Rindalskyr som produserer elitemelk. Høy melkekvalitet er en fordel for TINEs videre produkjson.

Fire gårdsbruk hedres med sølvtina etter 15 år med topp melkekvalitet: – Dette er gullklokka vår

I 2022 deles det ut 22 sølvtiner fra TINE i Trøndalag, til gårdbrukere som har levert elitemelk sammenhengende i 15 år. Fire av disse deles ut til gårdbrukere i Rindal kommune.

Publisert Sist oppdatert

Sølvtina er TINE-bøndenes hedersbevisning for 15 år med elitemelk.

«Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for sin råvareleveranse, og nær 5500 dager med god fjøsdrift og god dyrevelferd må til for å kunne motta den eksklusive tinen i sølv», skriver TINE på sine nettsider.

Ungdyra bak fjøset på Rindalsgjerdet.

Melkekvaliteten måles blant annet på celletall, medisinrester, sporer i melka og bakterieinnhold.

Jarle Møkkelgård, Elin Bakk og Yngve Kjøren, Ola Andreas Stokke og Brit Bakken, og Lars Kirkholt og Lars Andreas Kirkholt er gårdeierne som i år har levert elitemelk til TINE sammenhengende i 15 år. Ifølge bøndene er det gode rutiner og raske tiltak som skal til for at melka skal være av topp kvalitet.

– Det er tungt å ta igjen dersom celletallet blir for høyt. Man må følge med hele tiden, å fatte tiltak raskt, sier Lars Andreas Kirkholt.

– Vi må jobbe aktivt med god dyrevelferd

I Romundstadbygda har Lars Kirkholt drevet fjøs siden 1989. Han startet opp på Solvoll, og tok deretter over gården Kjerkholt Nestua av sin far. Siden 2015 har også sønnen Lars Andreas vært med på drifta daglig.

– Det ble bygd nytt fjøs i 2015 da det ble klart at jeg skulle ta over gården en dag, sier Lars Andreas. Det nye fjøset huser i dag ca. 150 dyr, hvorav 56 er melkekyr.

Lars Andreas mottar sølvtina sammen med sin far, selv om han ble med fast i fjøset først i 2015. Før den tid var det far som "tok allj di tong børånj". Det å motta sølvtina ser han på som en bonus, men han vil ikke ta æren for prestasjonen.

I tida framover vil målet være å drive mest mulig lønnsomt, for å få mest ut av arbeidet. Miljøaspektet rundt landbruket vil det nok også bli mer fokus på, så det kommer nok til å komme noen nye løsninger man må forholde seg til.

– Vi må jobbe aktivt for å sikre god dyrevelferd både gjennom fysiske tiltak, gjennom avl, og rett og slett at dyrene er friske å raske og har det bra, presiserer Lars Andreas.

Lars Andreas foran fjøset som ble bygd i 2015.

Har lenge drevet med samdrift

– Dette er gullklokka vår. Det er vår sjanse til anerkjennelse, sier Jarle Møkkelgård om utdelingen av sølvtina. Han har drevet gården Myklegard Utigard siden 1. januar 1996. Han har drevet sammen med nevø Geir Salberg, som gav seg ut av samdrifta for ett år siden for å jobbe som avløser.

– Det er viktig å ha med seg noen man stoler 100 prosent på, slik at man vet at ting er i orden selv om man reiser bort i noen dager, sier Jarle om samarbeidet med nevøen.

I 2006 ble fjøset på gården påbygd, og det ble lagt om til løsdrift og melkestall. Sønnen Håkon går nå landbrukslinja på Øya videregående skole i Trondheim. Om han skal ta over gården skal han selv få bestemme.

Hos Jarle har alle dyra navn. Midt i bildet står tvillingene Inga og Ingun.
Jarle Møkkelgård har drevet gård siden 1996, og store deler av tiden sammen med nevøen.

Lønnsomt for TINE med elitemelk

Ola Andreas Stokke og Brit Bakken tok over gården Rindalsgjerdet i Rindal sentrum i 2006. I 2009 ble det gamle fjøset påbygd, og den nye delen fikk melkegrav og ny kuavdeling. Ola har siden stått for den daglige drifta av gården.

– Det er fint og flatt, og selvdrenerende jord. Det er en stor fordel når man driver gård. I tillegger ligger jorda nærme gården, forteller Ola om Rindalsgjerdet.

Han beskriver jobben som bonde som en 24/7 jobb.

– Det er vel en jobb man burde prøve litt før man vet helt hva det går ut på. Du har døgnvakt, og er konstant på jobb.

Ola syns det er gøy å motta sølvtina etter 15 år med elitemelkproduksjon, og trekker frem fordelene den høye melkekvaliteten har for TINE.

– Det er veldig gøy å motta sølvtine. Det har vært arbeidskrevende, og det er en prestasjon man kan ta med seg videre. Man føler at man har gjort en god jobb både for seg selv og samfunnet. Det er bra for TINE at bøndene leverer god melk også. Det er en fordel for produksjonen videre, og kvaliteten på de produktene TINE produserer, forklarer Ola.

Kyrne på vei inn til melking.
Melkestallen, som de blant annet har på Gjerdet, er forgjengeren til Melkeroboten.
Dyra i melkekø.

For ordens skyld: Journalisten er født og oppvokst på Rindalsgjerdet.

Powered by Labrador CMS