Ola Næss Moen

Ola trives best i grønne omgivelser

Ola Næss Moen (27) fra Surnadal har helt siden han var liten gutt hatt stor interesse for planter og blomster. I mai fullførte han utdanningen som gartner på Mære landbruksskole i Trøndelag, og har funnet drømmejobben på Groven gartneri på Svorkmo.

Publisert

Selv om interessen for alt som spirer og gror har fulgt Ola gjennom hele livet, tok det litt tid før han fulgte drømmen og startet på gartnerutdanningen. Etter ungdomsskolen gikk ferden til Tingvoll vidaregåande skole hvor han startet som elev media- og kommunikasjon. Etter to år kjente han at dette ikke var riktig studieretning, og endret kurs til helse- og oppvekstfag. I november i fjor tok han fagbrevet som helsefagarbeider.

- Jeg er veldig glad i folk, og liker meg godt som helsefagarbeider i bo- og aktivitetstjenesten i Surnadal kommune. Likevel har jeg aldri klart å gi slipp på drømmen om å bli gartner. Da jeg oppdaget at Mære landbruksskole i Trøndelag kunne tilby utdanningsprogrammet tilrettelagt for voksne, tok jeg sats og søkte skoleplass høsten 2019, sier Næss Moen.

Ola ble tatt opp som elev på programmet landbruk- og gartnernæring på Mære, og har siden den gang kombinert studier i Sparbu med deltidsstilling som helsefagarbeider i Surnadal. I tillegg har han vært ansatt som sesongarbeider på Hageland. Etter to travle år kunne en smilende surnadaling gå ut av dørene på landbruksskolen for siste gang 28. mai, og nå kan han endelig kalle seg for gartner.

- En herlig og nesten uvirkelig følelse, smiler Ola.

Uteområdet i Glønavegen 23 er en fryd for øyet

Fra frø til plante

Gjennom utdanningsløpet har Ola hatt praksis på Groven gartneri på Svorkmo. Der gjorde han seg så godt bemerket at han fikk fortsette som sesongarbeider i sommer.

- Det er noe eget å få jobbe på et gartneri hvor man dyrker blomstene selv. Her får jeg være med på hele prosessen fra frø til plante, og det er kvalitet i alle ledd. Jeg stortrives på Groven, og har lært utrolig mye av flinke Mildrid Jerpstad som driver gartneriet. Jeg gleder meg til hver eneste arbeidsdag, og bryr meg ikke om at arbeidsveien er litt lang, smiler han.

Ola kan nyte sommeren på terassen som er omringet av flotte blomster og planter

Arbeidsdagene på Groven har vært travle, og det er slik Ola liker det.

- Salget har vært helt enormt de siste ukene. Koronapandemien gjorde at hele gartnernæringen opplevde omsetningsøkning i fjor, men det ser ut til at trenden fortsetter. Mange velger nok å være hjemme i sommer også, og bruke penger på hus, hytte og hage, sier han.

I tillegg til å lære mye av arbeidskollegaer, snapper også Ola opp tips via ulike TV-programmer som omhandler hagestell.

-Jeg ser det meste som handler om hage, slik som «Tid for hage» og «Hagen min». Ikke minst ser jeg NRK-serien «Hagen vår» som nettopp ble lagt ut på nett-TV. Det er en NRK-serie som ble sendt årene 1975-1982, og jeg digger den. Der er det mange gode tips og triks å hente, sier han.

Storkoste seg i gartneriet til Olav Heggem

Interessen for blomster, planter og trær kom tidlig for Ola.

- Som liten gutt var jeg mye sammen med bestemor og bestefar, og likte godt å hjelpe til i hagen. De hadde litt interesse for trær og blomster, og jeg fikk alltid være med når noe skulle ordnes i hagen. Jeg husker også veldig godt gartneriet til Olav Heggem i Sæterøya. Å få være med dit var noe av det artigste og mest spennende jeg visste. Olav syntes det var så morsomt at et barn viste en slik interesse for gartneriet, og en gang fikk jeg ta med meg en liten grønnplante hjem. Det husker jeg var stor stas, smiler Ola.

Ola er bosatt i Glønafeltet i Surnadal hvor han bor sammen med samboeren Thomas Gangstad Bjerkan, labradoren Luna og to katter. Eiendommen bærer preg av at det bor en gartner i huset.

- Alt du ser her har jeg plantet selv. Det er jeg litt stolt av, egentlig. Å ha så mange blomster, trær og planter innebærer mye jobb, og jeg bruker en liten time hver kveld på vanning og stell av uteblomster. I tillegg har vi mye grønnplanter inne. På det meste hadde jeg rundt 160 planter. Det ble i overkant mye, ler han.

Blodbeger er en av favorittplantene til Ola.

Ola har mange favorittplanter, men noen stikker seg spesielt ut.

- Ingen sommer uten «Blodbeger». Mange bruker det som klatreplante, men jeg liker best at den får henge og svaie i vinden. I tillegg har jeg falt for «klokkeranke» som er en klatreplante som vokser veldig fort, og kan bli rundt tre meter høy. Planen er at de skal vokse seg inn under taket på paviljongen på terrassen, sier han.

Selv om Ola håper på fast jobb som gartner, er det ingenting i veien for å fortsatt kunne jobbe som helsefagarbeider.

- Det er fullt mulig å kombinere disse stillingene. Nå har jeg fast helgejobb i bo- og aktivitetstjenesten, og jobber på gartneriet på hverdagene. Det fungerer fint for meg, sier han.

Hjemmet til Ola og Thomas er gjennomført til fingerspissene både inne og ute

Drømmer om eget gartneri

Ola sin store drøm er å starte eget gartneri i hjemkommunen, og han har allerede vært i kontakt med landbrukskontoret i Surnadal kommune.

- Jeg har vært i dialog med kommunen om planer om å starte opp gartneri. De var veldig positive til planene mine. Så langt har jeg ikke lykkes med å finne tomt, men nå som skolen er ferdig får jeg mer tid til planlegging. Håpet og drømmen lever videre, og jeg tror det er et marked for gartneri i Surnadal – i alle fall for sommerproduksjon i første omgang, sier han.

Ola har også tenkt tanken på videreutdanning innen hageplanlegging og hagedesign.

- Det er helt tydelig et behov for hageplanleggere, og jeg har fått flere forespørsler fra surnadalinger om dette. Det er et spennende fag, så det er godt mulig jeg realiserer denne drømmen også, smiler han.

Hva er det med gartneryrket som fenger deg slik?

- Å få liv i et frø, og skape noe som er så fint, er en opplevelse i seg selv. I tillegg liker jeg veldig godt kontakten jeg får med kundene. Det å kunne hjelpe ulike mennesker med å gi gode råd, gir meg både glede og motivasjon, avslutter han.

Powered by Labrador CMS