Edvard Halgunset har i høst gitt ut diktsamlingen "Terningkast 6"

Et skråblikk på tilværelsen

Edvard Halgunset ga i høst ut diktsamlingen "Terningkast 6". På baksiden av boken har han sitert seg selv: "Dette er mitt bidrag til å redde verden. Kryss fingrene for at jeg lykkes". Utenom seg selv har han sitert bare to andre i boken: Bob Dylan og Dagfinn Halgunset.

Publisert Sist oppdatert

- Det er jo bare dumt å sitte å vente på at noen utenfra skal mene noe om boken, sier Edvard Halgunset over en kaffekopp på 3 Venner i Rindal.

- Og kanskje triller en firer eller noe sånt. Det er jo fryktelig dumt, og en kan ikke kalle boken det.  Da er det bedre å ta litt ansvar selv. Hvis en fornøyd, så skal en være det. 

Det er imidlertid tatt med "Refusert" på fremsiden. I en manuskonkurranse som Damm & Søn AS arrangerte for 20 år siden leverte Edvard inn noen dikt, og der var det bare en vinner, og han hørte aldri noe mer fra de. Så det toner på en måte litt ned "Terningkast 6".

Har ikke skrevet for at det skulle bli en bok.

Edvard Halgunset har skrevet dikt de siste 20-25 årene, men ikke med tanke på at det skulle bli noen bok ut av det. Diktene er skrevet til forskjellige situasjoner og anledninger, som da han skulle være konferansier på bygdakveld i Rindal eller til en introduksjon av Nils Arne Eggen. Det har mer vært med tanke på å ha diktene samlet i en bok til forskjellige sammenhenger i stedet for å ha noen løse ark. 

- Det er ikke alt som har gått igjennom egensensuren, sier Edvard videre. 

- Og så er det sikkert de som synes det er nok som har gått igjennom, men de får de bare leve med.

Boken har ingen bevisst tematikk. Hvis det er noe tema, så er det livet, sier han. Den er bygd opp etter faser i livet, et forholdsvis skrått blikk på tilværelsen. 

- Livet er en lek, men du skal ikke leke med livet, fortsetter Edvard. 

- Noen tøyer dette for langt, men det er alt for mange som ikke tør å leke, for de tror ikke voksne folk kan leke. Det er bare noe ungene skal holde på med. Ungene blir bedre til å leke også hvis vi leker.

Apropos det med skråblikket, så tror Edvard at han kanskje har andre innfallsvinkler når han ser og opplever ting, og ser noe i situasjonene som mange andre ikke gjør. 

De får lese den slik som den er

Dette er Edvard sin første bok, og sier dette er et engangstilfelle. 

- Det er ikke slik at jeg har samlet halvparten av ideene i denne boka, sier han.

- Hvis du leser igjennom boka, så er avslutninga slik at du sitter ikke og venter på bind to. 

Boka er skrevet på norsk, men det er étt dikt som er oversatt til engelsk, og det er diktet om Bob Dylan. Og det er jo med tanke på at hvis boka blir en stor suksess i utlandet, så er det mye enklere for de engelskspråklige og komme seg igjennom boka. 

- De sliter sikkert litt med lomundalsdialekta, så da er det greit med ett engelsk dikt i boka, sier Edvard. 

- Utover det får de lese den slik som den er.

Videre forteller Edvard Halgunset at i det i boka er skrevet noe til alle slags mulige anledninger og at det er vidt spekter av dikt. Alle vil finne noe de liker og ikke liker, og så får det være opp til hver enkelt om de vil legge mest vekt på det de liker eller det de ikke liker. 

- Og skulle det være noen som kjøper boka og angrer fryktelig på det etterpå, så er det lov å si at det var en  stygg bom, og at her må de få igjen pengene, fortsetter Edvard.

- Og får jeg igjen boka, så synes jeg det er en grei deal. Det viktigste er at folk blir fornøyde.

Har fått god hjelp av familien

Edvard forteller at han har hatt god hjelp av familien i utgivelsen av boka. 

- Eldstemann Magnus har satt sammen boka, jeg leverte bare teksten til ham, sier Edvard. Han har også tegnet alle tegningene i boka.

Håkon har ordnet nettsida, og Mari har ordnet bokmerker og står for distribusjon. Edvard sier videre at det har vært utrolig morsomt å hatt de involvert i arbeidet, og uten de er det ikke sikkert det hadde blitt noe bok.  

Edvard flyttet fra Rindal til Trondheim i 1985, og der har han mer eller mindre bodd siden. Til sommeren er det 30 år siden familien flyttet til Klæbu, som nå også er blitt en del av Trondheim.

På spørsmål om hva hva han har drevet med, svarer han at han pleier å svare at han har hatt ett år i arbeidslivet og 40 år på kontor.

- Alt som er med kontor, er ikke ordentlig arbeid, sier Edvard.  

Dette ene året arbeidet han i Surnadal med produksjon av glasskarmer og glassrammer i PVC til dører hos MaBo. Deretter 15 år i Tollvesenet, så noen år i MOT sammen med Atle Vårvik, og deretter med attføring. Nå jobber han med DRIVE, som er et fritidstilbud til ungdom.

- På fritiden har det vært mye fotball, avslutter Edvard, før han setter seg i bilen og tar turen tilbake til Klæbu. 

Mer informasjon om boka finnes her: Terningkast 6: En bok av Edvard Halgunset – Halgunz. Dette er kanskje årets julegave i Rindal ?

Powered by Labrador CMS