene vi har nå føles nesten som turklær. I tillegg har vi presentert et belte med utstyr som det er viktig å ha for hånden når man jobber i skogen. Det hjelper lite å ha førstehjelp og telefon i traktoren om ulykken rammer. Deltakerne på dagens kurs fikk tilbud om gode rabatter på utstyr fra Husqvarna, og det blir satt pris på.

To personer står og ser på ei utstillingsdukke kledd i fullt skogs-verneutstyr.
RBL med stand på Kappedagen

Motorsagkurs

Lenger opp i lia gikk motorsagene jevnt hele ettermiddagen. Her var 3 ivrige kursdeltakere i full sving med felling og kvisting av tømmer. Primus motor Ingebrigt Landsem fra Skogkurs var i særs godt humør. - Det er så artig å jobbe med disse karene, de er dyktige, forteller han. Landsem har årelang erfaring med undervisning, og skal ha kurs på ungdomsskole den kommende uka. -Alle kan bli med på motorsagkurs, så lenge du har fylt 15 år, forteller han. Vi underviser i alle emner, og stiller med instruktør så lenge det er minst 4 påmeldte. Disse karene har hatt 15 timer om stell og vedlikehold av motorsag før de fikk slippe ut i skogen. Nå skal vi bare kose oss! gliser han. Og så skal vi terpe, terpe, terpe. Det er mengdetrening som gjelder, og til det trengs det trening på presisjon, ergonomi, effektivitet og sikkerhet. Og så må du skrive at John Langli er en krumtapp!

Fire smilende menn i verneutsyr i snøen i skogen.
Tore Brønstad, Kalvis Tims, instruktør Ingebrigt Landsem og Hallvard Gåsvatn trives på motorsagkurs.

Deltaker Tore Brønstad fra Rindal, er godt fornøyd med kurset. Selv om han har 20 års erfaring fra skogbruk, har han hatt godt utbytte. - Ingebrigt er kjempedyktig, så god til å lære bort. Jeg har fått bort en del unoter og lært nyttige tips og triks. Nå gleder jeg meg til å få papirene i orden, så jeg kan utvikle mitt enkeltmannsforetak innen trefelling.

Ei gran som blir felt i snøen i skogen.
Fine forhold for hogst nå

Se skogkurs.no for oversikt over oppsatte kurs, eller ta kontakt med John Langli om du vil bli med på et lokalt.

Trollheimsporten har hatt reportasje om skogkurs tidligere: https://www.trollheimsporten.no/rindalsnytt-skogbruk/fire-damer-pa-skogkurs/126821

Powered by Labrador CMS