Disse damene fra Helse- og oppvekstlinja ved Surnadal Vidergående tok med torso: Ronja Henden, Rakel Mikkelsen og Stine Larsen Faksnes

Variert næringslivsdag

Rundt 240 elever fra seks skoler var til stede da SuSu arrangerte næringsliv i idrettshallen på Øye. 30 bedrifter og utdanningsinstitusjoner hadde stand for å informere elevene om tilbudet sitt.

Publisert Sist oppdatert

-Det er fylkeskommunen som er initiativtaker og har forespurt oss om å stille som arrangører, sier Harald Bredesen fra næringsavdelingen i Surnadal kommune. Sammen med Kim Stian Bråstad fra Sunndal næringsselskap, representerte han næringssamarbeids-instansen SuSu.

-Det er et bredt spekter av firma og utdanningsinstitusjoner her i dag.

I tillegg til elver fra Surnadal og Sunndal ungdomsskoler, var også elever fra Rindal, Halsa og avgangselevene ved voksenopplæringa i Surnadal og Sunndal invitert. Elevene var delt i grupper som rullerer slik at hver gruppe fikk innom alle stasjonene.

Ettertraktet arbeidskraft

Andreas Almås fra Transporbransjens Opplæringskontor, Joar Gulla fra Gulla Transport, Mari Romunstad fra Dalsegg transport og Jan Romundstad fra Surnadal Transportsentral var til stede for å informere om transportnæringen, og kanskje friste noen til å søke transport og logistikk. Med seg hadde de både simulator og lastebil.

Transportbransjen: Jan Romundstad fra Surnadal Transport, Joar Gulla fra Gulla transport, Andreas Almås fra Transportbransjens opplæringskontor, Mari Romundstad fra Dalsegg Transport og elevene Ronja Hensen og Maddelen Moen Fiske

Natnael Bahran var en av dem som tok en «kjøretur» i simulatoren.

-Jeg skal muligens gå studiespesialisering, men transportfag er et alternativ. Det er ikke det verste yrkesvalget, det, mener han. Det var artig å kjøre i simulatoren, og prøve hvordan det er å sitte i en stor bil. En stor fordel med utdanningen er at man får dekket lastebillappen, som er veldig dyr om man skal ta den sjøl. Og så får en dekket noe av førerkortet for klasse B i tillegg.

Nathnael Bahran tar seg en tur i simulatoren
Thor Allan Væstgård Larsen var blant dem som prøvesatt lastebilen

Tiendeklassingen Thor Allan Væstgård Larsen benytter anledningen til å prøvesitte Scaniaen til Joar Gulla. Han vil satse på yrkesutdanning, og transport og logistikk er ett av alternativene. Ellers lurer han også på media og kommunikasjon eller Service, salg og reiseliv.

-Den som tar utdanning som tømrer eller snekker er ettertraktet på arbeidsmarkedet, sier Erik Halle fra Surnadal Videregående.

Erik Halle informerer om snekker- og tømrerfaget

Skolen tilbyr både snekker- tømrerlinje, og har ikke problem med å finne praksis- og lærlingeplasser til elevene sine. Deres erfaring er at bedriftene er glade for å ta imot elever. Foruten et lærlingeløp på to år etter endt utdanning, har elevene også mulighet til å ha praksis i bedrift under skoleårene. Det er det mange som benytter seg av.

Per Andreasen og Tor Hansen representerer lensmannsetaten, og stiller med uniformert bil for å fortelle elevene om yrket.

Sham Fisha, Emilie Lervik, Marlene Næss Vingsnes og Aundun Humberset fikk informasjon om politiyrket av Per Andreasen (til høyre) og Tor Hansen (bak)

-Politiskolen er en høyere utdanning, så det er en stund før ungdomsskoleelevene kan søke. De må fullføre videregående først, men det kan være greit at de får et glimt inn i yrket allerede, mener Andreasen.

Variert skolehverdag

En sprek og humørfylt gjeng fra idrettslinja på Tingvoll videregående skole har rigget seg til med romaskin, baller og diverse vekter.

-Vi får full studiekompetanse, men vi trenger ikke sitte inne hele tiden, sier Erik Fredesvik. Og så har vi veldig flotte lærere. Og vi får oppleve mange fine turer.

Erik går tredjeåret på idrettslinja, og kan fortelle at elevene blir godt kjent med hverandre gjennom skolegangen, ikke mist fordi de er mye på tur sammen. Nylig har de vært på tur i Rondane med blant annet rafting i Sjoa. Det falt i smak.

-Det er også en fordel at vi blir kjent med de andre trinnene på linja, sier Marvel Botten. Noen av turene tar vi sammen med klassene på alle trinn på idrettslinja. Etter endt skolegang vil hun gå videre med trenerutdanning og idrettspsykologi.

Erik har bakgrunn som fotballspiller, men forteller at en trenger ikke være utøver for å gå på idrettslinja.

-Vi har alt fra mosjonister til toppidrettsutøvere, sier lærer Mari Beathe Henden.

Anbefaler idrettslinja- Fra venstre: Erik Kårvatn, Erik Fredsvik, Jonas Modin Rismyr, Mari Beathe Henden og Marvel Botten. Kari Forseth har tatt romaskina fatt i forgrunnen.

En som må sies å være litt mer enn vanlig mosjonist, er surnadaling og fjelløper Erik Kårvatn, som også dukker opp blant tingvollelevene.

Bakels og torso

-Bestikker dere folk med bakels her?, spør vi elevene som reklamerer for Helse-og oppvekstlinja. De innrømmer spøkefullt at de prøver på det.

Serverte bakels: Line Nordli, Marie Tonning Løvtangen, og Elise Røv

Alle jentene som har møtt opp til messa har Barne- og ungdomsarbeid som spesialisering, og mener at Helse- og oppvekst passer for alle som liker å jobbe med folk, uansett om de vil jobbe innen helsesektoren eller ikke.

Foruten å spandere bakels, har de pyntet opp standen med en torso av den gode, gamle sorten som de fleste av oss, med større eller mindre glede, kjenner igjen fra skoletiden. På helse- og omsorgsfag får en tydeligvis lære å komme under huden på folk, både i overført betydning og bokstavelig talt.

Noen av damene skal ut i lærlingeplass etter endt andreår, mens noen vil ta et såkalt påbyggingsår for å oppnå full studiekompetanse, og gå over på høyere utdanning. En av dem som tenker å gjøre det slik, er Rakel Mikkelsen.

-Jeg tror kanskje jeg skal ta påbygg og så gå lærerskolen.

Sparebank1 Nordmøre stilte med budsjettøvelser. Liv Dalsegg instruerer
Egil Nedal fra Opplæringskontoret for Sunndal, Nesset og Tingvoll

-

Brannbamsen Bjørnis ville gjerne være med på bilde. Her flankert av Kim Stian Bråstad fra Sunndal næringsselskap og Harald Bredesen fra Surnadal kommune
Hydro på Næringslivsdag
Powered by Labrador CMS