Surnadal kulturhus 20 år
En talentfull jubileumskonsert
Surnadal kulturhus stod ferdig i 2002, og har preget kulturlivet i bygda i hele 20 år. Mange nye talenter har fått utviklet seg her, noe som skapte en bred konsert i høy klasse med meget godt fornøyd publikum under hyllesten på Storstuå lørdag kveld.
Bred underholdning med musikk og humor
Surnadal kulturhus feirer jubileum, og i den forbindelse var det mange aktiviteter i kulturhuset lørdag. På kvelden sørget lokale talenter for en innmari innholdsrik konsert i Storstuå hvor publikum kunne kose seg med underholdning i stort spenn fra sang om dasstre til klassisk musikk.
Utkledd som tidligere badevakter, åpnet Tove Merete Schei og Tove Sundli jubileumskonserten - eller var det «Kaill-og-kjærring-fest»? De kunne fortelle om mange muligheter (fra deres syn) i Surnadal og Rindal før de måtte dra til Borstad for å ta siste svømmeknappen for å gjøre seg klar til neste oppdrag.
Senere i konserten fikk vi et gjensyn med Hans Rusken med kompanjong, og til slutt stakk duoen innom som karakterene fra tidligere hektisk etat som er blitt omorganisert til det ene og det andre og nå var landet på hektisk frivillighet, som vil si påtvunget loddsalg der pengene var øremerket Todalsfjordprosjektet.
Fullt batteri
En stolt Lilli Husby ønsket velkommen, og introduserte Batteri som allerede hadde fått frem tårer i øyekroken til kulturlederen under øvingen.
De startet med «Tenke nå» som de gjorde suksess med i Melodi Grand Prix jr i 2008, og tok lørdag Storstuå med storm, og fikk satt stemninga hvor hele salen klappet i takt fra første sang.
Bandet opptrådte med flere sanger gjennom konserten. Bandet består av Brage Kristian Einum, Stein Boge, Hans Olav Settem, Oddbjørn Sponås og Sondre Skogset. De fortalte at de har på en måte vokst opp her, og har hatt gleden av å bruke både rockerommet og Storstuå mye.
Deres siste sang på konserten var «Fang sommarens ange i natt» av Henning Sommerro, der teksten er skrevet av Edvard Hoem. I tillegg til vokal, trakterte Hans Olav Settem flygel på denne sangen.
Alt de leverte var enestående, selv om gruppa ikke har spilt sammen på fem år. Men som konferansier Svein Sæter sa:
– Det er herved bevist at man kan la et batteri ligge i fem år, uten at det blir flatt.
Yrende liv, talenter og dasstre
– Hva har Surnadal vært uten kulturhus, spurte Lilli, og snakket om at det er mye aktivitet der hele dagen, et yrende liv; blant annet galleri, kulturskole, bibliotek, foaje som er et bra samlingssted for ungdommene og bygdebokskriving.
Flott samspill mellom ungdommene Ida Mo og Johanne Holten som viste god formidlingsevne med sin fine tolkning av Gøran Bolmes «Jul i Dønnem bedehus», før Ida takket publikum etter en strålende applaus introduserte:
– Nestemann er tekstgeniet Gøran Bolme sjøl.
Bolme skrøt av ungdommene som han mente gjorde en versjon som var «vesentlig finere enn originalen», før han snakket om juletrær av furu og gran, og at ikke alle trær har like forutsetninger. Noen står i solsiden mens andre blir frøsett på toppen av dasstaket der det er dårlig jordsmonn. Bestefaren hans syntes synd i dasstrea, og syntes de også fortjente å få være midtpunkt. Han mente at selv om man kan ha et dårlig utgangspunkt, kan det gå bra alikevel.
Dette inspirerte til sangen om dasstreet, som Gøran selv fremførte på sitt eget humoristiske vis og på «kav øver surndalsk».
Musikk fra fjernt og nært
I tillegg til jubileumskonsert, ble det tydelig en kombinasjon med riktig god julekonsert da 15 korister fra Tordenskjold songlag sang «Nordmørsminne» og «Nordnorsk julesalme». Hedda Hansen Berg spilte flygel mens Bernt Bøe var gjestedirigent.
Kulturskulebandet Design med Ellen Svendsen Fiske i spissen, Ida Anette Hyldbakk på tangenter, Sigve Holten på bass, Nicolas Bæverfjord på gitar og Ingebrigt Kvendset Bergli på slagverk. Torbjørn Larsen, Johanne Holten og Stein Boge stilte sammen med bandet med trompetspilling, og Brage Kristian Einum spilte på tangenter.
Karstein Mauset formidlet som vanlig lokal musikk i Perikom-stil, her sammen med Brage, Stein og Sondre fra Batteri med «Som ein kvalross på land». Melodien er selvkomponert, mens teksten er skrevet av Jørgen Gravvold, som Karstein mistenker er en tekst som tekstforfatteren har skrevet om seg selv.
Hedda Hansen Berg på flygel og Anders Larsen på fiolin fremtrådte blant annet «A love song» av Henning Sommerro i høy klasse.
Mimringer og nye sanger
Stig Sæter åpnet kulturhuset for 20 år siden, og snakket om hvor stor betydning huset har hatt, og mimret om «My Fair Lady» som i sin tid dro full sal på hele ti forestillinger.
Øyvind Weiseth mimret tilbake til da han deltok på Ungdommens kulturmønstring her i 10 år og minner fra arrangement av SKUV.
Øyvind og gitarist Bendik Brevik fremførte en sang som kommer ut i februar. Publikum fikk dermed gleden av å høre teksten som handler om at vi ikke alltid snakker fint til oss selv, at vi heller bør prøve å ta frem den andre stemmen som snakker fint til og om oss selv, at vi ikke skal prøve å være noen andre enn den vi er, men være oss selv. En tekst som ble snakket om etterpå, og som vi kan glede oss til å få høre igjen om et par måneder.
Jo Sverre mimret også fra da han var ung og fikk gleden av å opptre i Storstuå. Han gav nylig ut julemusikk, og sang «Jula i hæmbøgda mi» av Charlotte Audestad og Jo Sverre selv, der tittelen snakker for seg. Han avsluttet sammen med Brage, Sondre, Oddbjørn og Stein fra Batteri med «Ka om», den selvskrevne sangen som har vært spilt over 200.000 ganger på Spotify.
Storfornøyd publikum
Gard Rognskog Nødset og Jonne Botten var syv og tre år da kulturhuset så dagens lys.
– Mye har utviklet seg på kulturhuset. Og det var mye bra i kveld. Det var funky rytmer på siste låta til Batteri («Fang sommarens ange i natt» av Henning Sommarro). Den var rå!
Gard har vært på kulturskolen og tatt trommetimer og fått bandundervisning der, mens Jonne har gått på fiolin, trommer og piano, og spilt i bandet «Black». De begge har hatt mang en time på «det svette rockerommet», som de hermet etter Hans Olav, og ler.
– Det å ha et kulturhus gir mange muligheter. Det er stor stas, smiler de, før Gard fortsetter:
– Jeg gleder meg til å spille i kveld!
Gard spiller slagverk i bandet Maldito, som opptrådte på musikkpuben i foajéen senere lørdag kveld.
– Og det er ekstra gøy å være med Svarrabærje teaterlag på kulturhuset, smiler han med et glimt i øyet, med et håp om å igjen få fortsette som musiker under neste revy.
Ikke bare kultur, men et møtested
Anne Vognild Einum syntes det var så fint at konserten startet med Batteri´s «Tenke nå» som handler om at «jorda har feber», og at Jo Sverre avslutter med å synge «Ka om vi redda verden» i sangen «Ka om».
– Det er så aktuelt nå, fortsette hun, og understrekte at Batteri var veldig tidlig ute med temaet.
Videre kunne hun fortelle at hun i starten var skeptisk til å bruke så mye penger på et kulturhus, men snudde fort da hun fikk se viktigheten av å ha et kulturhus. Hun tenker både på barn og unge som får ha en scene å få opptre på, og ikke minst at huset er et møtested for mennesker i alle aldre.
– Tenk hvor heldig den oppvoksende generasjon er, hvor trygge de blir. Det så jeg som lærer også, hvor viktig det var for alle generasjoner. Ikke bare opplever vi kultur, men vi møter andre, det er et samlingssted.
Dette er noe hun setter enda større pris på som pensjonist. Og legger til at her kan man gå alene eller flere kan gå ut.
– Det er alltid mulig å komme seg ut, her møter man alltid noen. Kulturhuset gir oss mange kulturelle opplevelser, vi utvider horisonten vår, og møter mennesker som har felles interesser.