Gard Rognskog Nødset

– Stas med eget album

Gard Rognskog Nødset fra Surnadal er tidligere elev ved den prestisjetunge Liverpool Institute for Performing Arts, også kalt Paul McCartney-skolen. Der møtte han tre andre musikere fra Midt-Norge. Sammen startet de bluesrockbandet Maldito. Etter å ha gjort seg bemerket både i Norge og utlandet, er bandet nå ute med sin første plate, Heartlands.

Publisert Sist oppdatert

– Det var ikke noe baktanke med at alle i bandet er fra Norge, sier Nødset. Det bare ble slik. Men det er veldig praktisk nå som vi er tilbake i Norge igjen.

Mens Gard er oppvokst i Surnadal, har de andre bandmedlemmene sitt opphav i Trøndelag.

De andre gikk to år før Gard på skolen og reiste hjem mens Gard ble igjen i England for å fullføre de siste årene på linja for utøvende musikk. Det ble en periode med mye reising for Gard. Bandet ville fortsatt satse da de kom tilbake til Norge, og trommisen tok mange ganger turen til gamlelandet for å være med på konserter.

Men verken historien eller suksessen startet i Norge. Bandet fikk sitt gjennombrudd på den engelske bluesrock-scenen, og hadde mange spillejobber i Liverpool, så vel som andre steder rundt, blant annet i Manchester. De har også flere turer til Tyskland under vesten.

– Det er en stund siden vi spilte ute nå, men vi har fremdeles lyttere i Tyskland og England, sier Nødset. Det setter vi pris på, vi er glade over at de ikke har glemt oss. Flest lyttere har de i Norge, deretter Tyskland og så England. Da vi antyder at de har fanskare i alle tre landene, må Nødset smile litt.

Fra konsert i London november 2019

– Jeg tror ikke man kan kalle det fanskare, heller følgere. Folk som følger med, retter han seg selv.

Elleville konserter

I Norge kom gjennombruddet i 2019, da de ble tatt under vingene til Norsk Bluesunion. Dermed fikk de egen bookingagent, og spillejobber på bluesklubber og festivaler rundt om i landet. Fra Mandal i sør til Vardø i nord.

På p3 Urørt sine nettsider https://urort.p3.no/ står det slik:

«Den Trondheimsbaserte kvartetten Maldito har siden sitt gjennombrudd i 2019 blitt kjent for sine energiske låter og elleville konserter. Med et live-uttrykk som minner om «BigBang» setter bandet en ny standard innenfor den norske rockescenen.»

Nødset har hørt sammenligningen med BigBang før, og innrømmer at det blir skikkelig trøkk på scena og veldig god respons å få. Selv sier han at Madrugada har vært en inspirasjon

Musikken utgis digitalt, på CD og på vinyl. Mange utgivelser kommer på vinyl for tiden, og Nødset mener Maldito kler vinylformatet.

– Det litt røffe uttrykket er sjangerriktig for oss. Og så er det kjekt å ha noe konkret å ta i når en har gjennomført et slikt prosjekt.

Maldito

Plata ble innspilt i mai i fjor og de har brukt siste året på å gjøre den ferdig. Utallige timer har gått med til finjustering helt ned på detaljnivå for å få alt slik de ville ha det. Dessuten på promotering og å lage coveret.

– Det er kanskje derfor det har tatt et helt år fra innspilling til utgivelse også. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, men om vi får det til å høres spontant ut, har vi lykkes med jobben vår, smiler Nødset.

Liverpool Institute for Performing Arts har tre linjer på musikklinjeprogrammet; låtskriving, produksjon og utøvende musikk. Men det er litt overlapping på de tre linjene, og Gard har lært en del om de andre temaene også.

Under produksjonen av platen, har de fått nytte av kunnskapen. De har gjort det meste av arbeidet selv, med litt hjelp fra Pål Brekkås ved Brygga Studio, i Trondheim der plata er spilt inn.

Coveret er blitt en collage i dempede farger.

– Vi ville satse på svart /hvitt og har tatt med ett bilde hver. Det ene er faktisk fra Stangvika.

Coveret til plata Heartlands

Tittelen på plata er Heartlands. Tittelsporet er den låten de har brukt mest tid på, og er mest fornøyd med. Ellers er alle sanger på plata egenproduserte. Maldito er ikke et coverband. Men det hender de må covre låter dersom de skal spille lange konserter, og ikke har nok eget stoff. Da går det ofte i The Doors og gamle bluesklassikere.

Savner å spille

I forkant av utgivelsen har det kommet ut tre singler med fra plata. En kom i september, en november og en i februar. Gard Nødset mener at det nesten er nødvendig å gi ut singler for å skape oppmerksomhet rundt en kommende plateutgivelse. Selv om antall platebutikker må sies å ha minket de siste årene, er plata å få kjøpt i en platebutikk i Trondheim, som seg hør og bør for vinyl, i tillegg til på nett. Gard har også et lite lager hjemme, som han gjerne kvitter seg med.

Det har naturlig nok begrenset seg med opptredener det siste ett og et halvt året, slik er det for alle.

Alle fire har andre jobber ved siden av, og legger seg opp penger til travlere tider. Men Nødset savner å spille. De har deltatt i festivaler før, men det blir det ikke noe av i sommer.

– Jeg savner festivalene. Vi hadde en liten turnè i Rogalansdsområdet i mai. Den ble avkortet, men vi tok turen og spilte der det var mulig. Det ble et mindre publikum enn det vi gjerne ville ha spilt for, men slik er det nå. Vi gir full pedal uansett størrelsen på publikummet.

Det største publikummet de har spilt for, var imidlertid på Notodden Bluesfestival.

– Vi var med på åpningskonserten, og spilte for 4500 publikummere. Det er litt mer enn vi er vant til, for å si det slik, smiler Gard. Men det gikk bra, da og det var veldig artig.

– En herlig blanding

Ellers blir det god tid til øving og produksjon av eget materiale for tiden. De møtes for øvinger så langt det lar seg gjøre av hensyn til smittevernreglene.

Nødset mener det passer beste å kalle sjangeren bluesrock, det er der den har røttene sine, men de har innslag av andre ting de lar seg inspirere av. Alle i bandet kommer med ideer.

– Så det er nok en herlig blanding, ler Nødset

For ham ble prosjektet Maldito en del av utdanningen i Liverpool. Han ble vurdert på prosjektet, det gjorde det enda mer motiverende å bestemme seg for å fly fram og tilbake.

Release på Rockheim

Utgivelsen ble en mer stille affære enn det de tenkte. Planen var releasekonsert på Rockheim i Trondheim. Konserten ble imidlertid utsatt til fredag 2. juli. Det gleder de seg til. De får feiret utgivelsen på en skikkelig måte og gleder seg til å spille sammen igjen. De håper på noe spilling i Oslo i høst, men nå er det konserten den 2. juli de fokuserer på.

Maldito

Målet er å kunne leve av musikken på fulltid. Så snart det blir mulig, kjører Maldito på med konserter igjen. Nødset sier det finnes mange andre måter inn i musikksjangeren, både på komponist- og på produksjonssida.

– Det er viktig å få en fot innom bransjen. Platen er fin å ha på den musikalske CVen i så henseende. Alle av oss har sideprosjekter ved siden av, men Maldito er hovedprosjektet vårt.

Hva så med navnet på bandet?

– Navnet ble vi raskt enig om. Det ble bestemt allerede på første øvingen. Her er vi igjen inspirert av Madrugada, som på spansk betyr sol. Vi ville også ha et spansk navn. Vi synes Maldito lød bra. Det betyr rasende, forvandlet eller forhekset.

– Så dere skal forhekse publikum?

– Det kan jo òg være en tolkning, ler Nødset.

Powered by Labrador CMS