Stig Løften har showroom i T-komponentbygget. Det er mulig å avtale tid for å komme og se på utvalget her.

Miljø VVS AS – Det går i rør

Rindalsbedriften Miljø-VVS AS har to ansatte og flere bein å stå på. Eier og daglig leder Stig Løften har jobbet med rør siden han fikk sommerjobb i Rindal kommune som 15-åring.

Publisert Sist oppdatert

Miljø-VVS AS er en videreføring av Løften miljørent, et enkeltpersonsforetak som Stig Løften startet i 1992. Han opprettet aksjeselskapet i 2017, for å kunne være med og konkurrere om oppdrag for offentlige oppdragsgivere og større bedrifter. Firmaet tilbyr rørleggertjenester, men også rensing av ventilasjonsanlegg, derfor er både miljø og VVS med i navnet, forklarer han.

Lang arbeidskarriere med bare rør

Stig Løften har kontor hjemme, men han har etablert showroom og lager i T-komponentbygget i tillegg, slik at folk kan komme hit og se på utvalget og handle. Han forteller at det er en god del hyttefolk som er innom. Hvis man vil komme hit så må man gjøre en avtale på forhånd, gjerne på helg, for de to ansatte i firmaet er stort sett ute på arbeid. Det er Stig Løften selv og Dimitri Skinderis som jobber i bedriften. De leier inn folk i tillegg, når det er behov for det.

– Det går i rør. Det har det gjort helt siden jeg begynte. Jeg vet ikke hva jeg vil bli enda, smiler Stig Løften.

Han forteller at han startet arbeidskarrieren sin med sommerjobb hos Rindal kommune da han var 15 år. Da var det mye arbeid med grøfter og rør, blant annet vann og avløp til nye boligfelt, og han tror at det var en stor del av grunnen til at han valgte å bli rørlegger. Han hadde sommerjobb hos kommunen i flere år, til han var ferdig med yrkesskolen. Så flytta han til Trondheim og jobba for entreprenørfirmaet Brende i noen år, før han bestemte seg for å ta industrirørleggerutdannelse. Han var også innom rørleggerfirmaet Arnfinn Børset i Rindal i en periode.

I 1992 starta Stig Løften sitt eget firma, investerte i utstyr og tok oppdrag med vedlikehold og rengjøring av ventilasjonsanlegg. På den tida var dette helt nytt, det var ingen andre som drev med det samme, forteller han. Etter hvert fikk de jobber for de store ventilasjonsfirmaene, som ikke hadde folk som drev med rengjøring av ventilasjonssystemer selv.

I 1995 begynte han å jobbe for Kjells VVS, og arbeidet blant annet på Tjeldbergodden. Det ble mye reising, landet rundt, fra nord til sør, med Kjells VVS. Det er et veldig bra firma, med reale folk, tilføyer han. I Bergen tok han og en annen rindaling fagbrev i industrirørleggerfaget.

– Da hadde jeg kjøpt med lefser fra Børset Bakeri, så det var enkelt å få sensorene til å godkjenne fagprøvene, smiler han.

I tida med Kjells VVS gikk han turnusordning, sammen med mange andre rindalinger, 12 dager på jobb og 9 dager fri. I friperiodene jobba han med andre ting, som for eksempel å dra rundt og vaske fjøs.

– Det er vel ingen som er glad i å vaske fjøs, og det var heller ikke spesielt godt betalt, men arbeid er arbeid. Det har ikke så mye å si hva man gjør, bare man tjener penger på det, sier han.

Fra 2008 til 2017 var Løften medeier i en Comfort-butikk i Orkdal, og det var også han som drev butikken. Fra 2018 satset han igjen for fullt på sitt eget firma, og Dimitri Skinderis ble ansatt etter kort tid.

Sier aldri nei til en jobb

Løften forteller at bedriften har en del serviceoppdrag i Rindal, men de reiser også en del rundt, fra Ålesund til nord i Trøndelag. På andre steder der de jobber har de også gode samarbeidspartnere som de kjenner godt. De har blant annet en samarbeidsavtale med NTNUI, og har hatt oppdrag med flere av deres eiendommer i Trøndelag, både på Hitra og i Meråker. Nylig jobbet de med to av NTNUI sine studenthytter på Oppdal. Der har de restaurert soverom, delvis stuer og kjøkken, og fire våtrom, med hjelp fra samarbeidspartnere i Oppdal og i Orkland, forteller han.

En liten bedrift som denne er nødt til å ta arbeid der er arbeid å få, påpeker Stig Løften. Han synes det er veldig bra når det dukker opp oppdrag i bygda, men det er hard konkurranse om rørleggerarbeid i Rindal og Surnadal, så man må finne seg i å reise litt. En sjelden gang har det vært lite å gjøre, men med gode forbindelser har det alltid ordnet seg. Han jobber mye selv, og bedyrer at han aldri sier nei til en jobb, med mindre jobben er for stor for en bedrift med to fast ansatte.

Løften jobber fortsatt med rengjøring av ventilasjonssystemer, og anslår at det utgjør ca. 30 - 40 prosent av omsetningen i bedriften nå. Det har kommet noen konkurrenter etter hvert, men mange har forsvunnet igjen, sier han. Grunnen til at de forsvinner er nok at det er dårlig arbeid, med mye støv og skitt. Det er viktig å ha godt verneutstyr med friskluftsmasker.

Ventilasjonssystemer skal rengjøres med 3-5 års mellomrom. I fjor hadde de et oppdrag med rengjøring av ventilasjonssystemet på ei av hurtigrutene, og har gjort en avtale om samme jobb på ei hurtigrute til i år, hvis det ikke blir stoppet på grunn av korona-restriksjoner. De har jobbet for banker og hoteller, for private aktører og i kommunale blokker og institusjoner.

– Nå er vi vel etablert, og har blitt et kjent navn innen slik rengjøring. Det har blitt stadig mer fokus på inneklima. Vi gjør det bra og tjener gode penger, men det er jo fordi vi er små og fleksible, sier han.

Akkurat nå jobber bedriften med renovering etter en vannskade i en fritidsbolig i Bolme. Der har Løften tatt hovedansvaret for hele jobben, både på kjøkken, gang soverom og bad. Her leier han med seg en tømrer, mens El-Co tar seg av strømmen og Tørset malerservice har jobben med å legge gulvbelegg. Stig Løften har jobbet med dette i mange år, særlig med bad, så han tar ofte totalprosjektet i slike jobber. Det har blitt mye større krav til dokumentasjon de siste åra, så det er en stor fordel for kunden å velge en bedrift som tar hovedansvaret, påpeker han. Da vet de hvor de skal henvende seg hvis det skulle skje noe i ettertid.

Nettopp ferdig med en jobb på Britannia

De som følger Miljø-VVS på facebook har nok fått med seg noen bilder fra ærverdige Britannia hotel i Trondheim. Løften forteller av forbindelsen til Britannia startet tidlig, etter at Jon Einar Botten og Setsaasgruppen tok over hotellet på slutten av 80-tallet. Han kjente til Botten fra oppdrag i Surnadal, og det ble noen småoppdrag på Britannia. Det fortsatte med småoppdrag for de neste eierne også. Kjells VVS, som Løften jobbet for i mange år, har samarbeid med REMA ved bygging av nye butikker og renovering av butikker. Og nå er det som kjent Reitangruppen som eier Britannia hotel. Dermed har Løften fortsatt en forbindelse til hotellet, og blir spurt om mindre jobber der innimellom. Det siste oppdraget der varte i to uker, og ble ferdig nå i påskeuka.

Nå er Britannia hotel stengt ned igjen på grunn av innskjerpingen av koronareglene. Det gjør det i alle fall enklere å driver håndverkerarbeid på hotellet. Løften synes at Britannia er en veldig grei bedrift å jobbe for, med svært god struktur, disiplin, og gjennomført høflighet både blant ansatte og mot andre. Der kan noen hver ha litt å lære, synes han. De ansatte på Britannia er svært dyktige. Hver enkelt av dem har en sjekkliste, der alt skal krysses av hver morgen, nesten som en flykaptein. Ingenting blir glemt, og ingen blir glemt. Da er det selvsagt også strengt for innleide håndverkere. Man må oppføre seg som forventet. Man kan for eksempel ikke møte opp med skitten arbeidsbukse. Klærne skal være rene, og man må se ordentlig ut. Gjennomføringen av arbeidet er svært godt tilrettelagt og planlagt, slik at håndverkere nesten aldri er synlig for hotellets gjester.

Løften forteller videre at Britannia har flere vaktmestere ansatt, og at disse er utdannet innen alle faggrupper, slik at de kan utføre mye av arbeidet selv. Det sier seg selv at det trengs mye vedlikehold på et hotell med over 250 rom og suiter, samt flere restauranter og barer.

Påskeferie - men med vakt

Miljø-VVS AS har også merket virkninger av korona-pandemien. Det er både positivt og negativt, synes Løften. I fjor var det mange privatpersoner som ville bruke opp pengene sine, fordi de ikke fikk reise. Ut over høsten og nå på nyåret er det mer oppdrag fra proffe firma. Men det har gått i bølger før også, påpeker han.

Neste jobb for bedriften blir et oppdrag for Mesta på ombygginga av ferjeleiet på Kvanne. Det starter rett etter påske.

– Så det blir påskeferie?

– Det blir påskeferie, men med vakt. Vi har vaktordning, og vi er to, så det blir annenhver gang. Jeg synes det er gøy å jobbe, og liker å treffe nye folk. Det er det som gjør at arbeidet bli "gøttj", smiler Stig Løften.

Powered by Labrador CMS