Kjetil Andrè Aamodt besøkte skiglade barn i Surnadal IL

– Det viktigste er å ha det gøy

Surnadal IL Alpin inviterte Kjetil André Aamodt til å holde foredrag i storstua torsdag kveld. Idrettsglede og lagånd var alpinlegendens budskap.

Publisert Sist oppdatert

– Sparebank1 SMN deler ut midler gjennom et opplegg de kaller samfunnsutbytte. Det er ment som en oppmuntring til breddeidretten i Midt-Norge etter to år med nedstengning, sier Anders Grimsmo i alpingruppa. Vi brukte pengene til et foredrag med Kjetil André Aamodt. Dette skal være et kick-off for en ny sesong der vi går inn i normale tilstander igjen,

Også Freeskigruppa og Surnadal IL langrenn med foresatte var invitert.

– Jeg trodde jeg var kommet til Alpene, utbrøt Aamodt etter å ha sett slalåmbakken i Sæterlia. Det er ikke alle som har en så flott bakke å øve i. Selv satte han grunnlaget for den eventyrlige karrieren i en liten bakke, og oppmuntrer gjerne alpinstjerner in spe til av og til å hoppe av før toppen, for korte repetisjonstreninger.

Slik er det å trene med skøytelandslaget. Åmodt demonstrerer stillingen de angivelig måtte stå i i flere timer.

Gjøre hverandre god

– Målet med idrett er glede, mener Aamodt. Man må virkelig like å drive med det, skal man bli ordentlig god. Man må ha det gøy. Selv vokste han opp med faren Finns motto «vondt er gøy».

Aamodt mener lek er en viktig del av treningsgrunnlaget i barndommen. Spille fotball, klatre i trærne, bruke kroppen. Skistjernen forteller om episoder fra egen vei til toppen. Fra 4. og 5. plasseringer i barnerenn, via 110. plass i første FIS-renn fram til OL- og VM-gull. Det er viktig å aldri gi seg, og ikke lage unnskyldninger for seg selv. Man bør heller se på hva man kunne gjort annerledes. Å prøve og feile er en viktig del av gamet, mener Aamodt. Det var Lasse Kjus god til. De andre lo litt av ham, men det viste seg å bli resultater.

Prioritering er viktig for den som vil satse. Man må være villig til å bruke tid på idretten. Den som øver mest, og mest variert, mestrer best.

En annen ting Aamodt forfekter er lagånd.

– Det er fullt mulig å trene med et smil om munnen, konkurrere med hverandre og likevel være venner.

Anders Grimsmo overrakte gjesten SIL-genser og caps. Aamodt ville prøve den med en gang

I stedet for å bli misunnelig når kompisen får gode resultater, er det bedre å være raus og rose hverandre. Og ikke minst, benytte anledningen til å lære noe av hverandre. Hva gjorde kompisen for å få godt resultat. På den måten kan man gjøre hverandre god. Slalåm er en individuell idrett, men på landslaget var det lagånd, slår Aamodt fast, og forteller om de mange nettene i dobbeltseng med kollega Lasse Kjus. «En mann på 100 kg som ikke alltid luktet like godt». Av og til kunne det kanskje gjort seg med litt mindre lagånd, forstår vi, i alle fall enkeltsenger. Det var ingen luksus å være alpinstjerne.

Nerver er viktig

– Jeg tenkte ja, ja, jeg må bare gå for gull da, sier Aamodt, og forteller om den gangen han overså nervene før et renn. Det gikk ikke så bra. Fokuset var borte, og Aamodt falt ved andre port.

Poenget han vil illustrere er at det er viktig med nerver. Selv har han ofte vært livredd foran start, og nervøs hver gang. Nerver er noe man har, uansett hvilket nivå man er på. Det er ikke slik at nervene forsvinner om man er god. Favoritten kan være den som er mest nervøs.

I dag er Aamodt trener for sønnens fotballag. Der har han en filosofi som går ut på at det ikke skal være tvang. Ingen blir kjefta på eller utestengt om en kommer for sent, alle er velkomne uansett. Man vet aldri hva som er grunnen til at noen kommer for sent. Aamodt tar seg gjerne av de som er dårligst, det er de som trenger det mest for å være med lengst mulig. Mange har velmenende råd, men, Aamodt har et klart mål om hva en skal sitte igjen med fra idretten.

– Det viktigste er å ha en fin tid.

Etter foredraget ble det fotografering med de unge skiløperne
Backstage. Aamodt låner skribentens telefon og sørger for en selfie av seg selv og Anders Grimsmo på bakrommet.
Powered by Labrador CMS