"Overgang, men ingen undergang"
– Det er lys i enden av tunnelen!
Oppmøtet var overveldende stort da Surnadal sanitetsforening og Todalen sanitetsforening inviterte til informasjonsmøte om overgangsalderen i kantina på Surnadal vgs. tirsdag kveld. Ingen tvil om at dette er et tema som opptar mange!
Informasjonsmøtet kom i stand etter initiativ fra Anita Land, og de to sanitetsforeningene tente på ideen. De hentet inn to svært dyktige foredragsholdere, Elisabeth T. Swärd, spesialrådgiver i Norske Kvinners Sanitetsforening, og Clara Karoliussen, fysioterapeut og spesialist på kvinnehelse. Sparebank 1 SMN Surnadal sponset møtet. De dekket alle kostnader, så dette var helst gratis for tilhørerne, og det var tydelig at det ble satt pris på.
Elinor Bolme, som er leder i Surnadal sanitetsforening, var ganske overveldet over oppmøtet da hun ønsket velkommen.
– Vi hadde ikke sett for oss at et oppfølgingsmøte om overgangsalderen skulle få ei slik oppslutning. Det er helt fantastisk, sa hun.
Det er hjelp å få
Elisabeth T. Swärd fortalte på en humoristisk, direkte og inspirerende måte om kvinners helse i overgangsalderen. Hun la vekt på alt alle er forskjellige, og selv om overgangsalderen har mange ulike symptomer, så er det ikke slik at alle får alt. Og det er hjelp å få, blant annet med hormonbehandling.
Hun understreket blant annet at det er viktig at kvinner ikke blir hindret i å jobbe, selv om de kommer i overgangsalderen, for det er stort behov for arbeidskraft i samfunnet. Mange vet lite om overgangsalderen og kvinnehelse generelt, det gjelder også leger, så informasjon om dette er veldig viktig.
Det er mange gode råd man kan benytte seg av for å lette plagene i overgangsalderen, og flere bøker er gitt ut om temaet. Det er lys i andre enden av tunnelen, og det blir veldig bra når overgangsalderen er over, forsikret Swärd.
– Bli medlem!
Elisabeth Swärd oppfordret også alle om å bli medlem av sanitetsforeninga. Støtte til sanitetsforeninga er et viktig bidrag til forskning på helse, og ikke minst kvinnehelse. NKS forvalter nemlig ca 25 millioner kroner årlig til forskning.
Mange gode råd
Clara Karoliussen var også tydelig, direkte og humoristisk i sin tale. Hun snakket om bekkenbunnen, og om plager som kan være relatert til overgangsalderen, inkontines og dysfunksjon i bekkenbunnen, som problemer med vannlatning, avføring og flatulens. Mange av disse plagene er svært vanlige, og de fleste av dem kan avhjelpes med trening, eller de kan behandles på andre måter.
Karoliussen kom med mange gode råd, blant annet om knipeøvelser. 10 intense sammentrenkinger, hver på 10 sekunder, 3 ganger om dagen i 4 - 6 måneder vil gjøre bekkenbunnsmuskulaturen betydelig sterkere. Senere kan man holde det ved like uten å trene fullt så ofte, sa hun. Hun understreker at man ikke må stramme musklene, hverken i magen eller bekkenbunnen, for mye/ofte. Musklene trenger å slappe av også, sa hun.
For den som virkelig trenger hjelp med plager med dysfunksjon i bekkenbunnen, så er det hjelp å få på hennes arbeidsplass, Trondheim fysikalske institutt. Man trenger ikke lenger henvisning for å få time der, sa hun.
Sang og musikk
Johanne Holten og Ida Mo underholdt i starten av møtet og i pausen. De sang og spilte kjente melodier med egne tekster, og høstet stor applaus for det.