Ingvild Berg (med blått pannebånd) sammen med noen av damene som deltok på kurset i Bosnia

Ingvild jobber for kvinnetrenerprosjekt på Balkanhalvøya

Publisert

Høsten 2015 startet Norges Fotballforbund (NFF) et internasjonalt kvinnetrenerprosjekt - Girl's Football Coaching Course. Prosjektet er et samarbeid mellom NFF og Utenriksdepartementet, og ble først arrangert for land i Midtøsten. Nå har prosjektet utviklet seg til å gjelde Nord-Afrika og Balkanhalvøya. Gjennom trenerprosjektet ønsker NFF å fremme kvinners og jenters mulighet til å delta i breddefotball. Målet er å bidra til endring av samfunnets holdninger til, og økt rekruttering av, kvinnelige fotballtrenere og jentespillere.

Trenerutdanningskursene gjennomføres av norske instruktører med høy kompetanse på trenerutvikling. Prosjektene finansieres av det norske utenriksdepartementet og gjennomføres i samarbeid med nasjonale forbund i prosjektlandene.

Norges Fotballforbund skriver på sin nettside at «Girls Football Coaching Course» (GFCC) bygger på forbundets formelle trenerkurs hvor verdibaserte, deltakende og praktiske læringsmetoder tas i bruk. I lys av dette lærer deltakerne etter NFFs fotballfaglige standarder og pedagogiske prinsipper, hvor forståelsen «fotball for alle» er sentral.

Ingvild Berg (34) har siden 2016 vært et kjent navn i damefotballen i Surnadal. Reisaværingen fikk jobb som lektor i idrett på Surnadal vidaregåande skole, og ble raskt en del av det lokale fotballmiljøet. Berg har blant annet erfaring fra Toppserien og 1. divisjon, og har i tillegg trenerutdanningen UEFA B-lisens. Nå spiller hun på Surnadal/Søya/Todalen sitt damelag i 3. divisjon, og er samtidig en del av lagets trenerteam.

Da Jarl Torske fra Norges Fotballforbund ringte Ingvild i 2019 med spørsmål om hun ville være med på prosjektet, trengte hun ikke lang betenkningstid.

- Jarl fortalte at de var på utkikk etter flere kvinnelige trenere som kunne være med som instruktører i Girl's Football Coaching Course. Konseptet er helt i min gate, og jeg syntes det hørtes veldig spennende ut. Jeg skrev masteroppgave om idrettsbistand, så prosjektet passet meg godt på mange måter. I tillegg er jeg veldig glad i å reise og oppleve verden og nye kulturer, sier hun.

Sunndalingen Torske har hatt en rekke stillinger i Norges Fotballforbund og har jobbet i flere år som trener innen aldersbestemt kvinnefotball. Torske var blant annet assistent under Per-Mathias Høgmo da damelandslaget tok gull i OL i Sydney i 2000.

Ingvild Berg og Jarl Torske

Kurset damer i Albania og Bosnia

I juni 2019 reiste Ingvild til Albania for å holde kurs for jenter og kvinner som ønsket å bli grasrottrener for barn og unge.

- Det var en stor opplevelse, som virkelig ga mersmak, sier hun.

Etter oppholdet i Albania reiste Ingvild og samboeren Guro til New Zealand i et halvt år. Planen var at Ingvild skulle tilbake til Balkan for å arrangere tre nye kurs våren 2020, noe som ble avlyst på grunn av koronapandemien.

- Heldigvis forlenget Utenriksdepartementet prosjektperioden med tre år, og det første kurset etter gjenåpningen var i Bosnia med oppstart for to uker siden, sier Berg.

Ingvild reiste til Bosnia sammen med Torske, og gjennomførte introduksjonskurs og oppfølgingskurs. På hvert kurs deltok 24 damer.

- Det var fullt trøkk fra morgen til kveld, og jeg er utrolig imponert over innsatsen som ble lagt ned. Både av damene som deltok på kurset, og av jentene fra de lokale skolene som var med i to dager for å bli trent. Det er ingen tvil om at de har lidenskap for sporten, sier Berg.

Fotball står veldig sterkt på Balkan, men de har hatt sine utfordringer med uroligheter. Selv om likestillingen ikke er på samme nivå som i Norge, er det på riktig vei og aktiviteten er stor.

- Koordinatoren for prosjektet i Bosnia er dame. Hun har stått på og kjempet for å få spille fotball i hjemlandet sitt, og har stor interesse for at Girl's Football Coaching Course skal bli så bra som mulig. Vi opplevde at det var veldig godt tilrettelagt for oss, og at alle dro i samme retning, sier Berg.

Berg sier at kurset først og fremst fokuserer på organisering og struktur.

- Vi reiser nedover med en ydmyk holdning. Sportslig sett er fotballen på Balkan, spesielt på herresiden, minst like god som i Norge. Jeg tipper også vi snart vil se damelandslag ta store steg på FIFA-rankingen. Det ville derfor vært veldig spesielt å belære de om hvordan man skal spille fotball. Det handler mer om organisering og formidling av prinsippene i barneidrettsmodellen som Norges Fotballforbund har utarbeidet, sier hun.

Bygger nettverk

Girl's Football Coaching Course ble arrangert i det nasjonale treningsanlegget til fotballforbundet i Bosnia, og samlet damer fra hele landet.

- Det i seg selv er en kjempefin opplevelse for deltakerne. Det å bygge nettverk med tanke på konfliktene som har vært i Bosnia tidligere, er verdt mer enn vi kan tenke oss, sier Ingvild.

Etter endt kurs får deltakerne utdelt eget utstyr som de kan bruke i trenergjerningen sin. De får blant annet baller, vester og kjegler. Dette utstyret skal de bruke i mellomperioden før det siste oppfølgingskurset. Her er målet at de skal få erfaring som trenere og skape fotballaktivitet hos unge jenter.

- Treningene de gjennomfører må dokumenteres, og når de har gjennomført nok antall timer kan de delta på det siste kurset i trenerutdanningen. Ved fullført kurs blir de godkjent som grasrottrener, sier Berg.

Selv om det var en intens uke i Bosnia, sier Ingvild at hun kom hjem med overskudd og ny energi.

-Dette prosjektet gir meg mye, og særlig artig er det å bli kjent med damer fra andre land som deler min interesse for fotball. Det er kult å oppleve at vi kommuniserer så godt uten å snakke samme språk. Fotballspråket holder i massevis, smiler hun.

Berg har også i flere år deltatt i solidaritetsprosjektet «Langpasning til Afrika» i Kenya. Prosjektet ble startet av en Alta IF-spiller, og hovedmålet var å hjelpe enslige, fotballspillende mødre bosatt i Mathareslummen i Nairobi.

Som kvinnelig trener opplever Ingvild at det kan gå lang tid mellom hver gang hun møter likesinnede.

- Det er et tankekors at vi drar til Balkan for å øke andelen kvinnelige trenere, når ser vi hvordan det står til i Norge. Det er ikke en eneste kvinnelig trener i Eliteserien eller i Toppserien, og det er svært sjelden jeg opplever å møte kvinner i trenerrollen når jeg selv reiser rundt og spiller breddefotball. Vi har en jobb å gjøre her hjemme også, sier Berg.

Ingvild Berg i aksjon for Surnadal/Søya/Todalen i 2019
Powered by Labrador CMS