Lørdag starter laksefisket i Surnadal:

Fire personer foran elva.
- Elva er klar, er budskapet til de som er klare for årets laksesesong.

- Gleder oss til kommende sesong

Publisert Sist oppdatert

Vi møter fire blide lakseentusiaster i forkant av årets laksesesong. - Vi gleder oss til kommende sesong, smiler leder for Surna elveeierlag, Georg Solem. Dette til tross for en del faktorer som peker nedover. - Slik er det hvert år, en er alltid spent. Men vi må velge å være optimistiske, mener han.

 Bra booking

 Jostein Tellesbø er innehaver av Tellesbø Fiskecamp. Han kan fortelle at han har litt mindre pågang i år, men at folk stort sett kommer tilbake år etter år. - Det er kjekt at folk får tilhørighet til plassen, det blir et godt miljø her på campen, sier Tellesbø. De fastboende med campingvogn har allerede satt opp fortelt og de var meget optimistiske. I år er det både svenske og tyske lakseturister, i tillegg til noe så eksotisk som en italiener. - Man han må bo på hotell, dette var ikke fint nok, ler han. 

En viktig begivenhet

Når fiskerne kommer, da er det sommer!

Annett Ranes

Varaordfører Annett Ranes er også til stede ved elvekanten tirsdag. Hun mener sesongstart er en viktig begivenhet for bygda, med store ringvirkninger. - Det blir plutselig mange flere folk å se i både gatene i sentrum, og langs elvene. Når fiskerne kommer, da er det sommer, stemmer Ranes i. Nestleder i elveeierlaget, Arne O. Sæter, poengterer at lakseturismen er et viktig økonomisk bidrag til kommunen. - Hva annet er det som trekker turister hit i tilsvarende mengde? 

 Laksen har kommet

 - Vi har fått inn observasjoner av laks, så den er på tur oppover elva nå, sier Sæter forventningsfullt. Han forklarer at de gode temperaturene har ført til en tidlig oppgang for laksen. Det er positivt for de som er klare for sesongstart 1. juni, både i Surna, Toåa og Bævra. 

Fire smilende personer oppstilt foran elva
Lakseentusiaster: f.v Jostein Tellesbø, Annett Ranes, Georg Solem og Arne O. Sæter

Skjær i sjøen

- Men vi kan ikke stikke under en stol at det er en del trusselsfaktorer ute og går, sier Solem. - Det første er slamutslippet som ble gjort i forbindelse med kraftutbyggingen i Folldalen. Her er vi i gang med en omfattende kartlegging, både med drone og dykkere. Det ble fjernet store mengder slam fra elvemunningen med gravemaskin i fjor, men det er nok mer igjen. Særlig hølene er utsatte for ansamlinger, og disse er ikke like lette å få øye på. - NVE har pålagt Svorka å gjøre tiltak, og det skal utformes en tiltaksplan for å restaurere elva etter skadene. Her nevnes både fjerning av slam, harving, graving og tilkjøring av grus. I tillegg skal det gjøres et pilotprosjekt for å restaurere småbekkene som er viktige oppvekstområder for smolten. 

- Det andre er den store rømningen av oppdrettslaks på Hitra 5. mai i år. Der slapp 8 500 laks ut i sjøen. Selv om en del er fanget, vil det helt sikkert påvirke oss også, tror Solem. - Oppdrettslaksen er ikke stedbunden, den vet ikke hvor den hører hjemme, forklarer Sæter. - Men vi ser hvert år at rømt laks søker til Surna, og blander seg med villaksen. Dette er ikke ønskelig på noen måte, både med tanke på genetikk og smitte. Oppdrettslaksen er ikke tilpasset livet i elva på samme måte, og det vil på sikt føre til en svakere villaksstamme. 

Mann med armene i kors, ser litt bekymret ut. Elva i bakgrunnen.
Georg Solem velger å være positiv i møte med kommende sesong, til tross for en del kritiske faktorer

 Syk laks

 De to lederne for elveeierlaget kan med bekymret mine fortelle at den rømte oppdrettslaksen bærer med seg sykdommen BKD. Laks med denne sykdommen er ikke farlig å spise for mennesker, men det er ikke heldig at den sprer seg. BKD smitter via rogn til avkom, så det vil ta noen år før vi ser utfallet. Men dette er i verste fall en stor potensiell trussel mot villaksen i Surna, forklarer Solem. Han legger til: - Det er for ille at vi skal holde på med dette også i år 2024. Det skulle ikke gå an at det rømmer så mye fisk fra mærene, de skulle vært rømningssikre for lenge siden. Sæter husker det var snakket om nullvisjon for rømning innen år 2000, men det har altså ikke skjedd. De to lederne er tydelig oppgitt over utviklingen. 

 Nye regler i år også

 Slike store rømninger gjør at det innføres endringer i regelverket også i år. På grunn av smittefare, er det i år påbud om å levere inn all fangst av rømt laks. Den skal registreres og dokumenteres med foto slik som tidligere, men nå skal den altså leveres inn i tillegg. Mer informasjon om dette kommer på våre hjemmesider og på infotavler på fiskeplassene, forteller Solem. 

- Og den må ikke gjøres opp eller bløgges! Sykdommen sprer seg gjennom blod i vann, og det er svært viktig at laksen leveres inn hel. Den rømte fisken var fullvoksen, og den skal være lett gjenkjennelig. De har kortere gjellelokk og betydelig mer slitte finner.

- Men vi er positive, absolutt, avslutter Solem. Så nå er det bare å finne frem utstyret og glede seg til kickoff fredag kveld, smiler de fire lakseentusiastene. 

Elva renner stille ved brua på Honnstad
Elva har gode temperaturer og laksen er observert.
Powered by Labrador CMS