Bunadspoddens sesong fem

Unni Irmelin Kvam.

Vårens ord er «vyshyvanka»

Unni Irmelin Kvam er inne i sin femte sesong med Bunadspodden. Nå vil hun hedre broderitradisjoner med det ukrainske ordet «vyshyvanka».

- Vårens ord er «vyshyvanka». Dette er ukrainsk for skjorte med broderi. I Ukraina feirer de broderitradisjoner med en egen dag, den 19. mai. Da kler man seg opp i broderte skjorter, gjerne med jeans eller hverdagsklær, sier Unni Irmelin Kvam i Bunadspodden.

Det har hun lært av ukrainske Katya Bukhantsova i Ukrainsk forening Øst-Norge under opptak til sesong fem av Bunadspodden. Bukhantsova og Kvam oppfordrer alle til å bruke bunadsskjorta om igjen den 19. mai. Selv lover hun å stille i bunadsskjorta til Rindalsbunaden og dongeribukse den dagen.

- Å hedre håndverkstradisjoner på denne måten, er noe vi kan lære fra våre naboer i Ukraina, mener historikeren.

Kvam oppfordrer alle til å bruke bunadsskjorta om igjen den 19. mai.

I solidaritet Krigen i Ukraina har gjort at Bunadspodden for første gang har undersøkt andre lands folkedraktstradisjoner. Produsenten av podkasten gjør dette for vise solidaritet.

- Jeg vil gjerne vise likheten mellom håndverkstradisjonene og bidra til å fortelle om de ukrainske folkedraktene. Vi kjenner oss igjen i den ukrainske varianten av Hardangersømmen og den fargede labbsømmen, sier Kvam.

Broderivandring Da Hans E. Dedekam reiste i dalføret på begynnelsen av 1910-tallet, fant museumsmannen særegne broderitradisjoner for Nordmøre. En av disse er Rindalssømmen, en tettere og nettere variant av Hardangersømmen, som kunsthistorikeren mente var unik og særegen for Rindal. Dedekam skilte mellom «Rindalssøm» og Surendalssøm» og tok med seg broderiene til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, hvor han på den tiden var museumsdirektør. Dedekams reiser på Nordmøre førte til praktutgivelsen «Hvitsøm på Nordmøre» i 1914.

- Vi tenker på bunaden som så norsk. Men broderiene har vandret gjennom verden. Hvitsømmen og fargebroderiene er internasjonale. Ser man på disse, finner man sterke likhetstrekk, samtidig som man også ser tydelige regionale særegenheter, sier Kvam.

Folkedraktsparade på Roseslottet

Ukrainsk forening arrangerer også folkedraktsparade under en ukrainsk dag i samarbeid med Roseslottet i Oslo 14. mai. Kunstinstallasjonen Roseslottet er kunstner Vebjørn Sands monument over andre verdenskrig og hans bidrag til å belyse krig i Norge.

Fra det internasjonale til det lokale

Bunadspodden ser også på lokale håndverkstradisjoner i episoden om de to mannsbunadene på Nordmøre. Det er duket for et gjenhør med tradisjonsbærer Randi Lysø fra Surnadal og helt ny gjest i podkasten er vever Ole Kristian Gundersen fra Frei, som har spesialisert seg på å håndveve manns- og kvinnevester fra Nordmøre.

- Mannsbunaden fra 1922 er et plagg som har vært brukt av nordmøringen i 100 år, og som jeg har båret på min kropp i alle høytider og begivenheter, ja, den har uten tvil blitt min bunad. At det i tillegg ble jobbet med å finne tekstiler som kunne bli til en rekonstruert mannsbunad, med plagg som var i bruk tidlig på 1800-tallet, det gjør Nordmøringenes bunadbruk enda rikere. Graver vi djupere, finner vi trolig mer, kanskje mye mer i skattekista, sier vever Ole Kristian Gundersen.

Selv lærte Gundersen å veve en helt spesiell type bunadsvest, den som kalles Inga Farstad-vesten. Det gjorde han under en arbeidshelg hos Lisbeth Børset i Børsetlia på Ålvundeid. Foruten veven, var et av hans viktigste arbeidsverktøy en baby-call. Den brukte han når han stod fast og trengte hjelp. Dette forteller han levende om i Bunadspoddens sesong fem.

Hobbypodkast

- Det er utrolig hyggelig at så mange lytter til episodene. Antall følgere på Instagram og Facebook øker. Samtidig er jo dette verdens dyreste hobby, all den tid jeg verken har sponsor eller annonsører og arbeidet med hver episode tar ledig tid. Det er utrolig at mannen min holder ut med denne podkast-trangen, ler Kvam.

Bunadspodden femte sesong:*

S5E1: Hundreåringen og ungkaren: To mannsbunader fra Nordmøre. Med vever Ole Kristian Gundersen fra Frei og tradisjonsbærer Randi Lysø, Surnadal. Publiseringsdato: 18.04.2022

S5E2: Om å lære et håndverk: Mester og lærling. Med filigranssølvsmed Hilde Nødtvedt, Oslo. Publiseringsdat: 21.04.2022

S5E3: Konfirmasjonsbildets estetikk. Med motehistoriker Ragnhild Brochmann, Morgenbladet, Oslo. Publiseringsdato: 26.04.2022

S5E4: Om huset ditt var en bunad. Hva kan man lære av bunadsbruk, når det kommer til bygningsvern? Med styreleder i Fortidsminneforeningen, Margrethe C. Stang, som også er middelalderkunsthistoriker ved NTNU, Trondheim. Publiseringsdato: 03.05.2022.

S5E5: Ukrainas folkedrakter. Med Katya Bukhantsova, Ukrainsk forening Øst-Norge, Oslo. Publiseringsdato: 05.05.2022.

*Med forbehold – det kan komme flere episoder denne våren. Opptak foregår kontinuerlig.

Powered by Labrador CMS