Elis tilbakeblikk

Undertegnede i bagvogn og Bente Bakken i sportsvogn. Den 15 måneder eldre søstra Lene, må nøye seg med å holde i vogna.

Vogntrender 17.mai

17. mai-minner med fokus på barnevogner.

Publisert Sist oppdatert

Nå har jeg vært lite aktiv med fotoapparatet ei stund, mest på grunn av at jeg har hatt nesa ned i gamle albumer og i tillegg prøvd å organisere filer av gamle foto som min far har skannet. Nå begynner jeg å få ganske god oversikt over Lykkjbakk-slekta mi, men har vurdert at det blir litt for privat å dele bilder fra en liten plass som nå er ei hytte. Men siden det nå nærmer seg feiring av 17. mai, slo det meg at jeg kan dele minner av 17.maitradisjoner. Det første bilde er fra Lykkjbakk/Vestby-album, ellers er det min far Harald og meg som har tatt bildene.

Det eldste vognbildet er fra Trollbanen, trolig 17. mai i 1962.

Odd Ivar Sande i tidsriktig barnevogn på Trollbanen. I bakgrunnen ser en nybygde hus i det som vart kalla Myregrenda.

Det er Odd Ivar Sande som sitt i vogna, og det ser ut som han helst vil ut av vogna for å telta på 17.mai-lekene. Odd Ivar er sønn av Ola og Solveig Sande, som drev Trollheimen Camping i Aune i mange år.

Til venstre på bilde er husa Tun. Trolig er de her akkurat flyttet 100 meter østover for å gi plass til det nye Samvirkelaget. I følge Gards- og Ættesoge for Rindal, vart Tun bygd i 1952 av Jon Evenson Børset fra gården Dalen. (Dalalåven, der Inga Dalsegg har galleri og atelier ligger også under gården Dalen.) Jon bygde opp att Tun i 1963 på den ledige tomta du ser bak til venstre for Odd Ivar. Husa som vart flytta 100 meter, måtte likevel rives i 1986, for å gi plass til RindalsTorget.
Bak Tun ser du Doktorgården og Solhaug.

Husa i bakgrunnen på nordsida av Trollbanen; Vatne, Vårhaug, Norum, Bakken og Lende vart satt opp i åra 1957-59. Boligen Myre, som ligg til høyre utenfor bildet, vart satt opp i 1954. Det var nok derfor dette vart kalla Myregrenda.

Siden bildet fra 1962 er tatt på Trollbanen, regner jeg med at toget gikk dit, slik som i 1970, da jeg fikk min 17.maidebut.

Undertegnede i bagvogn med tidsriktig sovepose feirer 17.mai på Trollbanen i 1970.

Vogna mi vil jeg tro står på nesten samme plass som Odd Ivar Sande si, 8 år tidligere. Bare denne gangen er bildet tatt mot sør. Opp i bakken har vi husa Berg, og den lille røde garasjen/uthuset på Berg er akkurat lik nå, som den var for over 50 år siden. De fleste som har skutt mot mål på Trollbanen, har nok, ikke med vilje, hatt ett eller flere sleivskudd som har truffet det uthuset der.

I 1962 var det trolig Surnadal Musikkorps som ledet 17.maitoget, mens i 1970 ser vi Rindal Skolemusikkorps i bakgrunnen. De ble stiftet i 1964.

Håkon og Eli utenfor Rindal Kirke.

Neste vognbilde er fra 1975, muligens noe utdatert vogn, siden min 5 år yngre bror måtte ta til takke med min gamle sportsvogn. Regner med det ble kalt sportsvogn også i 1975. Her vil jeg tro vi venter utenfor kirka på at 17.maitoget skal gå videre etter gudstjenesten.

Måtte bare ta med dette herlige bilde tatt utafor BreidablikkRindalsgjeret. Her er det Nils Bakken ca 2 år, som gir Håkon Solvik ca 1 år alternativ skyss.

Håkon Solvik og Nils Bakken får tida til å gå med arbeid i transportbransjen, mens 17.mai-gudstjenesta foregår i kirka.

I bakgrunnen på lastebilbildet ser du Bortistua. Den lange, kvite låna i Bortistua til høyre i bildet var over 40 meter lang, du ser ikke hele låna på bilde, for det gule Corner-huset står i veien. Det kvite huset over lua til han som sitt på lasteplanet, må vere Lund, som nå er fritidsbolig for en av etterkommerne av tidligere nevnte Lykkjbakk-slekt. Det huset ligg rett over dalen for 3 Venner og er nå rødmalt.

For oss ungene var det kjekt å møte venner fra Rindalsgjeret, som er nærmeste nabo til kirka, i tog-pausen under gudstjenesta.

Jeg synes å huske at i gamle dager, da jeg var ung,
starta 17.maitoget på skolen ganske tidlig på formiddagen. Uten å huske ruta, mener jeg toget gikk til Rindal Kirke der det var gudstjeneste, før toget gikk tilbake til skolen. Er usikker på om det var på turen til kirke eller tilbaketuren at toget gikk via Helsetunet. Det var trolig en gang på 70-tallet at "lekene" vart flytta fra Trollbanen til skolen.

I 1977 var i allefall ikke lekene på Trollbanen. På neste bildet ser vi at den er horva opp. Denne gangen er fotografen ved Samvirkelaget og du ser fra Trollbanen mot øst og Skifaret.

Marte Stenbro vil heller gå selv enn å sitte sin flotte 70-tallgule vogn. Pappa Kjell Stenbro er klar med kamera til toget passerer Trollbanen.
Grete Elshaug og Håkon Solvik på vei mot Rindal Kirke 17.mai i 1977, før det ble gangvei.

I 1977 var det heller ingen gangvei langs Rindalsvegen.
Ikke var det navn på vegen heller.
Kalla vi den bare "fylkesvegen"?

Kristin Solvik får representere 80-tallet. Her ved Helsetunet i passe avstand fra 17.maitalepodiet.
I 1995 hadde man selvfølgelig fargerik vogn og Voksipose fra Ullkorga.

Bilde fra 1995 er tatt fra Bedehusbakkan. For oss som fikk unger på 90-tallet, var Voksiposen produsert i Rindal et "must" i vogna. Hadde ikke klart meg uten. Den gikk i arv og varte mye lenger enn vogna. Og det fargerike trekket, det var så fint.

Jeg spilte i skolekorpset i begynnelsen av 80-tallet, da var vi 2 korps, med Blæst'n i toget og spilte annenhver gang. På dette bildet fra 1995 ser vi at Blæst'n og Rindal Skolekorps sammen danner ett korps. Nå er det bare Blæst'n i toget, håper dere fortsetter. Tusen takk, det hadde vært stusselig uten dere.

Odin Kvernberg får representere alle de ungene som ikke har tålmodighet til å sitte i vogn. Her på Helsetunet i Rindal 17.mai 2020.

17.mai 2020 ble preget av korona, da fikk vi for første gang traktortog. Det ser ut til at det kan bli en tradisjon. I år er det plana at traktortoget følger etter folketoget fra Rindal Kirke.

I traktortoget er det også åpent for motorsykler, veteran- og russebiler. Nils Stokke i sin 17.maipynta Mercedes.

Når man når en viss alder
tyr man gjerne til vogn igjen,
denne gangen med motor.

Et lite Mercedesopptog på Rindal Skole i 1977. Med forbehold om feil, gjetter jeg Lars Bakken og Asbjørn "Bobbo" Rindal i den nærmeste bilen, Ole Solvik i den blå, Birger Bakken og Bodil Korshamn i den borterste.
Når man verken har barn eller barnebarn, frister hestene mine mer enn toget. I 2017 kom vi oss ikke ut før toget hadde passert garasjen.

For noen er det tradisjon med en kjøretur med 17.maipynta kjøretøy på nasjonaldagen, noen av oss har problem med å tilpasse seg tempoet på toget, andre får rett og slett ubehag av folkemengder og holder seg lang unna tog og leker.
Mens andre er effektive og rekker både en skitur i ensom majestet og tog med påfølgende bløtkake og is.

Det er mange som bruker rød-dagene i mai med godvær til topptur. Her fra Ura med Snota i bakgrunnen.

God 17. mai fra Eli.

Selv har jeg planer om å gjøre som for 50 år siden; tilbringe dagen i Oslo.

Undertegnede med foreldre foran slottet 17. mai 1972.
Powered by Labrador CMS