-Det var litt skummelt
"Knask eller knep" var byttet ut med rebus og bakels på Oppistua Torvik på halloweenkvelden
Halloween, kvelden før allehelgensdag har vært en viktig dag i folketroen. På engelsk heter allehelgensaften «All hallow’s Eve», forkortet til «Halloween».
I Irsk keltisk tradisjon trodde man at på denne kvelden var skillet mellom vår verden og de døde svakere enn ellers, slik at de dødes sjeler trådte fram. Dagens halloweendekorasjoner med blant annet sjeletter, og zombier er en rest av tanken om død og gjengangere.
I kristendommen markerte kvelden den 29. oktober inngangen til den religiøse festen Allhallowtide, der allehelgensdag og den påfølgende allesjelersdag skulle markeres. Allehelgensdag var minnedag for kristne helgener og martyrer, men er i dag blitt en dag der vi minnes våre døde. Allesjelersdag var til en dag for de fattige, som ikke hadde råd til å la presten gå i forbønn for dem.
Fra rundt tusenårsskiftet er Halloween også blitt en folkelig, men kommersielt preget feiring i vårt land, mye etter amerikansk forbilde. Aktiviteten "trick or treat" eller på norsk "knask eller knep" , der unger går rundt fra dør til dør og "truer" med knep dersom de ikke får godteri, tok av også i Norge utover 2000-tallet.
Man registrerer imidlertid at antallet små monstre, prinsesser, sjørøvere og hekser og andre skumle skapninger som kommer på døra med godteribøtta har minket de siste åra.
I dag er det muligens mer vanlig med arrangerte halloweenfester. Ei som arrangerte halloweenfest for de minste, var Nina Torvik i eventfirmaet Opp og ut på Oppistua Torvik.
Her var det halloweendekor, ansiktsmaling, og rebus i den mørke hagen. Rebusløpet var populært. Der måtte man følge lysene i hagen og finne bokstaver som skulle settes sammen til et ord. Når ordet var i boks, var det å gå til sjølvaste Gammelheksa i smia og få en billett til Mørkets dal. I spøkelseshuset i Mørkets dal møtter man noen tvilsomme typer av arten trollmenn.
-Huset er ei gammel løe, og er nesten skummel nok i seg selv, ler Torvik. Sjøl opererer hun for anledningen som gammelheksa i smia, og serverer gjestene heksebrygg.
Nina Torvik jobber som pedagogisk leder i Sæterlia barnehage og som bonde. I tillegg har hun siden 2014 drevet firmaet Opp og ut på hjemgården Oppistua Torvik. Opp og ut tilbyr teambuilding for firamer, konserter, pubkvelder, julemiddager og diverse andre aktiviteter, og enda har hun flere planer. Til sommeren skal det blant annet bygges en scene
Ved spøkelseshuset møtte vi de fire søskenbarna Jonas, Nicolai, Malin og Amalie i full sving med rebusen. Det er spennende å jakte rundt i mørket, men av og til kan ei voksenhånd være god å ha.
-Det er litt skummelt, innrømte seksåringen Amalie Kirkholt Lindvåg.
Men inne ventet bakels og pølse med brød, og det er nok ikke like skummelt.
De unge damene Ingrid Gabriella Grimsmo og Kaja Sofie Kvande sto for salg av godsakene.
Gjestene møtte i flotte kostymer, og det var lett å se at de koste seg. Det er nok ikke fritt for at de voksne også trivdes der de kunne ta en kaffekopp og en prat.
Kanskje dette er artigere både for små og store enn å gå fra dør til dør med godteribøtte?