Magnar Dalsegg i Rindal Høyre og stortingsrepresentant Mari Holm Løseth.

Rindal Høyre inviterte til møte om eldrepolitikk

Lørdag var Høyres stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth på besøk i Rindal. Sammen med Rindal Høyre inviterte hun partiets medlemmer sammen med styret i Rindal pensjonistlag og rådet for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne til møte om eldrepolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Mari Holm Lønseth er andrekandidat for Sør-Trøndelag Høyre i valget nå i høst. Hun kommer fra Trondheim, hun er utdannet jurist og sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Ved besøket i Rindal passet det derfor godt å prate om eldrepolitikk.

Bedre økonomi for minstepensjonister

Lønseth var først med lokalpolitikerne på stand i Rindal sentrum. Neste post på programmet var møte på eldresenteret. Her fikk gjestene legge fram sine tanker og bekymringer for stortingsrepresentanten og Høyres lokalpolitikere.S

Fra pensjonistlaget kom flere innspill, blant annet om nivået på minstepensjon, som de mener bør heves betydelig. Dette er et kjent problem for Høyre-politikerne, som svarte at situasjonen for minstepensjonistene i stor grad kan løses ved å senke nivået på skatter og avgifter. Lokalt kan det for eksempel være et godt virkemiddel å fjerne eiendomsskatten.

Høyre mener at kommuneøkonomien kan styrkes ved at man stimulerer og hjelper næringslivet til å skape flere arbeidsplasser, slik at det blir flere innbyggere og større inntekter til kommunen. God infrastruktur er også viktig i denne sammenhengen, påpekte Lønseth. Det er også viktig næringslivet ikke belastes for mye med skatter og avgifter, la hun til.

Lønseth fortalte at regjeringen nå jobber med å skape flere stedsuavhengige offentlige arbeidsplasser, slik at flere kan bo der de ønsker. Da kan også flere bo ute i distriktene, om de ønsker det, og det blir enklere å etablere jobbfellesskap, for eksempel for ansatte i små kommuner som i dag ikke har kolleger med samme type jobb.

Må ha nok sykehjemsplasser

Eldre i Rindal har det stort sett bra, men pensjonistlaget er opptatt av at antall sykehjemsplasser ikke må bygges for mye ned. Tidligere i år var kapasiteten på helsetunet såpass sprengt at kommunen måtte leie sykehjemsplasser på Berkåk for å avhjelpe situasjonen i en periode. Pensjonistlaget ønsker også bedre aktivitetstilbud, for eksempel for de som bor i omsorgsboliger.

Mari Holm Lønseth fortalte at det skal sendes ut et forslag på høring om en tilskuddsordning for å bygge bedre eldreboliger. Slike boliger skal ligge nær butikk, og det skal være et visst tilhørende aktivitetstilbud for beboerne.

Tannhelse var også et tema i møtet. God bemanning på sykehjem er viktig, og også god opplæring for de som skal jobbe med eldre, ble det understreket. Det gjelder også for å bevare god tannhelse hos eldre. Stor arbeidsbyrde og mye stress fører ofte til sykemeldinger, både blant de som jobber i eldreomsorg og ellers i samfunnet.

Vellykket lokalt tilbud til pensjonister

Rindal pensjonistlag benyttet anledningen til å fortelle om sitt nye tilbud "Ut i Trollheimen". Det er et svært vellykket tiltak. Riktignok er folk litt trege til å melde seg på, men folk blir med på forespørsel, og alle er svært fornøyd når det har opplevd tilbudet. Til nå har over 100 personer vært med på tur, og det skal arrangeres i alt 16 turer før de blir ferdig. I høst skal de også samarbeide med pensjonistlag fra nabokommunene i dette prosjektet. Mari Holm Løseth syntes at dette er en god ide som man også kan teste ut andre steder.

Ønsker mer innsyn i personalpolitiske spørsmål

Magnar Dalsegg benyttet anledningen til å sende med et ønske til Stortinget. Han vil gjerne vite hva kommunepolitikere kan gjøre for å få tilgang til og være med og diskutere personalpolitikk. Tidligere ble dette gjort gjennom administrasjonsutvalget, men administrasjonsutvalget ble nedlagt da det nye Kommuneloven trådte i kraft. Dette må det ryddes opp i, mente Dalsegg. Han mener at han snakker for alle partiene i Rindal når han ytrer ønske om, ikke nødvendigvis å bestemme i personalpolitiske saker, men å få innsyn i dem og mulighet til å være med og diskutere. I en liten kommune som Rindal er det gjerne mange som vet noe og mener noe om alt, og lokalpolitikerne er gjerne de siste som får høre noe, sa han.

Mari Holm Lønseth og Magnar Dalsegg på stand.
Powered by Labrador CMS