S K O G S TU R❄️
S K O G S TU R❄️

God morgen 9. desember

Trollheimsporten ønsker alle en riktig god lørdags morgen! I dag markeres FNs internasjonale dag mot korrupsjon. FNs konvensjon mot korrupsjon er den første juridisk bindende internasjonale avtalen og tilbyr mulighet for globale reaksjoner på et globalt problem.

Hvert år utgjør bestikkelser og korrupsjon en sum som tilsvarer omtrent 5 prosent av hele verdens BNP. I utviklingsland er det estimert at midler som blir borte i korrupsjon utgjør mer enn 10 ganger det landene mottar i bistand. Bestikkelser har også en høy menneskelig pris da mange må betale for å motta tjenester de har rett på å få gratis. Dette fører til diskriminering og gjør at mange ikke har tilgang til helt grunnleggende tjenester. (FN)

Navn:

I dag har Anniken og Annette namnedag. Begge namna, henholdsvis tysk og fransk, betyr «vesle Anna», av hebraisk Hannah (ynde).

Primstaven:
Dette er Annadag og her er det divergens mellom Jon Langli, Rindal og Hallvard Morken, Orkdal på den eine sida, og Sverre Østen på den andre. Østen hevder at 9. desember, Annadag, er til minne om Anna - Jomfru Marias mor, mens 8. desember, Maria Unnfangelse eller Maria Ventedør, var til minne om at den hellig Anna fødte Maria uten synd. Primstavmerket hos Sverre Østen Annadag er kanne, kvinne, kors, hode eller grein.

Noen historiske hendeler fra denne dato:

1931 – Spania blir republikk
1941 – Andre verdenskrig: Kina erklærer Tyskland, Japan og Italia krig
1941 – Andre verdenskrig: Japan invaderer Burma
1947 – Nürnbergprosessene: Legeprosessen (med kun amerikanske medlemmer i domstolen) startet
1961 – Adolf Eichmann blir fanget og dømt for krigsforbrytelser i Israel1962 – Malawi blir republikk
1963 – Tanzania blir selvstendig
1987 – Den første intifada (arabisk: å riste av seg) begynner i Israel, som palestinsk opprør mot israelsk okkupasjon
1990 – Lech Walesa blir Polens første lovlige valgte president siden 1939
1992 – Prins Charles og Diana kunngjør at de skal skille seg

Powered by Labrador CMS