En komet.
Kometen fotografert med Gemini North telescope på Hawaii. Bildet viser kometens kompakte koma – en sky av gass og støv som omgir den isete kometkjernen.

Den eldste kometen vi har sett kommer på himmelen i høst på besøk fra fjernt solsystem!

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 01.07 ble det oppdaget en stor komet som farer innover i Solsystemet med enorm hastighet. Kometen kommer fra et annet solsystem – som til og med er i en annen del av Melkeveien – og er det tredje objektet vi til nå har oppdaget som har kommet på besøk fra et annet planetsystem. Den kommer nærmere Jorden, og sent i høst kan vi trolig se dette historiske objektet på himmelen fra Norge ved hjelp av stjernekikkerter! Kometen er trolig den eldste vi noen gang har sett, og ventes å gi oss unik kunnskap om en del av Melkeveien vi aldri vil kunne besøke.

Illustrasjoner av galaksen Melkeveien.
Anatomy_of_the_Milky_Way.jpg: Skjematisk fremstilling av vår galakse Melkeveien der det er anslagsvis 400 milliarder stjerne, og trolig enda flere planeter. Venstre: Se ovenfra er Melkeveien en spiral med en stavformet struktur rundt kjernen. Høyre: Sett fra siden er Melkeveien ganske flat. Skiven (disc) består av to deler – se nedenfor. De ulike delene av Melkeveien har stjerner av ulike typer og aldre.

Kometen har fått navnet 3I/ATLAS og farer gjennom Solsystemet med 240 000 km/t. Hastigheten svarer til å fly Norge på langs fra Kirkenes til Stavanger på 25 sekunder! Selv da 3I/ATLAS kom inn i Solsystemet, var farten hele 58 km/s, eller 210 000 km/t – mye større enn hastigheten til de to foregående interstellare objektene som har blitt funnet (1I/Oumuamua i 2017 og Borisov i 2019). Kometen kom i retning fra svært tette stjerneansamlinger i stjernebildet Sagittarius (Skytten).

Hastigheten og retningen 3I/ATLAS kommer fra viser at dette er et svært interessant objekt som kommer fra en helt annen del av Melkeveien – den såkalte tykke galaktiske skiven. Denne befinner seg på utsiden av den tynne skiven der Solsystemet befinner seg, og inneholder mange svært gamle stjerner. Forskerne tror derfor at det er snakk om en vannrik komet som kan være over 8 milliarder år gammel, altså 3 milliarder år eldre enn vårt eget solsystem. 3I/ATLAS er i tilfellet det klart eldste objektet vi noen gang har observert i Solsystemet!

Illustrasjon av galaksen Melkeveien.
Mer detaljert skjematisk fremstilling av Melkeveiens struktur sett fra siden. I midten er galaksens sentrum og kjerneutbulingen. Rundt denne finnes den tynne skiven som Solsystemet befinner seg i, samt den tykke skiven gjesten 3I/ATLAS kommer fra. Rundt hele galaksen ligger den kuleformede galaksehaloen.

Når 3I/ATLAS kommer nærmere Solen, ventes is og frosne gasser å fordampe og skjule selve kometkjernen. I august skal derfor romteleskopene Hubble og JWST (kom i drift i 2022) brukes for å undersøke kometen for å finne størrelse, form og andre egenskaper før kometkjernen blir umulig å observere. Det er sett tegn på at kometkjernen er uvanlig stor til å komme fra et annet solsystem. Det er også svært interessant å finne sammensetningen til et objekt fra en annen del av Melkeveien. Med dagens teknologi ville det tatt 50 000 år å reise til vår nærmeste nabostjerne og minst 5 millioner år å reise til midten av den tykke galakseskiven. Med et besøk fra disse områdene får vi derfor en virkelig unik mulighet for å undersøke områder av Melkeveien vi aldri selv kan reise til!

Illustrasjon av seks planeter.
Hele 6 planeter, samt Månen og dvergplaneten Ceres – det største objektet i asteroidebeltet – vil kunne observeres på himmelen samtidig 12. august under et av årets flotteste meteorregn!

I november og desember kan vi få mulighet for å se 3I/ATLAS på himmelen i Norge med stjernekikkerter. Kometer kan være lunefulle og få enten en langt svakere eller sterkere lysstyrke enn ventet på vei innover mot solvarmen, men med en normal utvikling skal 3I/ATLAS bli mulig å se i november og desember. Dersom kometen har seilt gjennom rommet i mange millioner eller flere milliarder år, kan den være full av is som aldri har blitt varmet opp av en stjerne. I så fall kan aktiviteten og lysstyrken plutselig øke enormt når den i høst er lengst inne i Solsystemet.

3I/ATLAS ble fascinerende nok oppdaget bare en uke etter den storslåtte åpningen av Vera Rubin-teleskopet i Chile som vil kunne revolusjonere vår kunnskap om verdensrommet – blant annet ved å oppdage og studere flere av disse gjestene fra andre solsystem.

Se også https://www.astroevents.no/verarubin.html

For mer informasjon om 3I/ATLAS se https://www.astroevents.no/intgjest25.html og https://www.astroevents.no/gammelkomet.html

Spektakulær astronomisk høst i vente

Komet 3I7ATLAS er bare et av flere fenomen vi kan oppleve på sensommeren og i høst:

11-12. august får vi en serie spektakulære fenomener samtidig: https://www.astroevents.no/himmelparadeaug25.html

På kvelden søndag 7. september kan hele landet få se en total måneformørkelse:

https://www.astroevents.no/maane070925.html

Den store og hypotetiske Planet 9 kan bli funnet i løpet av høsten eller vinteren – dersom planeten virkelig finnes! Årsaken er at det ovennevnte Vera Rubin-observatoriet settes i drift: https://www.astroevents.no/verarubin.html

 

Powered by Labrador CMS