En hyllest til Verdens toalettdag

Publisert Sist oppdatert

FN har erklært 19. november som

Verdens toalettdag.

Selv om bildene mine viser mitt skråblikk på variasjoner i toalett rundt om i nærområdet og litt ut i verden, må vi ikke glemme at ikke alle har de samme forutsetningene for god hygiene som vi har her hjemme.

Man forventer ikke luksus når man drar på mc-treff. Dobbel utedass i de svenske skogene på Siljantreffet i Mora.
Hos Brukt&Bakels på Landsemholtin har de tatt vare på en av de "gamle" utedassene som ble bruk på Storåsfestivalen. Butikkdama på Brukt&Bakels har også vannklosset i "fjøset", så besøkende bes om å benytte dette.

Jeg har vært ute for litt forskjellige toalettforhold, men har egentlig aldri tenkt på at kanskje toalettforholdene våre er medvirkende til hvor langt likestillingen har kommet for oss i Norge. Og da tenker jeg ikke på hun/han/hen-dilemmaet ang toalettbesøk, men noe så enkelt som at vi kvinner kan i mye større grad bevege oss utenfor hjemmet. Og i helgen var jeg så heldig å få teste et toalett, der du bare ved å trykke på en knapp, får hjelp til vask og tørk etter sitt fornødne. Denne seansen ble dog ikke foreviget på bilde. Dersom slike toalett blir mer vanlig, så er kanskje dette med på å bedre likestilling for funksjonshemmede.

Nydelig med måneskinn på utedassen, som jeg "vokste opp med", på familiens hytte Jobo i Langlimarka.
Dette er også på hytta, Jobo, med samme utedassen sett utenfra, da har man utsikt til nesten hele Rindal.

I følge World Toilet Day på FN sin hjemmeside, er det 4,2 milliarder mennesker som har ikke tilgang til tilfredsstillende trygge sanitære forhold, d.v.s ikke gode nok toalett eller latriner.

Nabohytta vår er ikke lenger i bruk, og det er trolig ikke dassen heller.
Heldigvis har vi innendørs biotoalett på hytta, så utedassen blir brukt som vedlager.
Hmmm??

Mange steder mangler det helt grunnleggende sanitære systemer som kloakk og rennende vann til vask og matlaging. Dette har dramatiske konsekvenser for menneskers helse, verdighet og sikkerhet, i tillegg til at det hindrer sosial og økonomisk utvikling.

På Frøya-treffet i 2011 var det ikke unisex-toalett.
Her er det ingen tvil.

673 millioner mennesker har ikke tilgang til toalett i det hele tatt, og må gå på do ute.

Katten MaxMonsen syntes blomsterkrukka var en passende plass å gjøre fra seg.
En kreativ variant på damedodøra ved kiosken på en stopp langs Atlanterhavsveien.
Ved E6 langs Mjøsa

Mange jenter må slutte på skolen når de får menstruasjon. Når skoler installerer toaletter, øker jenters deltakelse med 11 prosent.

Tilgang til toalett i sitt eget hjem minsker faren for seksuelle overgrep.

I alpene har toalettene ofte en "inspeksjonshylle", slik at du kan beundre og inspisere din avføring før du skyller ned. Her demonstrert med en lakris, trolig innkjøpt på en taxfree-butikk.
Hvorfor ikke bruke toalettet som lerret, som her på en restaurant i Malcesine ved Gardasjøen i Italia.
Når du har passert Brennerpasset og kommer sør for alpene i Italia, kan det hende du må stå for å gjøre fra deg. Dette er fra mitt første møte med denne typen toalett i 2010 på Madonnatreffet sør Alessandria i Italia. Heldigvis fant jeg etterhvert et handikaptoalett hvor det var mulig å sitte.

De allerede svakeste gruppene er de som har dårligst tilgang til sanitære forhold. Minoritetsgrupper, eldre og syke er utsatte.

I Tyskland heter det "ordnung muss sein". Og egen dasserfaring bekrefter at de har gode system. Her er det dokø på Oktoberfest i München, hvor du ser do-betjenten i aksjon. Totalt er det omtrent 1500 toaletter og 900 meter med urinaler satt opp til oktoberfesten, og do-besøket går overraskende glatt. Og er verd de 50 centene de forventer i do-tips.
Jeg har aldri opplevd kø under BMW Motorrad Days i Garmisch Partenkirchen, selv om de skryter av at de har ca 40 000 besøkende motorsykkelentusiaster fra 50 land. Her har de toaletter og dusj i 2 etasjer.
Her utsikt mot noe av området på BMW Motorrad Days fra toalettene i 2. etasje.

Over 297 000 barn under fem år dør hvert år av diaré og andre sykdommer som enkelt kan forebygges gjennom bedre sanitære forhold og hygiene.

Jeg påsto tidligere at tyskerne er gode på dasskø, muligens er vanene litt anderledes i Sachsen, som tilhørte gamle Øst-Tyskland. I kommuniststatene var man vant til lange køer. Og det blir fort kø i pausen mellom heatene i MotoGP på Sachsenring.

Apriliadamen er så fornøyd med å dele dassen med selveste Valentino Rossi, selv om han er Yamaha-fører.


I Thailand kan hvert toalettbesøk være en usikker affære, og du bør ikke kaste papiret i do. Her skyller du ned ved å tømme vann med øse i do. Men det må tillegges at vår faste strandtoalett alltid var rent.
I Italia kan du se bilder som viser at du ikke skal stå på doringen, for å gjøre ditt fornødne. Dette bilde er fra en strandrestaurant i Thailand.
Jeg erklærer herved toalettene på Cirkle K i Alvdal for mitt favorittoalett. Her er det tapet med gullkorn fra Aukrust på veggene. Her kan man sitte lenge og kose seg.

Apriliadamen ønsker deg en fin dassdag, ikke ta hverken dagen eller dassen for gitt.

Powered by Labrador CMS