Surnadal Husflidslag :

Trivsel og kunnskap

Til tross for koronasituasjonen klarer Surnadal Husflidslag å holde mye av aktiviteten oppe.

Publisert Sist oppdatert

Surnadal Husflidslag ble stiftet i 1977, og er en aktiv 43-åring. Til tross for koronabegrensninger er det aktivitet i huset på Nymeon, om enn på en litt redusert måte.

-Noe går ut, som kursvirksomhet og barnas arbeidsstue, sier leder Anny Haugen.

Flotte produkter fra Barnas Arbeidsstue

Og nettopp barnas arbeidsstue er et populært tiltak. Hvert år kjører entusiastiske dugnadsdamer i gang med husflidsverksted for barn, der de får prøve seg på ulike husflidsteknikker. Det være seg sying, striking, arbeide med skinn, toving eller annet.

Trykk på skinn på Barnes Arbeidsstue

Kursene er fulle hver sesong og ved sesongslutt invitereres foreldre og besteforeldre til stor avslutningsfest. I høst står det imidlertid ikke noen arbeidsstue på programmet. Enmetersregelen vil bli for vanskelig å overholde. Men damene på arbeidsstua håper at det blir mulig å sette i gang igjen etter hvert.

Også medlemsmøtene, som vanligvis holdes en kveld i måneden, går ut på grunn av covid-19. Det er ikke nok plass til at så mange kan sitte med en meters mellomrom.

Til vanlig holder det lokale husflidslaget også kurs på Nymoen, blant annet vevkurs, skinnkurs og kvitsøm. Også disse må vente til smittefaren er over.

Men de vanlige " hverdagsaktivitetene" går sin vante gang.

Investeringer

Norges Huslidslag er paraplyorganisasjonen for de lokale lagene. Overordnet mål for Husflidsbegegelsen er å styrke husflidstradisjonene i Norge.

Norges Husflidslag har ulike satsningsområder. Rødlista er et av disse. Det er en liste over tema og teknikker som er i ferd med å forsvinne, og som det er viktig å dra fram i lyset igjen. Et annet satsningområdet har vært Ung Husflid. Her har Surnadal Husflidslag gjort en kjempeinnsats me Barnas Arbeidsstue helt tilbake til slutten av 1980-tallet.

Framover mot 2022 er prosjektet Holdbart et av fokuspunktene. Her handler det om å lage, reparere og ta vare på ressursene. Å ta vare på materialkunnskap, håndtverk og husflid. I tidligere tider var dette en selvfølge og en del av kulturarven. Målet med kampanjen er å gjøre oss forbrukere mer bevisste på hvordan overforbruk har skapt problemer for kloden vår.

Norsk Husflidslag organiserer de også de 35 husflidsbutikkene rundt i landet, og en av disse ligger i Surnadal. Et problem for husflidsbutikkene, i likhet med fysiske butikker i flere bransjer, er konkurransen fra netthandel. -Men om en vil ha husflidsbutikk, må den brukes, er oppfordringen fra Husflidslaget.

Nytt, praktisk kjøkken
Styrer skuta. Styret i Surnadal Husflidslag: bakerst fra venstre Solveig Dahl Olsen, Turid Lunestad Strand, AnneMa Nyheim. Foran: Anny Haugen, Norun Næss Bolme og Kirsten Baadnæs Bøe. Liv Pauline Bele var ikke til stede da bildet ble tatt.

Fram til begynnelsen av 2000-tallet leide Surnadal Husflidslag lokale på Grimsmoen. Huset gikk under navnet "Vevstua". Da det skulle bygges ny veg ned Modalan, måtte imidlertid huset rives. Da fikk Husflidslaget kjøpe Nymoen av kommunen. Nymoen er antagelig en tyskerbrakke, som står igjen etter krigen. Trolig har den blant annet blitt brukt til stall. I dag huser den vevstoler, symaskiner og annet utstyr som er brukt i husflidssammenheng. For noen år siden ble det bygd nytt syrom, og i 2018 ble det invistert i nytt kjøkken og toalett/vaskerom.

Å holde et stort hus i gang, er ikke gratis. Mye av inntekten får laget inn gjennom det årlige høstlotteriet. I år er det litt spennende om lotteriet kan avholdes, men forberedelsene er allerede i gang, og det satses på å avholde det som vanlig i månedsskiftet oktober/november.

-Sosialt

Selv om husflidsbevegelsen sine mål går på å holde husflidsfaget i hevd, er også det sosiale viktig.

Nymoen er et aktivt hus. Her kan en møtes og treffe folk med samme interesse.

Trivelig på Treff
Flott adventsduk under produksjon

Her er det både håndarbeidstreff, sykvelder og vevkvelder ukentlig. I vår var det meste lagt på is, men nå er de i gang igjen med en del aktiviteter. Selvfølgelig gjennomføres det koronatiltak. Blant annet må alle som kommer inn registreres, og det tilpasses slik at en kan holde behørig avstand.

På handarbeidstreffet, som foregår på tirsdager, er det god stemning i sofaen. Alle kan møte opp på disse treffene, som er på dagtid kl 10-14 i partallsuker, og kveld kl 18-21 oddetalsukene.

Vevavdelinga

-En trenger ikke å være medlem for å komme. Det er bare å ta med seg håndarbeidet og dukke opp, og har en ikke håndarbeid er det lov å komme læll, smiler leder i Surnadal Husflidslag Anny Haugen.

Hespetre. Torunn Nordvik har funnet fram hespetreet og lager nøster

Flere av damene i sofaen mener at det sosiale har mye å si. Her er det både håndarbeidsprat, tullprat og latter. Og at de må holde avstand i sofaen legger ikke noen demper på stemningen. Det er høyt under taket på Nymoen både fysisk og i overført betydning.

-Det er ikke mye sladder her, det skal vi ha, sier Anny Haugen. Her skal alle trives. Man betaler 30 koner hver gang for kaffe nogo attåt. I disse tider er det dog bare kaffe å få, det en vil bite i til kaffen, må en ta med seg sjøl.

-Vi tilbyr trivsel og kaffe for 30 kroner, ler lederen.

Powered by Labrador CMS