
Krise for villaksen
Årets statusrapport for villaksen ble publisert i dag. Situasjonen er dårligere enn noen gang, skriver Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) i en pressemelding.
NJFF krever at Stortinget viser ansvar. - Havbruksmeldingen ligger på deres bord med forslag om nødvendige endringer i oppdrettsnæringen. Uten politisk vilje til å gjennomføre dette, styrer vi mot å miste villaksen, advarer NJFF.
Lakselus er den største trusselen
Både villaksen og laksefisket er truet på grunn av lakselus Sebastian Bergland Rossvoll NJFF
I den nye rapporten fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL), pekes det fortsatt på lakseoppdrett som den største trusselen mot våre atlantiske villaksbestander. Dette skriver NJFF i en pressmelding.
- VRLs oppsummering viser dessverre at den negative tilstanden har blitt ytterlig forverret, sier Øyvind Fjeldseth, fagrådgiver i NJFF.
- Lakselus er den aller største trusselen. Det blir ikke gjort nok, og vi risikerer ytterligere forverring, sier Torbjørn Forseth i VRL i en pressemelding onsdag.
NJFF mener at det er helt nødvendig at forslagene i Havbruksmeldingen blir vedtatt. Dette gjelder eksempelvis forslaget om lakseluskvoter på et nivå som skal forhindre at dødelighet på vill anadrom laksefisk ikke skal overstige 10 % som følge av lakselus alene. En slik dødelighet tilsvarer grønt lys i dagens trafikklyssystem. Ansvaret ligger hos Stortinget.
- I Havbruksmeldingen fremmes det forslag til krav til oppdrettsnæringen som har potensial til å redde de ville anadrome laksefiskene. Nå må Stortinget vedta forslagene og kreve at de gjennomføres så snart som mulig. NJFF mener alt må være på plass innen 2030, sier Fjeldseth.
Slutt på laksefisket?
I statusrapporten for villaks framgår det at norske laksebestander er på et historisk lavt nivå. Antallet laks som kom tilbake fra havet i 2024 var det laveste som er registrert noen gang. Totalfangsten av laks i elvene og sjøfisket var også den laveste som noen gang er registrert.
Stadig flere laksebestander vurderes som kritisk truet fordi smittepresset fra lakselus ikke går ned.
- Om det høstbare overskuddet forblir så lavt i årene framover vil det bli svært vanskelig å opprettholde et ordinært fiske etter laks, sier Forseth i VRL.
Situasjonen er verst i Vest-Norge og Midt-Norge, hvor påvirkningen fra oppdrett bidrar vesentlig til at nesten halvparten av elvene ikke lenger har noe overskudd å fiske på. Tidligere har reduksjon i fiske kompensert for lavere bestander, men dette er nå utilstrekkelig, slår VRL fast.
På randen av utryddelse
NJFF mener det er svært viktig at våre politikere nå tar ansvaret for villaksen – før den går mot total utryddelse.
I mange av produksjonsområdene ligger den årlige dødeligheten på vill laksesmolt på grunn av lakselus over 10 %, og i enkelte områder over 30 %. Lusedødelighet på dette nivået har bragt mange laksebestander til randen av utryddelse. NJFF mener at dette er en helt uholdbar situasjon.
- Norge har en internasjonal forpliktelse til å ta vare på villaksen, påpeker Fjeldseth. – Da er det uholdbart at vi ikke gjør de tiltakene som vi vet må til for å redde bestandene.
Etterlyser politiske grep
VRL slår fast at ingen av de menneskeskapte truslene mot laks har blitt redusert. I tillegg vurderer VRL at klimaendringenes effekter øker betydningen av å ha sterke laksebestander, med god genetisk variasjon, som er i stand til å møte disse endringene. Dette gjør at behovene for tiltak mot de andre truslene øker. NJFF ber Stortinget kreve at oppdretterne tar i bruk teknologi som gir nullutslipp av lakselus og forhindrer all rømming av oppdrettslaks.
- Det er i dag enkelte mindre selskap som satser på nullutslippsteknologi. Dette er utvilsomt fremtiden for næringen, men med mindre rammeverket strammes vesentlig inn, vil en slik overgang ta alt for lang tid, sier Fjeldseth. Nå må alle bli med på laget, og politikerne må vise mot og sette krav om faktiske forbedringer.
Fakta villaksens tilstand (kilde VRL):
Store regionale forskjeller
- Vest- og Midt-Norge: Kraftig tilbakegang, særlig grunnet påvirkning fra lakseoppdrett.
- Sør-Norge: Bedre status, delvis grunnet kalking og vannkvalitetsforbedringer.
- Nord-Norge (utenom Tana): Stabilt tidligere, men nå nedgang pga. dårlig sjøoverlevelse.
- Tanavassdraget: Laksen vurderes som sterkt truet, med ekstremt lavt innsig og stor overbeskatning tidligere.
Hovedtrusler mot villaks
- Lakselus fra oppdrett: Den største trusselen.
- Rømt oppdrettslaks og infeksjoner: Fortsatt betydelige problemer.
- Klimaendringer: Økt betydning, truer både hav- og elvehabitater.
- Fysiske inngrep og vannkraftregulering: Store negative effekter, men tiltak finnes.
- Pukkellaks: Økende utfordring, men effektene er lite kjent.