Trening i selvforsvar for damer. Vanja i midten, sammen med to medelever fra handballinja.

Et annerledes skoleår

Vanja Mossefinn (19) fra Rindal har valgt å dyrke sin store hobby i et helt skoleår, på Skogn folkehøgskole utenfor Levanger.

Publisert Sist oppdatert

Vanja har gått barne- og oppvekstfag og vg3 påbygg på Surnadal vgs. Ved å gå på folkehøgskole får hun litt ekstra tid til å tenke seg om før hun bestemmer seg for videre studier. Vernepleierstudiet er kanskje det som virker mest aktuelt akkurat nå, forteller hun. Det frister også veldig å gå et år til på Skogn.

Dyrker den store lidenskapen

Hun fikk høre om Skogn folkehøgskole da hun møtte inspektøren på skolen, Jørn, på et utdanningsseminar i februar i fjor. Dette er en av få skoler som har egen handball-linje, og Vanja bestemte seg fort for at nettopp det var rett valg for henne.

– Handball er den eneste store hobbyen jeg har, og det er en fryd å få holde på med det nesten hver dag, sier hun.

– Det er en mulighet til å gjøre det jeg elsker i hverdagen, mye mer enn jeg kunne ha gjort hjemme i Rindal, eller om jeg skulle ha studert i Trondheim.

Vanja i handballdrakten fra Skogn FHS

Vanja er leder i ungdomsrådet hjemme i Rindal. Hun ser det som en fordel at skolen ligger i overkommelig avstand hjemmefra, med ca to og en halv times kjøring hver vei. Elevene har hjemreisehelg ca en gang i måneden, men Vanja påpeker at det ikke er noe problem å få ekstra permisjon, dersom man har behov for det.

Hun forteller om skolen med stort engasjement. I dette spesielle året, med korona-pandemi, er det en stor fordel å gå på folkehøgskole, synes hun. Livet på skolen er nemlig veldig sosialt. Hun er omgitt av hundre andre mennesker hver dag, både elever og lærere. Lærerne skal holde en meters avstand, men elevene får lov til å ha fysisk kontakt med hverandre, både i trening og ellers. De må bare være ekstra forsiktige når de er utenfor skoleområdet.

Stort mangfold

Skogn folkehøgskole er en frilynt folkehøgskole, det vil si at det er livssynsnøytral skole der det legges vekt på toleranse, menneskeverd og likeverd. Skolen har 95 elever i år, men det er plass til enda flere. Elevene er fordelt på sju forskjellige linjer. De kan velge mellom «Bue- jakt og fiske», «Fiske og friluftsliv», «Handball», «Foto - din stil», «Kickboxing og fitness», «USA, film og friluftsliv» og «Livslinja - kreativitet, helse, livsstil». Normalt er det også ei linje som heter «Levende produksjon - musikal», men det var ikke nok søkere på den til dette skoleåret.

Vanja og en medelev fra håndballinja på kickboksingtrening.

De har ikke vanlige skolefag, som på videregående. Her er det en blanding av linjefag, og valgfag som går på tvers av linjene. Linjefag inneholder både handball, fysisk trening og mental trening. Dette halvåret har Vanja film og selvforsvar som valgfag. Det er også tilbud om å ta brattkort eller båtførerprøven.

Et år på folkehøgskole gir to studiepoeng, sier hun.

«Dialekt-forvirring»

Vanja synes det er både interessant og morsomt være en del av et mangfold av mennesker og personligheter og alle de ulike hobbyene og interessene de har. Man bor så tett at man lærer å komme overens med alle, på en helt annen måte enn man ellers ville ha gjort. Det er viktig lærdom, synes hun.

Elevene er fra hele landet, og har selvsagt mange forskjellige dialekter, og det blir litt forvirring rundt det. Ikke alle forstår rindaling like godt, men alle tar det med godt humør.

– Det er veldig mange som sliter med å forstå hva jeg sier, og spesielt tallene fra 14-19. Jeg får høre daglig at jeg ikke snakker norsk, men nærmere tysk. Selv om jeg legger om dialekta til å bli «finere» enn det jeg ville snakket hjemme, så sliter fortsatt mange med å forstå hva jeg sier. Det har kanskje blitt litt bedre enn fra skolestart, men hver dag er det noen som pirker på måten jeg snakker på. Det er ikke lett å skulle snakke bredt rindaling, ler hun.

Stort fokus på trening

Vanja har valgt handball-linja, siden handball er hennes store lidenskap. I år er de 20 elever på handball, og det er både jenter og gutter. Jentene har eget lag i J20-divisjon. Normalt stiller Skogn folkehøgskole i D4-divisjon, men i år var det uegnet på grunn av korona-reglene. Ved å delta i J20-divisjon kunne de spille kamper mer lokalt. Guttene på linja trener sammen med Skogn sitt herrelag.

På handball-linja er det stort fokus på fysisk trening. Det er ganske mye halltrening hver uke, forteller Vanja. Det er også styrketrening, mental trening og kreative aktiviteter.

På treningsrommet på skolen en lørdag ettermiddag.
Opppvarming til handballkamp.

Støtter barnehjem i Brasil

Hun forteller videre at handball-linja på Skogn folkehøgskole støtter barnehjemmet Abrac i Brasil, ved å donere penger hvert år. Elevene på handball-linja har ansvaret for panting på skolen, og de pengene blir donert til barnehjemmet. De arrangerer også et Brasil-løp, som hele skolen er med på. Da løper alle x antall ganger rundt skolen, og de har sponsorer som betaler et visst beløp pr runde. Det nyeste prosjektet de har bidratt til er lyskastere på fotballbanen til barnehjemmet.

Folkehøgskolen bruker vanligvis å arrangere en tre ukers studietur til Brasil, men i år er det umulig på grunna av korona. I fjor ble Brasil-turen avlyst på kort varsel, siden hele Norge ble stengt ned få dager før de skulle dra. Vanja innrømmer at hun er skuffet over at det ikke blir noen tur til Brasil i år heller. Hun hadde selvsagt lyst til å reise, men hun forteller at de har hatt videochat med barnehjemmet, og føler en tilknytning til dem likevel.

Skolen vil arrangere en studietur for alle linjene i år også, men det blir en tur innenlands. Det er ikke bestemt hva slags tur det blir enda. Elevene har stor påvirkning på både denne og andre avgjørelser på skolen. Elevenes mening blir høyt verdsatt. De har påvirkning gjennom allmøter og gjennom tillitsvalgte i elevrådet og i skolerådet, der elevrådet er representert.

– Absolutt verdt prisen!

Det koster en del å gå på folkehøgskole, men man får dekket en god del av lånekassen, forteller Vanja. Studielånet dekker det meste av utgiftene i skoleåret, og en del av studielånet blir omgjort til stipend når skoleåret er fullført.

Selv om man ender opp med litt ekstra studielån etter et år på folkehøgskole så er det absolutt verdt det, synes hun.

– Det er en så spesiell opplevelse å bo i en egen boble sammen med så mange mennesker. Så når jeg kommer hjem til Rindal så føles det som jeg kommer til en annen verden, smiler hun.

Hver fredag arrangerer stipene (andreårselevene som jobber for skolen) SkoFo-games. Denne fredagen var det "grip mikrofonen" avdelingsvis.

Man kan søke opptak på folkehøgskole på vanlig måte, men det er også mulig å ringe og spørre om det er ledig plass, påpeker Vanja. Hun er full av lovord om skolen, lærerne og medelevene på Skogn. Allerede før skolestart i høst fikk hun en telefon fra linjelæreren sin, og fikk pratet om alt hun lurte på. Lærerne legger stor vekt på å få en god og trygg relasjon med alle elevene sine.

– Det er bare å ta en tur innom inspektør Jørn sitt kontor, til rektor Lars eller til sin egen linjelærer og slå av en prat. De tar seg tid, de viser ekte omtanke og passer på at alle er inkludert og har det bra. Jeg tror ikke jeg det hadde vært mulig å trives bedre enn jeg gjør her!

På bli-kjent-tur. Dette er en tur helt på starten av skoleåret der elevene skal bli godt kjent. De gikk til ei sæter nær Skallstuggu, der de hadde tilholdssted.
Bilde fra SkoFaden - en happening fra starten av skoleåret, da avdelingene gjennomfører forskjellige oppgaver. Her triller gruppa til Vanja et traktordekk gjennom ei løype markert med kjegler.
Gjørmedagen, som Vanja egentlig hadde gruet seg til, endte opp til å bli en av de mest minneverdige dagene på skolen. Gjørmedagen er obligatorisk i starten av skoleåret hvert år. Elevene blir delt opp i tilfeldige grupper og gjennomfører forskjellige utfordringer.
Her skulle de lage det beste lagbildet, og cluet var å smøre seg inn med så mye gjørme som mulig.
En av oppgavene på gjørmedagen var å utføre treningsøvelser i sølevannet.
Håndballklassen har trappeløp. USA-klassen kan skimtes nederst på plattingen.
Volleyballturnering, avdeling mot avdeling. Vanjas avdelingen fikk temaet cowboy og kledde seg etter det.
Skoleturnering, der avdelingene konkurrerte mot hverandre. Her spilles det kanonball.
Vanja og flere fra avdelingen på halloween-fest.
Skolen arrangerer flere dansetimer i løpet av skoleåret. Denne dagen hadde de pensjonistdag, der de kledde seg ut og blant annet danset swing.
På juleverksted. Vanja lager hjertekrans.
Produksjon av nisser, som ble solgt til inntekt for barnehjemmet i Brasil.
I de tre første dagene av karantenen var det isolasjon på avdelinga, og elevene fikk ikke oppholde seg på fellesområdene. Guttene på avdelinga brukte en del tid på hudpleie.
Etter juleferien hadde elevene 10 dager karantene og tre dager isolasjon på hver avdeling. Da dro de på isfiske.
Paddleboard
Håndballgjengen på klassetur til Brønnøysund. Her er de oppe på Torghatten.
Powered by Labrador CMS