Selv om bildene mine viser mitt skråblikk på variasjoner i toalett rundt om i nærområdet og litt ut i verden, må vi ikke glemme at ikke alle har de samme forutsetningene for god hygiene som vi har her hjemme.
Jeg har vært ute for litt forskjellige toalettforhold, men har egentlig aldri tenkt på at kanskje toalettforholdene våre er medvirkende til hvor langt likestillingen har kommet for oss i Norge. Og da tenker jeg ikke på hun/han/hen-dilemmaet ang toalettbesøk, men noe så enkelt som at vi kvinner kan i mye større grad bevege oss utenfor hjemmet. Og i helgen var jeg så heldig å få teste et toalett, der du bare ved å trykke på en knapp, får hjelp til vask og tørk etter sitt fornødne. Denne seansen ble dog ikke foreviget på bilde. Dersom slike toalett blir mer vanlig, så er kanskje dette med på å bedre likestilling for funksjonshemmede.
I følge World Toilet Day på FN sin hjemmeside, er det 4,2 milliarder mennesker som har ikke tilgang til tilfredsstillende trygge sanitære forhold, d.v.s ikke gode nok toalett eller latriner.
Mange steder mangler det helt grunnleggende sanitære systemer som kloakk og rennende vann til vask og matlaging. Dette har dramatiske konsekvenser for menneskers helse, verdighet og sikkerhet, i tillegg til at det hindrer sosial og økonomisk utvikling.
673 millioner mennesker har ikke tilgang til toalett i det hele tatt, og må gå på do ute.
Mange jenter må slutte på skolen når de får menstruasjon. Når skoler installerer toaletter, øker jenters deltakelse med 11 prosent.
Tilgang til toalett i sitt eget hjem minsker faren for seksuelle overgrep.
De allerede svakeste gruppene er de som har dårligst tilgang til sanitære forhold. Minoritetsgrupper, eldre og syke er utsatte.
Over 297 000 barn under fem år dør hvert år av diaré og andre sykdommer som enkelt kan forebygges gjennom bedre sanitære forhold og hygiene.
Apriliadamen ønsker deg en fin dassdag, ikke ta hverken dagen eller dassen for gitt.