Engasjerte elever reiste tilbake i tid:

Flinke deltakere med gammeldagse klær.
Årets deltakere på Farmen Dragset. Ei jente mangler på bildet.

Arrangerte "Farmen" i Bøfjorden

Publisert Sist oppdatert

Elevene på 6. og 7. trinn ved Bøfjorden og Bæverfjord oppvekstsenter har lenge gledet seg til å delta på vårens vakreste eventyr: Nemlig "Farmen" i Nestua på Dragset gård. Etter halvannet døgn på gården inviterte de bygda på marked, i samme stil som vi kjenner det fra TV-serien på TV2.

Tirsdag morgen ble de 11 elevene innkvartert i den gamle låna på gården øverst på Dragset i Bøfjorden. Her fikk de tildelt rom og fikk utdelt oppdrag for det kommende døgnet. For det er ingen feriekoloni for en deltaker på Farmen på Dragset! Her måtte de velge seg en storbonde, og ta ansvar for matlaging og dyrestell. Ikledd gammeldagse klær kunne de gyve løs på de mange oppdragene. Den gamle finstua med langbord og gamle møbler, dyrene og naturen skapte gode kulisser for oppholdet.

Slår med ljå
Ikke så lett å slå med ljå, men elevene står på for å få oppdragene i havn før mentor kommer.
Guttene rengjør hønsehuset.
Oppdrag hønsehus utført

Oppdrag

Elevene fikk utdelt et hefte med oppdrag som skulle gjøres. På kvelden skulle mentor og mentors kone komme for å bedømme innsatsen. Oppdragene var intet mindre enn: Koking av mølsgraut, safting av ripsbær, koking av karameller og granskuddsirup, lage kalvedans (råmelkspudding), rømme og kjøttrull, steke smultringer, rengjøre hønsehus, være med på fjøsstell, vaske vinduer og slå med ljå. I tillegg skulle de karde og tove ull til to grytekluter som skulle auksjoneres bort på markedet.

Håndmelking av ku.
Alle måtte prøve seg på håndmelking og fjøsstell.
Elev som lager rømme
Elevene har lært seg å lage rømme fra bunnen av.

På kvelden kom mentor og mentors kone for å bedømme oppdragene. Elevene var nok litt spente, da det var mange ting å rekke over og mye å sette seg inn i. Men alle oppdragene ble godkjent og belønningen var at de fikk bade i stampen ute i hagen. Det var topp! Bøfjordingene Ove Åge Grimsmo og Tanja Heggem Grimsmo stilte sporty opp som mentorpar.

Mentorparet ankommer gården.
Mentor og mentors kone ankommer gården og hilser på storbonden.
Årets mentorpar
Årets mentorpar: Ove Åge Grimsmo og Tanja Heggem Grimsmo
Bading i stampen
Belønning for strevet!

Marked

Onsdag ettermiddag inviterte deltakerne foreldre, venner og sambygdinger til åpent marked på tunet. Her var det salg av maten de hadde laget, dans og auksjon. De besøkende kunne prøve seg på melkespannholding og slå med slegge. Mange hadde møtt opp, og det var lang kø for å få kjøpt varme smultringer, takkestekte sveler og hjemmelaget ripssaft. De flinke elevene serverte og fortalte om de ulike produktene. Et høydepunkt var auksjonen, der mange bidro til en spennende budrunde for å skaffe seg de unike gryteklutene og en stor flaske ripssaft. En av elevene uttalte at han aldri hadde drømt om at noen ville betale 165 kroner for ei flaske saft!

Slag av egenproduserte varer.
Salg av masse hjemmelagede varer: Mølsgraut, sveler, ripssaft og karameller var populært.
Svelesteking på bålpanne.
Det luktet godt i tunet med sveler på bålpanna!
Elever koker smultringer i gryta.
Blide smultring-produsenter i Bøfjorden.

Deltakere

Årets flinke deltakere var May Hilde Åsgård Bøe, Elida Sjølseth Bøe, Mathilde Garthe, Syver Vetleseter Melling, Ada Sæterbø Raaen, Emilie Riksheim, Sindre Engset Sannes, Levion Øysteinsson Sollid, Varg Heggem Sæterbø, Vår Heggem Sæterbø og Ingrid Aasbø. Farmen i Bøfjorden arrangeres forøvrig for 4. året.

Flinke auksjonærer
Flinke auksjonærer

Lærerikt

Elevene virket trøtte og fornøyde etter endt gårdsopphold, og har nok med seg mye ny "gammel" kunnskap og mange gode inntrykk å fordøye i bagasjen. Synlig stolte foreldre kunne takke for flotte dager på Dragset, og skrøt av de dedikerte lærerne ved oppvekstsenteret som legger ned så mye innsats. All ære til lærerduoen Liv Ingrid Kvande og Bodil Kvam Aasbø som stiller tid og gård til disposisjon.

Mye folk hadde møtt opp
Mange hadde møtt frem for å oppleve gammeldags marked på Dragset.
Dans i tunet.
Stemning med dans i tunet!
Dans på tunet
Elevene viste frem både reinlender og polka for de frammøtte.
Powered by Labrador CMS