Godt samarbeid mellom Røde Kors og lokale dagligvarebutikker
Samler inn dagligvarer til flyktninger fra Ukraina
Etter initiativ fra REMA 1000 i Surnadal går nå den første transporten av dagligvarer fra Rindal og Surnadal til flyktningmottaket i Malvik. Varene er gitt av lokale dagligvarebutikker, og Røde Kors organiserer transporten.
Mandag morgen tok Vebjørg Grønning Svinsås, som er daglig leder hos REMA 1000 Surnadal, kontakt med Richard Halgunset i Rindal Røde Kors. Hun spurte om Røde Kors ville være behjelpelig med formidling og frakt av varer som har blitt fjernet fra butikkhyllene til ukrainske flyktninger. De aktuelle varene har gått ut av sortimentet i butikken, og alternativet var å kaste dem. Dette er fullt brukbare varer, som utvilsomt vil komme til nytte for de som kommer som krigsflyktninger til et nytt land uten stort mer enn det de står og går i.
Stor takknemlighet
Vebjørg Svinsås forteller at initiativet skapte stort engasjement på kort tid. Ryktene har spredt seg fort, og flere Røde Kors-avdelinger og flere dagligvare butikker har allerede begynt å forberede lignende aksjoner.
Hun har til og med fått en personlig hilsen og en stor takk fra Røde Kors sentralt. Det varmer hjertet, sier hun. Ikke minst synes hun det er godt at dagligvarebransjen også kan bidra med noe i denne helt spesielle situasjonen.
– Det gir en god følelse å kunne hjelpe, så dette har vært den beste dagen på jobb på lenge, sier hun.
Richard Halgunset syntes dette var en veldig god ide. Han gikk straks i gang med å organisere transport til det nærmeste flyktningmottaket som skal ta imot ukrainske flyktninger, i Malvik. Han var også i kontakt med mottaket, hvor han møtte stor takknemlighet for initiativet.
Få timer senere sto en bil fra Surnadal Røde Kors og en bil fra Rindal Røde Kors hos REMA klare for opplasting. Halgunset tok også kontakt med Bunnpris Rindal, hvor det kasta seg rundt og fylte opp noen kasser med varer som de kunne avse. Randi Holte hos Bunnpris Rindal forteller at det meste av disse varene er tatt ut av hyllene på grunn av pakningsendringer. Hun synes at dette er et veldig godt initiativ, og når de får litt tid på seg så vil de nok finne enda flere varer å gi bort, sier hun. Det er ikke umulig at butikkens leverandører også vil bidra til et slikt formål.
Tar imot flere varer
Richard Halgunset forteller at de tar med seg forbruksvarer, som hygieniske artikler, og tørrvarer som ikke går ut på dato med det første. De tar med seg varene til et Røde Kors-møte på Støren mandag. Dit kommer det også folk fra Malvik Røde Kors, som tar over lasten og frakter den til mottaket.
Halgunset forteller at Røde Kors i Rindal og Surnadal vil fortsette og samle inn flere slike varer, og at neste transport til Malvik går på fredag. Da er det mulighet for flere dagligvarebutikker å bidra. Andre som har varer å avse, som de tror kan komme til nytte hos mottaket, må gjerne også ta kontakt med Røde Kors sitt lokallag.
Røde Kors samler ikke inn klær i denne omgang, for folk som bor rundt mottaket i Malvik har allerede samlet inn klær i store mengder. Det er heller ikke mulig å samle inn matvarer med kort holdbarhet, men tørrvarer med lang holdbarhet er kjærkomment.