Travle tider hos INVet AS

Karoline Reitan og Carita Leirivaara.

Utvider butikken og ansetter ny veterinær

Publisert Sist oppdatert

Etter åpninga i 2020 har oppdragsmengden økt jevnt og trutt for Indre Nordmøre Veterinærkontor (INVet) i Surnadal. De har nå tre ansatte veterinærer og en klinikkassistent. Veterinærene er Tone Merete Hoås, Karoline Reitan og Silje Mogstad Finstad. Klinikkassistent Carita Leirivaara sitter i resepsjonen og hjelper til med diverse kontorarbeid. Hun assisterer også veterinærene i oppgaver på klinikken.

Veterinærene har fulle arbeidsdager inne på klinikken og ute i praksis. Etter hvert har det meldt seg behov for en ekstra veterinær med på laget. Nå har de ansatt en ny veterinær, som vil begynne i jobben i løpet av våren.

– Med dette vil vi øke tjenestetilbudet og sikre en enda mer forutsigbar veterinærtjeneste for små og store dyr, sier Karoline Reitan, som er daglig leder i INVet.

Utvider med større butikk og konsultasjonsrom

Nå er de i gang med å utvide lokalene i Øravegen 23, og planen er at det skal være klart i løpet av februar. Da blir det en større butikk og et nytt konsultasjonsrom, slik at de kan ta imot flere smådyr. Når de utvider butikklokalene blir det plass til større vareutvalg både for smådyr og produksjonsdyr.

– Vi kommer til å tilby fôr fra flere leverandører, og vi har et bredt utvalg i seletøy, dekken, leker og godbiter, blant annet, sier Reitan.

Nye kontorlokaler blir det også, med bedre plass rundt spisebordet og bedre mulighet for å arrangere treff eller frokostmøter. Tidlig i vinter kom INVet blant annet gang med felles frokost for kvinnelige avløsere, i samarbeid med avløserlaget.

Ny veterinær

Den nye veterinæren hos INVet er Torunn Rognskog fra gamle Halsa. Torunn er født og oppvokst i Rognskog i Halsa. Hun har vært med INVet sine veterinærer rundt i praksis over en lengre periode. I fjor sommer jobbet hun for INVet på midlertidig veterinærlisens, og hun avslutter veterinærstudiet i Slovakia i løpet av våren.

Karoline Reitan og Torunn Rognskog.

Den unge veterinæren er allerede velkjent for mange av INVet sine kunder, og hun er godt likt som et positivt og kunnskapsrikt tilskudd til staben, forteller de andre veterinærene.

Torunn er oppvokst på storfegård og har bred erfaring med hest. Hun skal arbeide både ute i praksis og inne på klinikken, og hun vil bidra til et enda bredere fokus på hestepraksis, blant annet.

Videreutdanning er viktig

Kursvirksomhet og videreutdanning er viktig i et fagfelt som stadig er under utvikling. Alle ansatte hos INVet prioriterer dette høyt, og kurs og videreutdanning blir fordelt på de ansatte etter interesse og fagområdet. På kurslista i år står blant annet ultralydkurs for hund og katt, tannkurs og ernæringskurs for smådyr.

Silje Mogstad Finstad

Ekstra vakthjemmel i Sunndal og Tingvoll

Etter nyttår var det mangel på veterinærer Sunndal og Tingvoll. De to kommunene har ikke tilstrekkelig med praksis for å dekke opp en ønsket firedelt vaktordning med mulighet for 100% jobb i dagpraksis. Med fire veterinær vil det være gunstig med en ekstra vakthjemmel for INVet. Per i dag har de tre veterinærene hos INVet en vakthjemmel hver i Surnadal/gamle Halsa kommune. Dermed dukket det opp en gunstig løsning for begge parter, når INVet kan bidra med å dekke opp en vaktandel i Sunndal og Tingvoll. En dag i uken (onsdager), og en natt, kjører en av INVet-dyrlegene i Sunndal og Tingvoll.

Dyrlegene forsikrer at deres trofaste kunder fortsatt vil motta den samme kvaliteten på tjenestene. Vakthavende veterinær vil alltid være kun i ett vaktdistrikt om gangen, og responstida for akuttoppdrag er uendret. Så langt har denne kombinasjonen med jobb på begge sider av fjorden gått smertefritt, sier de.

Silje Mogstad Finstad
Tone Merete Hoås jobber for det meste med stordyr.

Godt veterinærkollegialt samarbeid

Veterinærdekningen i bygdene er under sterkt press, og svært mange kommuner sliter med å dekke opp med en tredelt eller firedelt vaktordning.

– Det betyr at vi er svært heldige i Surnadal, hvor vi har et veterinærkollegialt samarbeid, sier Karoline Reitan.

Listene over ledige veterinærvakt-stillinger i Norge er lang. En minimum firedelt vaktordning anses som gullstandard for å kunne opprettholde en forsvarlig veterinærtjeneste over tid, og vil være den mest forutsigbare løsningen for kommunene ved eventuelle sykmeldinger eller permisjoner.

Psykiske helse blant veterinærer har vært i fokus den siste tiden, etter publisering av en norsk vitenskapelig undersøkelse som påpeker en tidvis brutal arbeidshverdag, psykisk påkjenning med depresjon og høy selvmordsstatistikk som resultat.

Hos INVet er de bevisst på at kollegialt samlingspunkt, diskusjonsarena og ordna arbeidsforhold kan være viktige pilarer for å bygge en god arbeidshverdag som veterinærene kan trives med over tid.

– Gjennom flere arbeidsplasser for veterinærer i lokalmiljøet skapes entusiasme rundt faget og et sterkt faglig felleskap få andre bygder får muligheten til, sier veterinærene hos INVet.

Nå gleder de seg til å ta imot nye og gamle kunder i nye lokaler, og å kunne tilby et enda bedre tjenestetilbud i løpet av året.

Powered by Labrador CMS