Treffast Surnadal

Flere menn og kvinner danser
Her øves det på de første steg og turer.

«Ta bi søkkje bra d, karra og kvinnjfolk»

Målet er danseglede og bedre folkehelse.

Publisert

Det er mye god helse i en svingom, og når Ann Kristin Bruset inviterer, da starter det hele med positiv, høylytt energi, kombinert med gode tips om bevegelse, avstressing og helsefremmende tips til alle. Det er Treffast som står som arrangør, og hos dem møtes danseglade annenhver onsdag på frivilligsentralen i Surnadal, og skulle det bli penger til gode etter kursene i helga går dette tilbake til frivilligheten.

To som holder hender
Riktig grep er en god start

Det ble tidligere i vinter arrangert et swingkurs, med god oppslutning og gode tilbakemeldinger. Dette gav mersmak, og fredag 1. mars møter 24 danseglade for å lære seg å danse swing på Tonheim. Det er satt av tre timer på fredag og et videregående kurs på lørdag. I tillegg skal de ha dansekveld på lørdag kveld. Som en bonus så får Todal 4H og barn og unge som er bosatt på Nordvik tilbud om samme kurset på lørdag formiddag. 

– Ungdom som har vært med tidligere, synes det har vært gøy, sier Bruset.

 På lørdagens videregående kurs er det nærmere 30 påmeldte.

Damer som tar dansesteg
Damene har flest trinn de skal lære og får her egen undervisning.

Dans er for alle 

Bruset forteller at det gjør godt å danse og svette litt. Det fremmer både kondisjon og skjerper hjernen. Spesielt gjelder dette for damene, som må gå mange runder rundt og rundt. Dans er for alle, og det er sosialt. Det er folk som aldri har tatt et dansetrinn i sitt liv, etter kurset med instruktør Hallvard Hansen fra Orkanger føler de fleste stor mestring og entusiasme.

– Du må faktisk prøve det for å kunne kjenne på denne unike følelsen, forteller Bruset. Dans kan brukes til alt, både for barn og voksne, mener hun. Til og med husarbeid blir «gauar» om man danser seg gjennom det. Kanskje vi kan danse klærne ut av maskinen eller ta en svingom med vaskestaven. Dette er ingen ny oppfinnelse, da det i Trøndelag var vanlig med kostevalsen i bryllup.

Det ble en livsstil

Instruktør Hallvard Hansen og Ann Kristin Bruset viser de grunnleggende trinnene
Instruktør Hallvard Hansen og initiativtaker Ann Kristin Bruset

Instruktør i helgen er Hallvard Hansen fra Orkanger. Han har danset i mange år, og hans danseinteresser startet i 2005 når han ble invitert med på et swingkurs. Han beskriver seg selv som en treg elev, men etter at han først kom inn i det så er dette blitt en livsstil. Han oppmuntrer de som synes dette er vanskelig til og ikke gi opp, selv om de ikke får det til med en gang. 

– Det er ikke alltid de mest talentfulle som blir best. Det er de som øver mest, sier han.

Hallvard har vært instruktør på swingkurs mange steder i Midt-Norge, samt på dansefestivaler rundt om i landet. Nå er målet å få ungdommen til danse swing. Drivkraft til å lære bort swing er når man ser hvor enkelt det er å få nybegynner til å kjenne mestring og danseglede. Slik blir det artigere å by opp til dans, og du får ikke tid til å drikke alkohol. 

«Ta her e magisk»

– Hallvard er verdens beste swinginstruktør, sier en av deltakerne, som har vært med på kurs tidligere. Han beskriver seg selv som den tregeste eleven Hallvard har hatt.

Hans Storslett er en av deltakerne. Han deltok første gang på dans ved treningssenteret, og dette gjorde godt for kroppen, spesielt for å trene opp bevegelse. I dag er han her for å lære å danse swing. Han forteller at han var på et swingkurs i 1985, og har nesten ikke danset etter dette. Han møter alene, noe flere gjør, så det er lett å finne seg en dansepartner. Parring av dansepartnere er første øvelse i kurset etter at Brusethaug har åpnet showet med motivasjonsprat og oppvarmingsøvelser.

 «Ta bi søkkje bra d karra og kvinnjfolk», «ta her e magisk» er noen av uttalelsene. Hansen forsetter med å fortelle at kurset «skal være artig, behagelig og et samarbeid.»

God stemning

Trollheimsporten blir invitert med på å danse, men takker nei. Det er fint å observere deltakerne, hvor de fleste starter med å være veldig alvorlig og konsentrert. Etter den første timen stiger humøret i takt med kunnskapsnivået. Når Trollheimsporten forlater de dansende, er stemningen meget god, og det lover godt for en hel helg med dans.

to personer som danser swing
Godt samarbeid er viktig

Treffast Surnadal startet aktiviteter for personer med fysisk og psykisk uhelse. Ann Kristin har stått i spissen for dette hele veien. De er aktive på mange områder og har i tillegg til dansekvelder, turdager, lager mat sammen, kaffeservering og andre hobbyaktiviteter. Her er det stor takhøyde, og du bidrar med det du synes er greit og det du føler du kan, eller du kan utfordre deg selv til å gjøre ting du ikke kan.

 

Powered by Labrador CMS