Surnadal Pride:

-I dag er jeg stolt av å være surndaling!

Prideparaden Surnadal Pride, den første av sitt slag, gikk av stabelen lørdag. Det skulle vise seg å bli en skikkelig folkefest. Mange stolte surndalinger sluttet seg til Pridemarkeringen, initiativtaker Lilly Gunn Nyheim var en av dem.

Publisert Sist oppdatert

-I dag er jeg stolt av å være surndaling!

Nyheim startet med å takke alle som møtte opp, og sa seg stolt over surndalingenes entusiasme og støtte.

Toget, som startet fra Alti i ett-tiden lørdag, endte foran Kulturhuset på Skei, der et entusiastisk og jublende publikum fikk høre to appeller.

-Nå er vi blitt mange som slår ring om våre medmennesker, familie og venner, og jeg kjenner at jeg er stoltere enn noen gang over å heise akkurat dette flagget, sa en rørt Kari Evensen, som holdt appell foran Kulturhuset på Skei.

-Flagget representerer medmenneskeligheten, godheten, respekten, friheten, likeverdet og ikke minst et mot større enn livet sjøl, fortsatte hun, til stor jubel fra publikum.

Det var stor stemning da paraden startet fra Alti. Foreløpig har man ikke tall på hvor mange som gikk i toget, men tallet 200 ble nevnt. Medlem i arrangørgruppa Annett Ranes sier at man har trolig et mer nøyaktig estimat når man får talt opp antall smittevernsregisteringer.

Tørre å hoppe i det

Kim Thoresen-Vestre fra Molde sitter i samferdselsutvalget i fylket. Det samme gjør Lilly Gunn Nyheim. Thoresen-Vestre har jobbet for å få til pridemarkering i Molde. Næringslivet i byen har sagt seg villig til å sponse arrangementet, men på grunn av korona har det foreløpig ikke blitt noe av. Målet er å få det til i 2022.

Thoresen-Vestre og Nyheim kom i snakk om Pride under en pause i fylkestinget. Da kom idèen om pridemarkering i Surndal opp, og Nyheim snappet opp idèen. Etter knappe to uker med planlegging var paraden en realitet. Og lørdag kunne Thoresen-Vestre besøke Surnadal for å gå i prideparade, og holde appell.

Han fortale om sin egen vei ut av skapet, som startet som 16-åring.

-Det var ingen dans på roser, sier Thoresen- Vestre. Faren min sa han var glad i meg, men om jeg kysset en annen man foran ham, måtte han kaste meg ut.

-Jeg brukte fem år sjøl på å innfinne meg med at jeg var skeiv, så jeg tenkte at faren min måtte få like lag tid, sier Kim Thoresen-Vestre.

I 2011 giftet vestre seg med ektemannen sin, da var det faren som holdt hovedtalen.

-Alt blir bra, du må tørre å hoppe i det. Enten så går det bra eller så går det over.

Både politi, brannvesen, ambulanse og russebiler kjørte i paraden. De siste var hyret inn for å spille musikk på veien opp til Skei. Den store overraskelsen for dagen var flammesluker Sara Nicole Andersen, som blåste ild til stor applaus fra publikum.

Se billedserie under

Powered by Labrador CMS