Fredag ble de fysiske skoledebattene avlyst. Mandag skulle det vært debatt ved Surnadal vidaregåande skole, og ungdomspartiene møtte opp for å protestere på avlysningen.

Protesterte mot avlyste skoledebatter - fikk støtte av ordføreren

Mandag skulle det egentlig vært skoledebatt med ungdomspartiene ved Surnadal vidaregåande skole, men før helga kom beskjeden om at de fysiske debattene i Møre og Romsdal ble avlyst. Ungdomspartiene møtte likevel opp for å protestere, og håper nå på hjelp fra Fylkesutvalget.

Publisert Sist oppdatert

Det ble en god diskusjon mellom ungdomspolitikere, rektor Hilde Andersen og ordfører Margrethe Svinvik da ungdomspolitikere fra hele fylket troppet opp utenfor Surnadal vidaregåande skole mandag morgen.

Bakgrunnen er at fysiske skoledebatter ved hver enkelt skole, fredag ble bestemt erstattet av tre digitale debatter, arrangert i Molde, Ålesund og Kristiansund.

Det selv om utdannings- og kompetanseutvalget i Møre og Romsdal tidligere har vedtatt at man bør legge til rette for fysisk debatt der det lar seg gjøre. I vedtaket heter det at digitale debatter – for hver enkelt skole – kan være et alternativ, dersom smittesituasjonen skulle bli kritisk.

Førsteamanuensis i rettsvitenskap, Morten Walløe Tvedt, uttalte følgende til NRK da avgjørelsen om avlysningene ble kjent:

– Denne avgjørelsen griper veldig inn i demokratiet vårt. Forvaltningsrettslig så er dette en ugyldig avgjørelse. Også blir det ekstra problematisk når debatten starter mandag, og dette ble avlyst sent fredag kveld.

Avlyser med tungt hjerte

Rektor Hilde Andersen ved Surnadal vidaregåande skole forklarte at rektor, som øverste ansvarlig for undervisningen, har handlingsrom til å ta slike avgjørelser. Hun sa at skolene på Indre Nordmøre kunne valgt å gjennomføre debattene, men at de mener det var riktig å avlyse.

– Vi ønsket i det lengste å kunne gjennomføre, men torsdag så vi at det bar i vei med smitte. Det å avlyse skoledebatten er noe vi gjør med tungt hjerte, sier hun, og fortsetter:

– Likevel ville det vært verre hvis vi måtte stenge ned hele den daglige undervisninga, som følge av et utbrudd etter debatten – selv om jeg er helt enig med ungdomspolitikerne i at debatten er kjempeviktig.

Andersen var i dialog med rektor Egil Ruud ved Sunndal videregående skole og Øystein Bråthen ved Tingvoll videregående skole før- og gjennom helga, og de tre skolelederne var deretter i kontakt med sine respektive kommuneoverleger.

– Helheten i dette, gjør at vi mener at det å avlyse er det klokeste. Det er fryktelig synd, men en avgjørelse vi står i, sammen med kommuneoverlegene, sa hun til ungdomsrepresentantene, og pekte på at det søndag kveld var smittede elever ved sju skoler i fylket, deriblant i Molde.

– Selv om det er minst smitte på Indre Nordmøre akkurat nå, gjør vi dette for å være føre var, ikke minst fordi vi ikke har vaksinert målgruppa vår enda. Det å kanskje måtte bruke ressurser til smittesporing og testing i stedet for vaksinering - når det står på trappene for alle elevene våre neste uke - synes vi ville være dumt.

Rektor Hilde Andersen (t.h.) forklarte avgjørelsen for ungdomspolitikerne og oppmøtte elever, og inviterte partiene tilbake til skolen ved en senere anledning.

Inviterer ungdomspartiene tilbake til skolen

Rektoren bekrefter at alt var klart og rigget opp til debatt i kantina ved skolen, og at elever har forberedt både innlegg og spørsmål til ungdomspolitikerne.

– Vi har jo gledet oss veldig til dette, det er en «happening» for oss. Så vi er helt enige med dere i at det aller, aller beste ville vært å arrangere fysisk debatt, sa hun.

Andersen forsikret om at skolen tar demokratiopplæringa på alvor.

– Det er det viktigste av alt i skolen, så den vil vi løfte opp hver dag. Vi skal sørge for engasjerte samfunnsborgere. Når det ble som det ble, håper jeg at alle ungdomspartiene kommer tilbake til Surnadal vidaregåande skole etter valget, sa hun, og la til:

– Dere er gode forbilder, som kommer hit og viser at dere bruker ytringsfriheten deres, og er hjertelig velkomne til å komme og være med inn og delta i opplæringa vår om demokrati.

Påbygg-klassen ved skolen var oppmøtt for å høre diskusjonen mellom ungdomspolitikerne, rektor Andersen og ordfører Svinvik.

Fra elevenes side ble det gitt uttrykk for at de syntes det var synd med avlsyning, fordi debatten kanskje ville gjort det lettere å sette seg inn i hva de ulike partiene mener – og dermed også lettere å bestemme seg for hva man skal stemme ved valget 13. september.

Sebastian Wie Murphy, sentralstyremedlem i Rød Ungdom, er klar på at både det at avlysningen kom så seint, og at ungdomspartiene selv ikke har vært godt nok informerte, er problematisk. Han viste samtidig forståelse for begrunnelsen fra Hilde Andersen.

– Vi fikk vite om dette fredag ettermiddag. Vi forstår at det er utfordrende med koronasituasjonen, men vi bør få informasjon om en slik avlysning tidligere. Det vi har fått høre her nå, er en god begrunnelse. Vi har ønsket oss en tydelig begrunnelse, for det fikk vi ikke fra fylkeskommunen, sa han.

Boksasp Lerum: – Det går på demokratiet løst

Leder i Senterungdommen i Møre og Romsdal, Dordi Boksasp Lerum fra Tingvoll, sier til Trollheimsporten at avlysningen er fullstendig uakseptabel.

– For det første går det mot et politisk vedtak, som sier at det ved kritisk smittesituasjon kan være digitale debatter. Men da skal det være digital debatt for hver enkelt skole, og FHI sier at det ikke er en kritisk smittesituasjon i fylket vårt nå. Jurister sier at det skolene og fylket gjør nå rett og slett er ulovlig, sier hun, og slår fast:

– Det går på demokratiet løst. Vi snakker om førstegangsvelgere, som ikke får grunnlaget de skulle hatt for å avgi sin første stemme. I tillegg har vi blitt veldig lite involvert. Prosessen har blitt kjørt uten at vi har hatt en finger med i spillet.

Boksasp Lerum slår fast at hun og de andre ungdomspolitikerne har full respekt for korona og smittevern, men at de opplever at fylkeskommunen og skolene har vært lite løsningsorienterte.

Dordi Boksasp Lerum (t.v.) diskuterer med rektor Hilde Andersen (t.h.).

– Det er mye som kunne vært gjort før det gikk så galt, som det gjorde nå, sier hun, og trekker fram konkrete, alternative løsninger:

– Vi kunne for eksempel hatt debatt inne, med færre tilskuere og resten med på skjerm fra klasserommene sine. Vi kunne tatt hurtigtester av alle som skulle deltatt i debattene og krevd grønt koronapass. Og i verste fall kunne vi hatt heldigital debatt, der alle partiene satt på sine partikontor. Da kunne vi i hvert fall hatt én debatt for hver skole.

Tingvollgjeldingen liker dårlig at debattene nå sentraliseres til Ålesund, Molde og Kristiansund.

– Det synes jeg ikke noe om. For det er ikke slik at saker i Kristiansund er like aktuelle her i Surnadal eller på resten av Nordmøre. Så det er veldig dårlig lagt opp, rett og slett.

Etter protesten i Surnadal, reiste ungdomspolitikerne videre til Molde, der Fylkesutvalget har møte.

– Der håper vi det blir bestemt at vedtaket fra Utdannings- og kompetanseutvalget fortsatt skal følges opp, slik at vi får fysiske debatter fra og med i morgen. Da må vi eventuelt finne plass til debatt i Surnadal. Jeg har i hvert fall veldig lyst til å gå debatt her, sier Dordi Boksasp Lerum.

Svinvik håper på alternativ løsning

Ordfører i Surnadal, Margrethe Svinvik, var også kritisk til avlysningen, og støttet Boksasp Lerum, som etterlyste alternative løsninger.

– Jeg synes det er en problematisk konklusjon dere har kommet fram til, på veldig kort varsel. Mye annet i samfunnet går nesten som normalt, og med viktige smittevernhensyn får vil til mye. Så jeg kunne tenkt meg at det hadde vært lagt fram en alternativ løsning for å få gjennomført skoledebattene, sa hun.

Svinvik har derfor fortsatt håp om å få gjennomført debatter på en annen måte enn den som nå er skissert.

– Jeg håper at det vil komme en annen løsning i løpet av kort tid, selv om jeg forstår at det nå kanskje er bestemt at det skal være disse tre by-debattene, som kanskje ikke når helt fram til Surnadal. De blir litt fjernere for oss.

– Ja, det er slik det ser ut nå i dag, svarte rektor Andersen.

Ordføreren oppfordret skolen til å arrangere debatt på eget initiativ.

– Hvis det nå bare blir digital debatt, vil jeg oppfordre skolen til å arrangere en debatt når tida er åpen for det. På den måten kan elevene kan få oppleve en ordentlig debatt, selv om valget er over. Jeg håper at det ikke blir lagt over på hvert enkelt ungdomsparti å ta kontakt og følge opp med besøk, for det er ikke så lett, sa Svinvik.

Rektor Hilde Andersen og ordfører Margrethe Svinvik.
Powered by Labrador CMS