To mennesker med klubber. Påbegynt laftet 'hus'.
Henrik Kierulf og Ingvill Dalseg slår med klubbene på Rindalshytter.

Høyre slår et kraftslag for fylkesvei

Publisert

Onsdag fikk Rindal Høyre besøk av Henrik Kierulf og Ingvill Dalseg som er andre- og tredjekandidater på Trøndelag Høyre sin liste. Politikerne inviterte seg til Rindal for å snakke med næringsliv og listekandidater i Rindal Høyre.

Møte folket

Møtet ble holdt i lokalene til Rindalshytter og Rindalslist, og de oppmøtte fra Rindal Høyre var Gjertrud Kvam (leder), Hege Gåsvand, Rune Løfald (listekandidat), Ingrid Kvam Moen (listekandidat) og Magnar Dalsegg (ordførerkandidat). I tillegg var Jan Romundstad som er driftssjef i Surnadal Transport på møtet. Surnadal Transport er en av Midt-Norges største transportfirma og kjører alle lister fra Rindalslist.

Det var gode diskusjoner og engasjerte folk rundt bordet. Gjestene fra Trøndelag Høyre lyttet godt til alle synspunktene fra de ulike arbeidsplassene som ble representert.

Politikerne ser viktigheten av å møte de som jobber i næringslivet. Det er store omstillinger på grunn av nye krav.

Ingvill: -For å få kunnskap er det fint å komme ut å se hvordan verden egentlig er.

Utfordringer

Det ble pratet om at det er vanskelige økonimiske tider for byggebransjen på grunn av økte renter og priser. Folk har mindre penger å rutte med. De som har hatt prosjekter er ferdige, og setter ikke igang med nye.

Det er viktig at det offentlige ikke stopper å bygge nå når det private markedet har blitt kraftig redusert. Byggeaktivitet er viktig i alle kommuner og gir synergier til mange bransjer.

Flere utfordringer for byggebransjen er at de må tenke miljø i alt de gjør. Og så er mange blitt imot hyttebygging nå. De mener at man må se på helheten. Mange bruker hytter til rekreasjon og byggebransjen må bestå.

De diskuterte hvordan man kan løse utfordringene. Rindalslist, Rindalshytter, A. Kvam og Bygger'n Rindal har gått sammen og bygd en felles miljøstasjon.

De diskuterte generelt hvordan alle skal kunne møte de nye kravene, både store og små bedrifter. Grønn omstilling krever mye penger og ressurser.

Det er viktig å tenke grønt, men det krever store økonomiske ressurser. Vi må bruke sunn fornuft, og vi må være sikre på at bedriftene klarer å stå i det økonomisk.

Mennesker sitter på stoler rundt et bord.
Mange viktige tema ble snakket om rundt bordet.

Arbeidskraft

Generelt trengs arbeidskraft. Det er viktig å inkludere flere som er utenfor jobb så de kommer seg inn i arbeidslivet, både ungdommer og voksne.

Hege sier at før når folk fikk seg jobb, var det for å være der resten av yrkeskarrieren. Man kan ikke tenke sånn lenger, da mange skifter ofte jobb.

Hun forteller at Rindalslist har tilpasset arbeidet slik at de kunne ansette mange ungdommer som sommervikarer. I sommer er det hele 15-16 ungdommer der.

Når det er så mange blir det et bra miljø for dem. Rindalslist er svært glade for at ungdommene jobber der, og håper de vil komme tilbake senere.

Tomter og hus

Det ble snakket om at det ikke er ønske om boplikt i sentrum. De er glade for at det kommer flest mulig til Rindal også de som er her på helg og i ferier.

Annet tema som var oppe var jordvern og utfordringene med å få delt ut tomter der det er dyrket mark. De pratet om muligheter for å lettere få dele ut tomter i slike saker.

-Det er problematisk når de får nei og nei og nei. Vi er så glade for hver enkelt husstand vi får mer her, istedet for at de flytter fra oss. For det opplever vi nå; unge familier flytter.

Praktisk og effektivt

Angående transport og annen form for jobb med kjøretøy og maskiner som trenger energi for å gjøre jobben sin; hvordan skal vi få produsert nok strøm fremover når mye skal gå over på batteri?

Det er utfordringer når ingenting skal sette spor.

-Alle vil ha fornybar energi, men ingen vil ha vann- og vindmøller.

-Og jobben som skal gjøres skal hverken sees, høres eller luktes.

Og hvordan gjør man det når man jobber på steder langt fra der det er tilgang på strøm fra strømnett?

Det må være praktisk og effektivt.

Vil prioritere veier

Skole, vei og skolevei er tre saker Høyre setter høyt, og ønsket om fritt skolevalg ble tatt opp.

Sprukne og dårlige veier er noe de ønsker å ta tak i. De ser viktigheten i gode, sikre og trygge veier både for de som kjører og for de bløte trafikantene.

Trafikksikkerhet er viktig, og de er opptatt av at det blir sikret gangveg på Moan. Politikerne ville kjøre for å se overgangen etter møtet for å se på mulige løsninger.

De vil bruke en halv milliard på veier og vedlikehold. Det er mer enn det som brukes i dag.

En satsing på fylkesveiene handler om mer enn penger, det handler om hvordan man jobber også; å gjøre et ordentlig grunnarbeid, å bygge mer helhetlig, og at det går raskere, billigere og at veien blir bedre.

Tre mennesker sitter rundt et bord.
Ingvill Dalseg, Henrik Kierulf og Magnar Dalsegg

I arbeidsklær

Etter møtet tok fylkespolitikerne på seg arbeidsklær og gikk ned for å se på produksjonen til Rindalshytter.

Hege Gåsvand fortalte at de bruker kortreist tømmer som kommer fra Solem Sag og er nordmørsfuru. Hun forklarte at laftede bygninger har naturlig ventilasjon som er sunt og godt for helsa.

Andre- og tredjekandidatene på Trøndelag Høyre sin liste liker arbeidsklærne og plassen og Henrik hamrer på tømmeret.

Ingvill kikker bort på laftingen og smiler:

-Dette er i alle fall bærekraftig. Det står i 100 år.

Dame og mann i arbeidsklær med klubber foran laftet hus.
Henrik Kierulf og Ingvill Dalseg er nysgjerrige på hvordan det er å jobbe på Rindalshytter, og liker plassen godt.
Powered by Labrador CMS