Ny Storås-bedrift produserer overflatebrent panel

Torsdag inviterte Storås-bedriftene AG-Tre og AG-Tre Brent sine samarbeidspartnere til offisiell åpning, med demonstrasjon av deres selvutviklede produksjonslinje for brenning av trepanel.

Publisert Sist oppdatert

Brenning av tre som overflatebehandling er ikke noe nytt. I uminnelige tider har det vært kjent at man kan forlenge treets levetid ved brenne det ytterste laget. Det er en helt naturlig prosess, som gjør treet mer motstandsdyktig mot mugg og råte. AG-Tre brent AS har tatt det ett skritt videre, ved å utvikle ei produksjonslinje der overflata brennes, vaskes og børstes i en og samme prosess.

AG-Tre brent AS er datterbedrift av AG-Tre AS på Storås, som i mange år har spesialisert seg på produksjon av innvendig panel og utvendig kledning. Overflatebehandling av tre er AG-Tre sin spesialitet, siden en stor del av panelet leveres ferdigbehandlet. Nå skal de i tett samarbeid med den nye datterbedriften også tilby kledning og panel med brent overflate.

Miljøvennlig og bærekraftig produkt

Torsdag formiddag ble det arrangert en uformell åpning av den nye bedriften på industriområdet på Storås. AG-Tre Brent er en innovativ bedrift. De har utviklet en unik måte å fremstille produktene på, slik at de blir miljøvennlige og bærekraftige.

Styreleder (i både AG-Tre Brent og AG-Tre) Odd Inge Løfald ønsket alle velkommen til åpningen.
Orkland-ordfører Oddbjørn Bang fikk æren av å "klippe snora", med list og sag for anledningen. Han fikk hjelp av daglig leder i AG-Tre Brent Jan Are Haugen (t.v.) og daglig leder i AG-Tre Rolf Håkon Vennes (t.h.)

Jan Are Haugen er daglig leder og en av initiativtakerne til bedriften. Han har selv utvikla og bygd opp produksjonslinja, der et panelbord mates inn i en den ene enden og kommer ferdig behandlet ut i den andre enden. Treet brennes, slokkes og avkjøles på svært kort tid. På åpninga demonstrerte Haugen brenning av utvendig kledning, slik at gjestene fikk se hvordan produksjonen fungerer og hvordan sluttproduktet ser ut.

Brent panel bli framstilt på en miljøvenning måte, og antas å være mindre brannfarlig enn andre typer kledning. Nå overflata allerede har brent er det vanskelig å få fyr på treet igjen. Prøver er allerede innsendt til Sintef, og dette er første skritt i prosessen for å få dokumentasjon på disse egenskapene.

Brent tre kan om ønskelig også gis ekstra overflatebehandling, enten med voks eller lakk.

Tett samarbeid

I første omgang skal Jan Are Haugen jobbe mest alene med AG-Tre Brent. Men bedriften vil samarbeide tett med morselskapet AG-Tre, og flere personer vil få opplæring brenningsprosessen etter hvert. Haugen er daglig leder og kvalitetsansvarlig i bedriften, men ellers deler den administrasjon med AG Tre.

Jan Arne Haugen følger med på produksjonen.
Treet brennes på overflata, og føres direkte inn i en beholder der det vaskes og børstes.
Her kommer panelbordet ut, ferdig behandlet.
Brenninga får fram en fin struktur i treet.
Jan Arne Haugen i prat med Lars Helgetun.

Godt egnet til hyttemarkedet

En av gjestene på åpninga var Lars Helgetun, som er byggmester og driver stort med hytter i Helgetunmarka i Rindal. Han syntes det var svært interessant å se denne nye metoden. Overflatebrenning er en gammel teknikk, og har for eksempel vært brukt på den nederste delen av gjerdepåler, som et alternativ til impregnering, sier han.

Helgetun sier at han kommer til å prøve overflatebrente materialer på hytter. Det er mange som ønsker mørk kledning, både ute og inne, og det er viktig å vite hva som finnes i markedet. Han bygger hytter etter kundens ønske, og noen etterspør for eksempel "seter-look", forteller han.

AG-Tre Brent holder hus i dette bygget på industriområdet på Storås.
Lasse Rindal viser fram prøver med ulike typer panel og ulike typer overflatebehandling som er utstilt i AG-Tre sine lokaler.
AG-Tre har kledd en hel vegg på produksjonsbygget med brent panel. Sotet på overflata vaskes gradvis vekk, slik at kledningen gråner.

AG-Tre AS er medlem av Trollheimsporten.

Powered by Labrador CMS