Fotball 4. divisjon:

Daglig leder i Surnadal IL, Juras Chachlauskas, sammen med leder i fotballgruppens arbeidsgruppe for fotballhall, Anders Grimsmo.

Fotballkafe med noko attått!

Det har vært snakk om fotballhall i Surnadal i mange år. Nå nærmer det seg noe.

Publisert

Lørdag var det sesongavslutning for herrenes A-lag på Syltøran hjemme mot Tomrefjord. På forhånd var det klart at lagene ville avslutte sesongen som to og tre på tabellen, noe kampen også bar preg av. Men før kamp arrangerte fotballgruppa, ved SILs daglige leder Juras Chachlauskas, fotballkafe for dem som ville. På kaffelaget ble store planer presentert.

Ellbjørg Haugen Larsen, Ivar Næss, Marit Solvik Næss, Anders Grimsmo og Svein Ola Fiske på fotballkafe før serieavslutning på Syltøran.
Kjell Smenes, Ole Ingar Strand og Anders Fiske er nok blant dem med flest timer på Syltøran i hele Surnadal.

For det har lenge vært en drøm for mange fotballentusiaster i breibygda om en fotballhall, og på fotballkaffen, etter å ha presentert seg selv til den oppmøtte forsamling, kunne Juras gi ordet videre til lederen for arbeidsgruppen som fotballgruppa har satt ned for å jobbe mot realiseringen av fotballhallen.

Anders Grimsmo, som er arbeidsgruppens leder, kunne fortelle at hallen forhåpentligvis åpner i desember 2023.

«Fotballhall – et lokalt krafttak»

– Hvorfor hall? Fordi fotball skal være artig hele tiden, også om vinterhalvåret. I tillegg bidrar dette til god helse og gode levekår, som er mål i kommunen. Vi har 350 utøvere i alle aldre; det er snakk om enormt med helsebringende og fine timer hele året.

– Syltøran er en arena for sosial utjevning og integrering, og så bekrefter kommunen at innendørs kapasitet i idrettshallen og gymsalene er sprengt i vinterhalvåret. Og så er det bevist at investeringer i idrettsanlegg er klart samfunnsøkonomisk lønnsomt. Tallene viser at den samfunnsøkonomiske verdien i en investering tredobles. Det vil si at fotballhallen her, som har en anslått kostnad på ca. 45 millioner, vil skape 130 millioner, sa Grimsmo.

Plana med fotballhallen er at den skal bygges helt vest på området som i dag er kjent som Syltøran 2, et areal som i praksis blir delt i to. På den andre siden vil det lages en ny bane med størrelse for såkalt nierfotball. I sammen slengen er det mulig at hovedbanen på Syltøran må forskyves sørover, altså i retning Surnadalsøra.

Hvis alt går som det skal bygges det fotballhall på vestsiden av dagens gressbane, Syltøran 2. Den inntegnede banen til nordøst (øverst til høyre) er plan B i tilfelle dagens kunstgressbane, Amfi Park, selges.

Prosjektet med hallen er nå i en finansieringsprosess som skal vare ut året. Dersom det ordner seg med pengene, blir det i perioden januar-mars 2023 en anbuds- og prosjekteringsfase. Det er også intensjonen at det skal skrives kontrakt i løpet av mars, etter styrevedtak på dette. Deretter skal byggeperioden være fra april til desember, og forhåpentligvis åpning i desember 2023.

– Det blir mange bakelsrundinger

– Neste gang det blir kaldt åpner vi hallen, sa Grimsmo, som sammen med resten av arbeidsgruppen nå skal ut på frierferd.

– Vi trenger minst 10 millioner fra sponsormarkedet. Helst 15, og gjerne mer også.

Og så er det budsjettert med en lånesum. Ifølge Grimsmo kan ikke SIL låne noe mer enn 11 millioner kroner. Selv går idrettslaget inn med 1 million kroner i egenkapital, en betydelig sum for et idrettslag. – Det blir mange bakelsrundinger!

– Men vi ligger godt an i sponsorjakten, bedre enn antatt på nåværende tidspunkt. Alt tyder på at vi får til dette nå, var Grimsmos konklusjon.

Det ble også spilt fotball

I mellomtiden hadde de to fotballagene gjort seg ferdige med oppvarming, taktikkeri og motiverende ord og sto klare til kampstart.

Det var hjemmelaget som åpnet klart best, og selv om det ikke var mange enorme sjanser var det Surnadal som sto for det aller meste. Det var derfor svært fortjent da Ingebrigt Løfaldli sendte de blå i ledelsen i det 20. spilleminutt. Etter å ha mottatt ballen på rundt 30 meter, driblet Surnadals nr. 7 seg forbi tre mann før han kontrollert plasserte ballen ned i lengste hjørne. En glimrende scoring.

Surnadals dominans fortsatte i ti minutter til, men etter 32 minutter snappet Tomrefjords Daniel Gravdehaug opp ballen etter feil hos hjemmelaget. Klink i lengste kryss, og utligningen var et faktum. Tomrefjord hadde åpenbart begynt å justere etter den første halvtimen, og kampen jevnet seg ut etter utligningen. Det ble ingen flere mål før pause.

Andre omgang må kunne sies å bli en antiklimaktisk avslutning på sesongen. Sjansefattig mellom to lag som gjorde det vanskelig for motparten. Tore Næss var nærmest etter 67 minutter, da en avslutning fra ham gikk i stolpen før ballen trillet over hele målstreken, men aldri helt over. Ellers hadde Tomrefjord avslutning på mål etter 79 minutter. Ingen flere høydepunkter, og kampen endte 1-1.

– Den første halvtimen er det ett lag på banen. Etter halvtimen gjør Tomrefjord justeringer, og det blir mye spill og motspill, oppsummerte Webjørn Holten, som ikke var helt fornøyd med dagens dommer.

– Det blir litt for inkonsekvent dømming i dag, men det er en ung dommer som har mye å lære. Der har vi alle vært, sa Holten.

Surnadal-trener Webjørn Holten.

Surnadal avsluttet dermed sesongen som nummer to i 4. divisjon, ti poeng bak suverene KBK, og seks poeng foran Tomrefjord på tredjeplass. Det kan også nevnes at erkerival Sunndal endte på fjerdeplass.

Surnadal startet slik:
Torstein Snekvik; Lars Mogstad, Sondre Næss Bolme, Andreas Dalsegg Sæter (K), Tore Bæverfjord; Sindre Hyldbakk Kvande, Ingebrigt Løfaldli, Tore Næss; Frikk Hauglann Talgø, Arnstein Aasbø, Sander Smevoll

Benk:
Håkon Bredesen, Vidar Humberset, Ørjan Nes Haugen, Sander Dahle-Fiske, Henrik Aasbø Kvande, Stein Todalshaug, Adrian Bjørseth Svensli

Powered by Labrador CMS