Ifølge varsom.no, ventet vindkast opp mot 35 meter per sekund.

Varsler om kraftig vind og flom

Publisert Sist oppdatert

Fra onsdag morgen er det ventet kraftig vind fra Trøndelag i nord til Rogaland i sør. Det er også sendt ut flomvarsel i Vestland. Det er flere ting du kan gjøre for å sikre dine eiendeler, skriver Fremtind i ei pressemelding.

Varsom.no gikk i dag ut med farevarsel om kraftige vindkast i deler av Trøndelag, Møre- og Romsdal, Vestland og Rogaland. Deler av Østlandet og Sørlandet er allerede berørt, og vinden kan påvirke strømforsyning, fremkommelighet på veier og løse gjenstander kan blåse av gårde.

Værvarslene er riktignok ikke på det verste i Trollheimsportens nedslagsområde. Dette er de lokale varslene:

Værvarsel for Surnadal på yr.no: Gult farevarsel om kraftige vindkast onsdag og torsdag. Mye regn.

Værvarsel for Rindal på yr.no: Gult farevarsel om kraftige vindkast torsdag. Mye regn.

Vind og flom kan påvirke fremkommeligheten på veiene. enkelte steder.

– Hvis du ennå ikke har sikret eiendelene dine, er det fortsatt tid til å gjøre det, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Fare for skade på bygninger og infrastruktur

I følge varsom.no kan vindkastene komme opp i 35 meter per sekund enkelte steder i de utsatte landsdelene. Det ventes at gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over, med fare for skade på bygninger og infrastruktur.

– Bind fast eller få alle løse eiendeler i hus om du kan det. Fortøy båter og ikke glem trampolinen i hagen. Dette er også viktig for bedrifter som har utendørs materiallagre, rundballer og lignende, sier Hofstad-Nielsen.

I tillegg er det fare for flom i Vestland – som kan føre til lokale oversvømmelser og jordskred.

– Er du utsatt for flom er det flere tiltak du kan gjøre. Du må sørge for at avløp og kummer er åpne, og fjerne hageavfall og kvister fra nærliggende bekker slik at vannet har fritt leide. Du bør også tømme kjelleren eller få ting opp fra gulvet, sier skadeforebyggeren.

Huseiere plikter å forebygge

Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot skader som kan inntreffe der du bor. Etter loven er alt som er forsikret mot brann også forsikret mot naturskade, men som huseier er du nødt til å ta noen grep.

– Bor du i et flopmutsatt områd er det flere tiltak du kan gjøre. Følg med på meldinger fra lokale myndigheter, værvarsel og nyhetene. Du kan også følge med på varsom.no. Fargekodene forteller deg hvor alvorlig flommen forventes å bli, sier Hofstad-Nielsen.

Bor du i et flomutsatt område, er det flere tiltak du kan gjøre for forhindre skader.

10 ting du bør gjøre for å sikre dine eiendeler:

  • Få alle løse eiendeler i hus, og hvis det ikke går, må du binde de fast. Dette er også viktig for bedrifter som har utendørs materiallagre, rundballer og lignende.
  • Ta inn eller sikre trampoline slik at ikke den blåser vekk i stormen.
  • Sjekk og forsterk fortøyninger. Flytt eventuelt båten til et annet sted som ikke er så utsatt for den varslede vindretningen.
  • Sjekk at det ikke er løse taksteiner. Rens takrenner for blader og lignende. Har huset flatt tak MÅ alle sluk være åpne.
  • Lukk alle vinduer – både i kjellere og på loft. Se etter muligheter for å lede overflatevann vekk fra bygninger.
  • Tenk også på hvor du parkerer bilen og hvor campingvogna er plassert. Hold dem unna store trær og lignende.
  • Pass på deg selv og andre. Tiltak for å berge verdier må ikke skje der det er fare for personskade. Og når takstein og bygningsplater flakser i vinden, er det tryggest å ikke bevege seg ute.
  • Sørg for at avløp og kummer er åpne og se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister eller andre gjenstander.
  • Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann.
Powered by Labrador CMS