Vårsøghelga - Trygve Brøske kommer hjem til Surnadal:

Menn som spiller flygel og fiolin.
Trygve Brøske og Anders Larsen skal spille sammen under årets Vårsøghelg

- Rett og slett et mesterverk

Publisert Sist oppdatert

 Årets Vårsøghelg er like om hjørnet, og daglig leder Anders Larsen gleder seg stort. Han vil særlig fremheve torsdagens arrangement "Norge vårt Norge", en stumfilm fra 1929 i ny drakt med levende musikk og underholdning. Musikken er komponert og satt sammen av Surnadalingen Trygve Brøske. 

Norge i toner og bilder

 "Norge vårt Norge i toner og billeder" var en kjempesatsing i sin tid. Den ble spilt inn i 1929, og regissert av Lyder Selvik. Formålet var å vise frem Norge på sitt beste, og få frem alt det moderne og flotte landet kunne by på. Filmen ble en stor suksess den gangen, og ble vist rundt i hele landet. Den var også på turne i USA. Den gangen ble ikke film ansett som noe selvstendig medium, og det var gjerne bare et supplement til en forestilling. Derfor har de ikke greid å finne noe lydspor eller noter til filmen. Brøske tror den fikk lokale tilpasninger dit den kom. Kanskje ble den vist i bakgrunnen mens et mannskor sang, eller under en konsert med lokale musikere?

Noen år senere kom filmen med lyd, og da ble den opprinnelige versjonen glemt. Helt til for få år siden, da de gamle filmrullene ble hentet opp fra arkivet regissør Dag Hoel og møysommelig restaurert av Nasjonalbiblioteket.  

Et enestående tidsvindu 

Brøske beskriver filmen som et enestående tidsvindu. Her får man se Norge i all sin prakt for over hundre år siden. Han synes det er fascinerende å se byene slik de var før storstilt modernisering og bombing under 2. verdenskrig. Filmen tar sikte på å vise utvikling og fremgang, og vi får se både industri og skinnende nye biler på rette, fine veier. Vi møter kjente skikkelser som Knut Hamsun, Sonia Hennie og den unge kronprins Olav. 

- Det er tydelig at dette er tiden før TV'n meldte sin ankomst, sier Brøske. - Det myldrer av folk ute i gatene, og det var et folkehav uten like ved friidrettsarrangementer på Bislett. Han synes det er veldig artig å se hva nordmenn den gang valgte å løfte frem som det positive og flotte ved landet vårt. Filmen oser av nasjonalromantikk. Vi får selvsagt også se storslått natur, dyreliv og vintersport. 

Nasjonalromantisk bilde av jente i bunad, fjord og fjell og veteranbil
Reklameplakat for filmen slik den ble vist under Kosmorama i 2022.

Fra Olavshallen til Storstuå

Trygve Brøske fikk spørsmål om han ville lage musikk til den nyrestaurerte stumfilmen. Han takket ja til oppgaven, og har komponert og satt sammen et variert musikalsk uttrykk. - Jeg har brukt musikk fra den tiden, både populær og klassisk. Og så har jeg tatt meg litt friheter, og både stjålet fra andre og arrangert i klassisk og moderne drakt, forteller han. Trondheim symfoniorkester ble med på oppsetningene like etter koronaen, og filmen gikk da for fulle hus i Olavshallen. For her skal det være som i 1929, med levende musikk og underholdning samtidig som filmen vises. 

På forestillinga på torsdag har Trygve med seg Tonje E. Hove på sang, filmregissør Dag Hoel og Anders Larsen på fiolin. Trygve spiller selv flygel, trøorgel og trekkspill på forestillinga. Det blir i tillegg musikk av Trondheim Symfoniorkester som er spilt inn på forhånd. Marianne Meløy har skrevet et kåseri som Hove skal fremføre. Så dette ligger an til å bli en enestående forestilling. - Det er det som er så stas med levende musikk, det blir forskjellig hver gang, mener Brøske. Dette blir første gang forestillingen skal vises utenfor Trøndelag. At det er i nettopp Storstuå synes Trygve Brøske er veldig stas. 

Mann spiller piano
Trygve Brøske har komponert musikken til stumfilmen "Norge vårt Norge"

Har filmen noe å formidle for nåtida?

 -  Ja, det synes jeg absolutt. For det første er det et unikt tidsvindu, det er stilig å finne ut hvordan vi så på oss selv som nasjon den gangen. Det var begynnende nedgangstider, men det merker vi lite av i filmen. De valgte bevisst å vise frem det fine, vi ser utelukkende solsiden i filmen. Vi møter en stolt, ung nasjon preget av optimisme. Det synes jeg står i kontrast til dagens samfunn. Nå har vi alt for mye fokus på det negative, på det som ikke går bra, synes Brøske. - Og så er det artig å få innblikk i og drømme seg bort til ei svunnen tid. Her er det mulig å få den liten dose fremtidsoptimisme anno 1921. 

- Jeg håper folk kommer, dette er noe som alle bør ha interesse av! Forestillingen blir en skikkelig helaften med artig underholdning. Det blir en unik musikal sjanse, for det blir bare denne gangen forestillingen blir akkurat sånn. Den varer i 55 min + 45 min med pause i midten, akkurat som i gamle dager. Jeg gleder meg til å komme på Vårsøghelga, det er alltid så fint. 

Et mesterverk

Trygve Brøske forteller engasjert om selve filmen og lovpriser restaureringsarbeidet som er gjort. Men det spørs om han er litt beskjeden. For daglig leder for Vårsøghelga kan avsløre at det Trygve har bidratt med til denne filmen er helt unikt. - Det er en helt fantastisk jobb han har gjort her. Han er et geni når det gjelder musikk, sier Larsen. - Fulle hus i Olavshallen forteller jo sitt. Musikken er rett og slett et mesterverk!

For billetter og program se: 

https://varsoghelga.no/

Powered by Labrador CMS