En kvinne snakker i mikrofon med Power Point bak seg
Bodil Børset fortalte om Knut Hamsun og Hamsunsenteret.

Hamsun på åpen dag

Bodil Børset fortalte med entusiasme om Hamsun, om hans liv og dikting og om Hamsunsenteret der hun var første direktør.

Publisert Sist oppdatert

Knut Hamsun (1859 – 1952) var født i Lom. Han kom til Hamarøy som ung gutt og vokste opp hos onkelen. Gutten hadde lite skolegang, men han likte å skrive. Etter å ha bodd forskjellige steder og også i utlandet, kom han tilbake til Hamarøy. Her bodde han på Skogheim med sin familie, kona Marie og flere barn. I 1918 flyttet familien til gården Nørholm utenfor Grimstad, og der bodde Hamsun resten av livet.

Boka «Sult», utgitt i 1890, ble hans gjennombrudd. Senere kom «Mysterier», «Pan», «Victoria» og flere. Mest kjent er han for «Markens grøde». For den boka fikk han Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsun var nazist under krigen. Han til og med besøkte Hitler i Tyskland i 1943. Dette har selvsagt påvirket hans ettermæle.

Hamsunsenteret ble åpnet den 4. august i 2009 i forbindelse med 150-årsjubileet for Hamsuns fødsel. Arbeidet for å realisere senteret hadde pågått fra 1980-tallet. Den amerikanske arkitekten, Steven Holl, tegnet bygget. Han satte seg inn i Hamsuns litteratur og tolket både Hamsun og hans litteratur inn i bygningen. Bygget ble meget kontroversielt, og siden har det både fått Byggeskikkspris og er kåret til Norges styggeste bygning.

Et dort bygg med strå på toppen
Hamsunsenteret - utskjelt og beundret.

Bodil fortalte om åpningen, om den nitide planleggingen og alt oppstyret rundt. Hun fortalte også om driften de første årene og om litt om hvordan det var å leve i «Æventyrland» som hun kalte det.

Bilde fra en skjerm hvor to kvinner og en mann går foran en stor samling av andre mennesker bak seg
Stor stas ved åpningen. Bodil sammen med Kronprinsesse Mette Marit og ordføreren.

Bygdevekst og transportløsninger

Åpen dag fortsatte med at Håkon Fredriksen orienterte om prosjektet som har overskrifter som bolig, persontransport, landbruk, utdanning, omdømmebygging og plan- og utviklingsarbeid.

Bestillingstransport i Rindal ble så gjennomgått. Det er mulig å bestille drosje til bussen, fra Lomundsjøen, Rindalsskogen, Romundstad, Grønlifeltet og Rindal sentrum. Drosjen henter etter bestilling og kjører til bussholdeplass bestemte dager.

Quiz

Oddvin Meland hadde laget 12 spørsmål. Her var personnavn til politikere, fjelltopp, øy og elv med. To lag klarte 9 av de 12 spørsmålene, og de måtte dele premien, en Twistpose, på beste måte.

Underveis var det servering med snitter fra Helsetunet og kakerester etter dansefesten.

Neste samling blir julebordet den 9. desember kl. 13.00 på Bolme pensjonat.

En kvinne sitter på en benk med bambus rundt seg
Bambus på toppen av bygget. Bildet er fra år 2020.
Powered by Labrador CMS