Rindal Skimuseum melder:

Bodil Børset med gullmedaljen fra 15 km under VM i 1974. På bildet ser vi også blant annet sølvmedaljen fra 50 km under OL i Sapporo 1972, og bronsemedaljen fra stafetten under Ski VM i 1974.

Unik Magne Myrmo-samling til Rindal skimuseum

19. februar i år er det på dagen 50 år siden Magne Myrmo tar gull på 15 km langrenn i VM i Falun i 197

Publisert Sist oppdatert

50 år siden siden siste VM-gull på treski

19. februar i år er det på dagen 50 år siden Magne Myrmo tar gull på 15 km langrenn i VM i Falun i 1974, og med det skriver seg inn i skihistorien ved å bli verdens siste verdensmester på treski. Senere i 1974 vinner også Myrmo 5-mila i Holmenkollen og blir den siste som vinner en internasjonal seier på treski. Myrmos gullski fra 1974-sesongen er en del av Rindal skimuseums samling vinnerski fra Landsem skifabrikk.

Magne Myrmo med VM gullmedaljen og gullskia

 - I 2024 markerer Rindal skimuseum sitt 10-års jubileum. I den anledning er vi derfor ekstra stolte over å kunne presentere årets temautstilling om Magne Myrmo og ski-året 1974. Den nye utstillingen åpner under sommeråpning av Rindal skimuseum 23. juni. Utstillingen vil presentere gjenstander, foto og dokumenter som ikke har vært vist tidligere. Dette skriver Rindal Skimuseum i en pressemelding.

Hele Magne Myrmos samling gitt i gave til Rindal Skimuseum

- Vi er glade og takknemlige for å kunne meddele at Magne Myrmo og hans familie gir oss tillit og muligheter ved å gi hele Myrmos private samling i gave til museet, sier avdelingsleder ved Rindal skimuseum Bodil Børset. 

- Rindal skimuseum er MiSTs spesialmuseum for ski- og skimakerhistorie og det nasjonale skimuseet i Midt-Norge. På denne måten blir samlingen trygt ivaretatt og historien gjort tilgjengelig for publikum.

Myrmo-samlingen er omfattende og har stor skihistorisk verdi. Den består av Myrmos komplette premiesamling med pokaler, medaljer og diplomer, samt ski, sko, skiklær og andre gjenstander. I tillegg har den et rikholdig fotoarkiv, filmer, avisutklipp, notater, treningsdagbøker, resultatlister og mye mer. Museet har jobbet gjennom vinteren med å sikre, systematisere, registrere, digitalisere og ivareta samlingen. 

Magne Myrmo tar gull på 15 km i Ski VM i 1974

I tillegg til at Rindal Skimuseum nå også får det andre skiet i paret som Magne Myrmo vant på i Ski VM i 1974, omfatter skiene i samlingen også "søsterskiene" fra 1970, som Magne Myrmo vant 15 km i Holmenkollen på, og skiene han brukte  i 1972. På de sistnevnte er det også med en signert skisko. Denne skoen brukte blant annet Magne Myrmo da han tok sølvmedalje under OL i Sapporo på 50 km, 1.pr. 15 km Holmenkollen  og 1.pr. 15 km i NM i 1972.

De to siste tilskuddene til skisamlingen på Rindal Skimuseum. Skiene til Magne Myrmo fra 1970 og 1972 med den signerte skiskoen

Gjennom hele jubileumsåret 2024 vil deler av samlingen bli gjort tilgjengelig og formidlet for publikum på forskjellig vis. Formidlingen starter allerede under Treskifestivalen 22. – 24. februar med temakveld om det dramatiske treskiåret 1974 hvor Myrmo var sentral. Den fortsetter med egen temakveld om Magne Myrmo under Kulturvøkku i juli. Skimuseet vil lansere flere overraskelser utover året gjennom ulike arrangementer, foredrag, på nettsidene, i artikler og så videre.

Innblikk i utviklingen av skisporten og norsk skiproduksjon

Fortellingen om Magne Myrmos legendariske VM-renn fra 19. februar 1974 er ikke bare et punkt på tidslinjen i en fortelling om en av Norges fremste langrennsløpere. Gjennom Magne Myrmo får vi også et innblikk i utviklingen av skisporten og norsk skiproduksjon på 1970-tallet. Magne Myrmo var sammen med Oddvar Brå og Harald Grønningen en av Landsems viktigste og mest lojale løpere, skriver Terje Bye i boka Landsem skifabrikk. Et eventyr fra Rindal. Etter VM i Falun ble både Oddvar Brå og Magne Myrmo ansatt hos Landsem i samarbeidet Landsen- Blizzard og overgangen fra tre- til glassfiberski. Fortellingen om Magne Myrmo forteller også en industrihistorie om skiprodusenten Landsem skifabrikk og Rindals-bedriftens enestående evne til omstilling.

- Både Magne Myrmo og Oddvar Brå var med på testing og produktutvikling av glassfiberskiene til Landsem. Begge brukte nye glassfiberski på renn i 1975, og de skiene er også her på Rindal Skimuseum, forteller Bodil Børset.

De skiene forteller også mye ski- og skiproduksjonhistorie. I utstilingen har Rindal Skimuseum blant annet de glassfiberskiene Oddvar Brå tok World Cup seier på sammenlagt i 1975.

Even Landsem og Magne Myrmo

Myrmo-samlingen vitner om Magnes store interesse for og gode oversikt over det som rørte seg i norsk og internasjonal langrennssport. Systematisk og over en lang periode har verdensmesteren fra Rennebu, som av Lillelien ble kalt Rennebu-ekspressen, bygget opp et enestående og imponerende privatarkiv med svært viktig kildemateriale som dokumenterer både hans egen karriere og andre norske og internasjonale skiløperes prestasjoner, og hendelser i og utenfor skisporet. Den presenterer en viktig fase i skisportens utvikling og norsk skiindustrihistorie.

Magne Myrmo med treskiene fra 1974

For Rindal skimuseum som er MiST sitt spesialmuseum for ski- og skimakerhistorie med utgangspunkt i skimakertradisjonen og skifabrikkhistoria i Rindal, er derfor dette et svært viktig supplement til våre samlinger.

Takk til familien

Rindal skimuseum vil rette en stor takk til Magne Myrmo og familien ved Mona Myrmo som har gitt denne unike samlingen i gave til oss i jubileumsåret, og slik sikret at samlingen blir trygt forvaltet og tilgjengelig for publikum på museet og på digitalt museum for all fremtid.

Powered by Labrador CMS