folk rundt bålpanne
Anett Ranes og Georg Solem med fiskere ved gapahuken på Austistua-Øye.

Ingen pangstart av årets laksesesong akkurat

Det var mange glade og spente laksefiskere og tilskuere tilstede for å være med på åpningen av årets laksesesong. Det blir fort fin stemning når alt er lagt til rette slik som ved Austistua Øye. Finere sommernatt kan man ikke få.

Publisert Sist oppdatert

Årets laksesesong startet som vanlig med rakettoppskyting fra forskjellige plasser oppover og nedover elva Surna. Vi som stod på Austistua-Øye-valdet til Jon Olav Holte koste oss med kaffe, sjokolade- og marsipankaker som Øyvind Holte bød på ved gapahuken nedenfor gården.

bål ved elv
Startskuddet fra Brekkøya går presis klokken tolv.
mann foran bål ved elv
Øyvind Holte sørger for at fiskerne får god forpleining.
bål ved elv
Laksefisker med kaffelars og kubbebål Austistua-Øye.

For lite vannføring til at laksen går opp i elva?

Temaet alle diskuterer i år er at elva er for lita. Fisken får ikke føling med elva når vannføringen er så liten som nå, og dermed står og surrer i fjordene foreløpig. Små ting av liv ble dog observert, slik at ikke alle mistet håpet. Førstemann entret elva med fluestanga for å friste med nylaget flue. Andre sto og fulgte med om gubben fikk napp, men ennå var det tidlig på kast og natten var enda ung.

Brekkøya

På Brekkøya var det også spente fiskere som ventet på startskuddet, og dermed kunne starte. Elva ser veldig lita ut i år, slik at mark og slukfiske blir vanskelig, men man kan kaste ut flua, og dermed kanskje lure en og annen fisken på denne måten.

gress ved elv
Brekkøya like før laksesesongstart.
fiskere på veg ved elv
Spente fiskere ved Brekkøya.

Tellesbø

Jeg ble enig med Øyvind Holte om at hvis noe skjedde på callingen hans om fangst, så skulle han ringe meg, og vi satte derfor kursen oppover elva til Tellesbø i håp om at noe hadde skjedd der. Ved gapahuken der satt det ivrige fiskere rundt en fin nying og koste seg i sommernatten. Ingen hadde heller her fått føling med fisk så langt. Men ennå kunne mye skje mente de.

En sak var klar, at her var elva litt bedre med tanke på fluefiske, og i fjor fikk man laks her den første natten.

Jeg snakket med en håpefull fisker som var en av de heldige i fjor og som hadde stor tro på gjentakelse i år også. Jeg ønsket «skitt fiske» og kjørte videre oppover til Honnstad, men her var heller ingen laks kommet på land.

elv på kveldstid
Tellesbøstrømmen mot Pellhølen.

Kragnes

På Kragnes pratet jeg med to fiskere som allerede hadde fisket en stund, men som så langt ikke hadde fått napp. Strømmen fra Kragneshølen og nedover til Hotellhølen så veldig fin ut, og her fiskes det både med mark og flue. Fiskerne ytret seg om hva som opptok de med sitt fiske i Surna, og var ikke særlig fornøyde med tingenes tilstand. Blant annet mente de at alt for lite ble gjort ihht. utsetting av smolt. De mente at man skulle ha satt ut det tre-/firedobbelte av det som i dag settes ut for å få opp laksestammen.

Det samme med kultivering av ørretstammen. De mente at man også skulle ha satt ut smolt av ørret også, og ikke minst fortsatt arbeidet med å oppruste gytebekkene, slik de nå har gjort i andre deler av landet, nå sist på Sunnmøre. De mente også at man skulle ha fredet de øvre delene av Surna, slik at storlaksen kunne ha fått være i fred under gytingen. De pekte på at folk badet i gytekulpene i Rindal og stresset dermed laksen under gyting, noe de mente var enkelt å gjøre noe med. En av de hadde lest hva en gjennomsnittsfisker legger igjen av penger i løpet av en dag. Et sted mellom to- og tretusen kroner.

Hva hvis sportsfiskerne finner seg andre elver enn Surna? Det vil både elveeierne og forretningsstanden i Surnadal tape stort på, og anmodet at både elveeierlaget og politikerne i Surnadal nå må våkne opp av dvalen! Fjorårets fangsttall er ikke noe å slå i bordet med, mente de.

gress ved elv
Nedover Kragneshølen.
gress foran hus og fjell
Den fine Kragneshølen.

Fangstrapport kl. 15.00 1. juni

Så langt er det landet en laks i Surna. Dette på valdet Øvre Sæter - Nygard Lodge. Det var Kasper Ringvold som landet en fin laks på 8,1 kilo og var 94 cm lang. Den ble tatt på sluk.

Ellers er det tatt 4 ørreter, den største på 8 kilo. Høres stor ut for å være Surna, så kanskje det kan være en oppdrettslaks?

Ellers ble det tatt en sjøørret på 1,5 kilo i Søya av Tommy Røkkum kl. 00.06.

mann holder laks foran elv.
Kasper Ringvold med den første laksen i Surna i år.
mann holder ørret
Tommy Røkkum med en sjøørret på 1,5 kilo.

En laksefiskers klagesang

Min far var en ivrig laksefisker og fisket mye hos sin søster Ingrid på Tellesbøbakken. En gang vi fikk besøk av Ingrid og hennes mann Steinar Skrøvset, så hadde Steinar med seg et bilde som han forærte min far. Det var et bilde av en laksefisker med fluestang ved en lakseelv. Steinar bad far min om å snu bildet, noe han gjorde og leste så opp rimet om en laksefiskers klagesang. Det lyder slik;

En laksefiskers klagesang

En gang for tidlig
En gang for sent
En gang for regnfullt
En gang for pent
En gang for kjølig
En gang for mildt
En gang for stormfullt
En gang for stilt
En gang for liten
En gang i flom
Noe var galt hver gang jeg kom.

Skitt fiske!

Powered by Labrador CMS