Tar i bruk droner til befaring av strømnettet

To energimontører med en drone i lufta foran seg. I bakgrunnen ei kraftlinje.

Vi er ikke spioner!

Det forsikrer Ove Island, prosjektleder for vedlikehold i S-Nett, nettselskapet i Svorka, og nå dronepilot. Energimontørene i S-Nett skal blant annet bruke nyinnkjøpte droner til å føre tilsyn med strømnettet, og det starter de med allerede neste uke, skriver Svorka i en pressemelding.

360 km med linjer skal inspiseres

Tidligere har den årlige befaringen av linjenettet blitt utført blant annet ved hjelp av innleid helikopter. Nå som de har gått til innkjøp av droner, vil disse overta jobben.

– Det er 360 km med linjer som skal inspiseres, og en drone vil erstatte helikopteret. Det ser vi på som en stor fordel. Ikke bare blir det tryggere, det koster oss også mindre å stoppe for å se nøyere på ting. I tillegg kan vi nå undersøke nærmere fra alle vinkler, også under toppen av stolpen, forteller Island, som er sikker på at de nå får avdekt flere feil når de først er ute på befaring og vil få et grundigere bilde av tilstanden til linjenettet.

Island fremhever og at en drone, selv om du kan høre den også, vil føre til mye mindre støy og forurensning enn et helikopter. Det vil ha positive ringvirkninger på miljøet og dyrelivet langs linjenettet.

To energimontører som ser opp mot ei kraftlinje, der en drone svever over linja.

Droner letter arbeidet

Svorka har hatt drone siden 2018, som har blitt brukt nå og da, men det er først nå de virkelig ser potensialet og nytten. Det skyldes nok at teknologien har blitt både bedre og rimeligere bare de siste åra.

– Ja, dette er framtida, forteller Kjetil Halle, daglig leder i S-Nett, og fortsetter:

– At vi nå tar i bruk droner er veldig ressursbesparende for vår del. Der vi tidligere måtte leie helikopter, ut med skuter eller firhjuling, og fort måtte involvere flere energimontører, kan vi nå enkelt sende opp en drone til å gjøre noe av jobben i stedet. Det krever mindre utstyr, og er både kostnadseffektivt og tidsbesparende for vår del, som igjen kan vise seg i mer stabilt strømnett og lavere nettleie for kundene.

Med mer ekstremvær i fremtida vil heller ikke behovet for slike moderne løsninger bli noe mindre. Og på spørsmål om dronene kan sendes ut i all slags vær, så er svaret; Ja, i hvert fall nesten. Dronene er svært robuste og tåler en god del vær og vind, alt etter hvilken type det er selvsagt. Den største dronen de har tåler både nedbør og vind opp mot 12 m/s.

Godkjente dronepiloter

Dronene er et nyttig verktøy for energimontørene, som alle er godkjente dronepiloter. I de fleste av montørbilene ligger det nå en liten drone klar til bruk. For å bli godkjent dronepilot må du fullføre nettkurs og eksamen i regi av luftfartstilsynet i klasse A1/A3. De minste dronene blir først og fremst brukt til enkeltinspeksjoner og innimellom til feilsøking. Denne typen kan nå flys av alle energimontørene.

Svorka har i tillegg gått til innkjøp av en større drone. For å kunne fly den kreves det litt mer kursing, og det er i dag to piloter som er trent til å bruke denne.

– Det er nok denne folk vil legge merke til, da det er den som skal brukes til årlig inspeksjon av strømnettet. Denne har termisk-, wide-, zoom- og FPV-kamera, og er et godt verktøy for å avdekke de fleste feil som kan oppstå i ei strømlinje, forteller Island.

Den nye teknologien gjør det også mulig å styre dronene uten at piloten er i nærheten, så ikke bli redd selv om du ser dronen, men ikke piloten. Det stilles store krav til risikovurdering og sikkerhetssystem for å fly droner.

Den største dronen kan heller ikke flys uten tillatelse fra luftfartstilsynet og må søkes om 1 døgn før. Så folk skal kunne føle seg trygge selv om droner blir et vanligere syn fremover, og skulle det bli behov for å bruke drone til arbeid rundt der du bor vil berørte kunder få SMS om det på forhånd, forsikrer Svorka.

Powered by Labrador CMS