Damer og menn står ved siden av hverandre.
Jahn Gunnar Fosseide, Asgeir Longva, Olaug Kvendset, Elin Helgetun, Ola Helgetun, Gudrun Sylte og Lars Sylte.

Høstfest med lokal mat

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag var det bedd inn til høstfest på sykehjemmet i Surnadal. Der ble det servert fra gammeldags, norsk tradisjonsmat til gresskarsuppe hvor de skapte et godt måltid på pyntet langbord med hvite duker.

Stas og stemning

I samarbeid med næringsavdelingen i kommunen fikk de hjelp til å finne lokale matprodusenter. Høstfesten er et samarbeid med kommune og næringsliv.

Kjøkkensjef ved Surnadal sjukeheim, Jahn Gunnar Fosseide, forteller at de ønsker at deres beboere skal få muligheten til å smake på lokale matvarer.

Det er veldig fint for beboerne her som får smake på forskjellig lokal mat. Samtidig er det fint at matprodusentene får vise frem maten de lager. Og kanskje blir det noe som blir satt på menyen til sykehjemskjøkkenet?

Formålet med samarbeidet med kommune og næringsliv er at beboerne får smake på skattene som finst her. Neste år blir det kanskje arrangert høstfest på samme måte igjen med andre produsenter. Om det blir det, oppfordrer kjøkkensjefen interesserte i å ta kontakt.

–Det er noe med stemningen her nå. Det er derfor vi er her, sier kjøkkensjefen, som synes det er viktig at beboerne får kose seg rundt bordet og nyte måltidsøyeblikket.

Lokale matprodusenter

Asgeir Longva og Olaug Kvendset fra Todalen meieri serverte rømme, yoghurt naturell og yoghurt søt, ferskost naturell og ferskostkuler. De hadde også med mussu som er fint å bruke til baking.

Dame bak et bord med mat.
Olaug Kvendset fra Todalen meieri

Lars Sylte og Gudrun Sylte fra Gårdsslakteriet Sylte serverte svinestek i brun saus og svinekam.

Lars Sylte og Gudrun Sylte fra Gårdsslakteriet Sylte

Ola og Elin Helgetun fra Bians honning serverte surnadalshonning fra bikubene sine. De bor på Moen hvor de produserer lys honning i mai og juni. De tar årlig med seg 500.000 bier til hytta i Flessen hvor de har god tilgang til Røsslyng. Dermed blir det lynghonning hele augusten, noe beboerne på sykehjemmet fikk servert sammen med rørt og urørt sommerhonning på tirsdag.

Ola og Elin Helgetun fra Bians honning

De er allerede i godt samarbeid med Solveig Haglund fra Oppistua Øye gjennom prosjektet "Grønt er skjønt". Hun forteller at prosjektet får penger fra helsedirektoratet hvor det er ulike aktiviteter på gården og på sykehjemmet. Tirsdag var Solveig på høstfesten med både noe å spise og drikke, pluss at hun hadde quiz med grønnsaker som tema. Hun forteller at det er viktig med stimulering og samtale, og serverte fruktdrikker fra ulike frukter og grønnsaker, og hele ni ulike syltetøy; fra eplemos, solbær, jordbær, blåbær, stikkelsbær, plomme, rips, tyttebær og bringebær. Bare DET setter fort igang en samtale, og beboerne fikk stimulere både smak, syn og lukt.

Dame som skjenker drikke. Masse syltetøy.
Solveig Haglund fra Oppistua Øye
Grønnsaksquiz

Næringsrik mat og gresskarlykter

Generelt kan underernæring være en utfordring for eldre. Det er viktig at de får gode og næringsfylte måltider med fristende smaker. På sykehjemmet lager de næringsrik og hjemmelaget mat. 

Beboerne der er en gruppe som trenger mer næringstett mat. Kjøkkengjengen på sykehjemmet lager mat med samme fremgangsmåte som beboerne pleide før, noe som gjør det gjenkjennbart. De eldre er også opptatt av smak, og de er vant til annen mat enn det den oppvoksende generasjonen nå er vant med.

Det er viktig at maten er gjenkjennelig og smaker veldig godt. Det står kjøkkengjengen for. Kjersti Haugen, Marte Bjørnås, Sølvi Strand, Karin Simensen, Torgunn Grendal Flå og Jahn Gunnar Fosseide er glade i å lage mat for beboerne på Surnadal sjukeheim og hjemmeboende, og får veldig god skryt for maten de lager.

Kjøkkengjengen: Kjersti Haugen, Marte Bjørnås, Sølvi Strand, Karin Simensen og Jahn Gunnar Fosseide. Torgunn Grendal Flå er ikke med på bildet.

Tirsdag ble det servert gresskarsuppe fra kjøkkenet på sykehjemmet. Det ble kjøpt inn hele 32 kg med gresskar for å lage suppe.

Thuy, Alina og Gine var på sykehjemmet på praksis tirsdag. Sammen med lærling Elilta ordnet de gresskarlykter på høstfesten.

Fire damer/ungdommer med hvert sitt gresskar.
Thuy, Alina, Gine og Elilta ordnet gresskarlykter på høstfesten.
Gresskarlykter
Powered by Labrador CMS