Rindal skimuseum:

Avdelingsleder Kari Elin Bolme Løfaldli og museumsvert Irene Løfaldli er i full gang med forberedelser til en ny sesong på skimuseet.

Forbereder sommersesongen med nye utstillinger

Søndag 20. juni har Rindal skimuseum sesongåpning med Blæst’n på museumstunet. Årets nye hovedutstilling blir Gunnar Hegvik sin samling med nesten 300 utskårne treskjeer.

Publisert Sist oppdatert

Avdelingsleder Kari Elin Bolme Løfaldli forteller at skimuseet hadde en god sesong i fjor, med mye besøk, ikke minst i utstillingene. Det var merkbart at de fleste tok ferien sin i Norge etter at pandemien kom.

Åpent hele sommeren

I år har Rindal skimuseum som vanlig en del nytt å vise fram. Det blir åpent hver dag fra 20. juni til 20. august, med unntak av mandager. Mandag er fridag i museer.

I museumskafeen får man kjøpt kaffe av ulike slag, is og brus, og fersk bakst. Museumsvertene er Irene, Tølløv, Håken og Ida Kaspara, i år som i fjor. Sesongen er allerede godt planlagt, og alle regler for smitteverntiltak vil selvsagt bli fulgt.

Stort utvalg av suvenirer og gaveartikler i museumskafeen.
Rindalskofter og rindalsvotter.

Rindal skimuseum har også en butikk med et stort utvalg av suvenirer og gavetips. Her finner man blant annet kalendere, bøker, rindalssølv, rindalsvotter, og til og med keramikkfigurer av Steinar Garberg. Men det viktigste er selvsagt utstillingene.

Ny museumspedagog

Fra 1. januar ble Rindal en del av Trøndelag, og dermed ble Rindal skimuseum en del av Museene i Sør-Trøndelag (MiST), og underlagt Orkla Industrimuseum på Løkken. MiST har 12 museer i Sør-Trøndelag, og det omfatter 25 visningssteder.

Som en del av Orkla Industrimuseum har skimuseet blitt med i et større kollegium, med over 15 ansatte som samarbeider faglig på tvers.

MiST har ansatt en ny museumspedagog, Berit Kvam, som starter i jobben 1. august. Hun skal jobbe 50 prosent i Rindal og 50 prosent på Løkken.

Berit Kvam kommer opprinnelig fra Meldal, og hun skal flytte hjem igjen med familien i løpet av sommeren. Hun har blant annet erfaring fra Thorvaldsen Museum i København.

I koronaperioden har det vært begrenset med museumsformidling for skolen, men i år har det vært gjennomført noe for de eldste klassene. Når den nye museumspedagogen er på plass så skal museumsformidlingen komme i gang igjen for fullt, forutsatt at smittevernsreglene tillater det.

Flere nye utstillinger

Programmet for sommeren er noe begrenset, blant annet fordi det ikke er mulig å ha store arrangementer i kafeen. Det er en begrensning på 15 personer om gangen inne i lokalet. Men det er fortsatt utstillinger i alle hus på museet. De vanlige faste utstillingene er blant annet broderiutstilling, urmakerutstilling, butikkutstilling, og en hesteutstilling i stallen. Nå er også det siste ledige rommet på låven tatt i bruk. Her har Ingar og Stian i Børset Bygg laget nye kulisser av gamle materialer som var å finne på museet. Dette var svært vellykket, og snart skal det bli utstilling her av gamle bygningsdeler fra museumsfjøset og av skihistorisk materiale som ikke ar vært vist før.

Ingar Børset og Stian Halgunset i Børset Bygg har laget kulisser til en ny utstilling på låven. De har brukt gamle materialer som de har funnet på museet. Dette er det siste ledige rommet på skimuseet, som nå tas i bruk.
Imponerende laget, med gjenbruk av gammel treverk.
Ski, kister og skap på låven.

Denne sommeren skal Rindal skimuseum også ha en utstilling fra Nordenfjeldske kunstindustrimuseum sine samlinger. Kunstindustrimuseet er for tida stengt, og en del av samlingene blir da lånt ut. Skimuseet får en spesiallaget monter fra kunstindustrimuseet, som skal stå i publikumsbygget. I tillegg skal skimuseet ha en utstilling som kalles «Skiboksen», som kommer fra museet på Sverresborg. Dette er et utvalg av Trondheim skiklubb sin samling av effekter fra trøndersk skihistorie. Samlingen har vært vist på Sverresborg i mange år. Nå er deler av den pakket ned, mens et utvalg er satt sammen til en ambulerende utstilling i en kontainer. «Skiboksen» har nettopp vært på Røros, og den kommer til Rindal før skimuseet åpner i juni. Den skal stå på skimuseet hele sommeren.

Kari Elin Bolme Løfaldli presisere at selv om Sverresborg har denne skiutstillingen til vanlig så er det Rindal skimuseum som er skimuseet i Trøndelag.

En generøs gave til kommunen

Årets hovedutstilling og største attraksjon blir Gunnar Hegviks samling av utskårne treskjeer. Gunnar Hegvik kom til Rindal som nyutdannet veterinær på slutten av 50-tallet, og bodde her i hele sitt yrkesaktive liv. Han hadde treskjæring som hobby. Det startet med et treskjærerkurs hos Leif Solheim i 1970. Hegvik fattet interesse for å prøve å skjære i flest mulig forskjellige tresorter. Han startet med emner fra egen hage, og noen fra Svinviks arboret i Todalen. Etter hvert fikk han tilsendt emner fra hele Norge, fra Lindesnes i sør til langt oppe i nord. Han skar ut skjeer av disse emnene, og merket dem med tresort og sted. Hele samlingen er på nesten 300 skjeer, og det er Gunnar Hegviks barn som har gitt dem bort til museet.

I den forbindelse er det verdt å nevne at selv om det er MiST som driver Rindal skimuseum så er det Rindal kommune som eier alle bygningene og gjenstandene. Det er altså Rindal kommune som har fått denne generøse gaven fra Gunnar Hegviks etterkommere.

Disse skjeene fra Gunnar Hegvik har vært i museets eie i noen år allerede.
Noen av treskjeene som Gunnar Hegviks etterkommere har gitt i gave til skimuseet/Rindal kommune.
Treskjeene skal stilles ut i kjelleren på skimuseet.
Hegvik har merket hver enkelt skje med treslag og voksted.

Kari Elin Bolme Løfaldli synes at Hegviks samling passer godt på museet. Her skal man vise produksjon av treski, og samlingen av treskjeer viser mangfoldet av tre som materiale. Hegvik var opptatt av å finne ut hvordan de ulike tresortene var å jobbe med. Alle tresorter er beskrevet både på norsk og latin, og det er en stor jobb å registrere alt, men planen er å bli ferdig med den jobben og få gjort utstillingen klar til sommersesongen starter.

Større premiesamling og ny utstilling i stallen

Skimuseet har nå fått inn premiene til Magnar Foseide, og medaljene til skytteren Lars Løseth. På skimuseet finnes også premier fra Mikal Kirkholt, Sigurd Røen, John Røen, Olav Langli, Edvin Landsem, Reidar Helgetun og Magnar Ingebrigtsli, for å nevne noen.

Premiesamling.
Premiesamling.
Før OL i Oslo i 1952 ble det arrangert uttaksrenn til OL i Rindal. Bildet øverst viser hvor mye folk som kom til Rindal for å se rennet. Avisutklippene viser hvor stor interesse det var for dette rennet i hele landet.
Treski.
Her kan man få bla i relevante bøker og utklipp fra aviser som omtaler skihistorien i Rindal.
Samling av gammelt hesteutstyr i stallen er også en av årets nyheter på skimuseet.
Ola L. Løfaldli sin tegning med rindalsnavn på hver enkelt del av et "hestgrei". Veggene i stallen er dekorert med gamle hestebilder. Etter hvert vil det komme navn på de som er på bildene også.
Kløv. Tegnet og forklart av Ola L. Løfaldli.
Ola L. Løfaldli var en viktig bidragsyter til museet. Her en hestefot som han har skåret ut i tre.
Under låven på skimuseet er det bord og benker som alle kan bruke. Fin utsikt mot Igltjønna.

På MiST sine museer, og på nett, får man nå kjøpt sommerkortet, som gir fri inngang på alle MiST sine museer i sommersesongen. Sommerkortet selges til «early bird-pris» fram til 31. mai. Kortet er gyldig for to voksne og to barn. Det kan være barnefamilier, men også besteforeldre med barn, venner osv. Så om man kommer fra Rindal kan man for eksempel ta seg en tur til Løkken og gå i gruva og se på industrimuseet, eller man kan ta en tur til Røros, Hitra, Sverresborg, Ringve eller Rockheim.

Sommerkortet fra MiST.

Viktige museumsvenner

Rindal skimuseum har en venneforening, med frivillige som museet er helt avhengig av for klargjøring og vedlikehold av gjenstander, bygninger, og ikke minst uteområdet. I koronaperioden har ikke venneforeninga hatt møter som vanlig, men nå i vår har en del av de frivillige begynt å møtes utendørs når det er fin vær. Håpet er å få venneforeninga opp å gå igjen når de fleste har fått vaksine. Hjelp fra de frivillige er helt nødvendig for å kunne ha et levende museum med blomsterbed og potetåker. De er en del av miljøet på museet, og hjelper til med å passe på at alt er på stell.

I fjor, før pandemien startet, fikk Kari Elin tak i boka «Norske OL-gensere». Hun spurte damene i venneforeninga om de hadde lyst til å strikke genserne som var beskrevet i boka, altså alle de offisielle OL-genserne fra perioden 1956 til 2018. Da museet ble stengt ned på grunn av pandemien fikk damene med seg garn, og i løpet av våren strikket de alle de 17 OL-genserne. Nå har de også blitt en del av skimuseets faste utstilling.

Museumsvennene har strikket alle OL-genserne fra 1956 til 2018.
Flere OL-gensere.

Mange faglige spørsmål - både om ski og byggeskikk

Museet er også åpent på bestilling utenom sommersesongen, og det er enkelte grupper som benytter seg av det. Rindal skimuseum får også mange henvendelser med faglige spørsmål omkring skihistoria, ulike gjenstander og alt som har med ski å gjøre. Museet er med i et nettverk som består av flere skimuseer i Norge. Rindal skimuseum har også lokale krefter å spille på. Ikke minst er Johan Landsem en god bidragsyter i mange sammenhenger.

Skimuseet jevnlig besøk av arkitektstudenter fra NTNU, som er innom for å studere den spesielle arkitektløsningen med sammenbygging av gammelt og nytt. Den eldste delen av museumsfjøset er datert 1780, og den nye delen er bygd i massivtre. Bygget ble nominert til Statens byggeskikkpris året etter at museet åpnet, og det gir ringvirkninger.

Powered by Labrador CMS