En ung mann som står foran et jorde der kyr beiter.
Vetle Sæterbø Skei (24) er semifinalist i kåringen av årets unge bonde i år.

Vetle er i semifinalen i «Årets unge bonde»

Det er igjen tid for kåring av «Årets unge bonde». Vetle Sæterbø Skei (24) fra Surnadal en av ti semifinalister denne gangen.

Publisert

Det er Felleskjøpet, McDonalds og Norges bygdeungdomslag som står bak den årlige kåringen av «Årets unge bonde»

På nettsiden er kåringen omtalt slik:

For å bli «Årets unge bonde» må man være en matprodusent under 35 år. Hvem som helst kan nomineres, men for at din favoritt skal vinne kåringen er det viktig at du nominerer en person eller et par som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. 

Etter en nominasjonsperiode velges det ut ti semifinalister. I semifinalen er det opp til publikum å stemme fram sine favoritter, og etter endt semifinaleperiode sitter vi igjen med tre finalister. Blant disse velger juryen hvem som stikker av med den gjeve tittelen «Årets unge bonde» og premien på 30.000 kroner i reisestipend, gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 15.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester.

En ung mann med en valp i armene.
Vetle Sæterbø Skei.

Slik beskrives Vetle på nettsiden:

Vetle Sæterbø Skei driver en gård i Surnadal med stort fokus på melk og kjøttproduksjon. Som ung bonde har han allerede vist imponerende lederskap og ikke minst innovasjon i hvordan han drifter gården. Vetle tok over gården allerede da han var 20 år og han styrer driften på en framtidsrettet og innovativ måte.

På gården produserer Vetle melk og kjøtt, og han har en melkekvote på 400.000 liter. Gården har også en betydelig andel produktiv skog. I 2012 ble det bygd et løsdriftsfjøs med melkerobot.

Vetles gård skiller seg ut ved at den er ganske tradisjonell, men han har sammen med noen nabobønder startet et maskinlag; Bæverdalen maskinlag. De har investert i nødvendig traktorutstyr for å gjøre arbeidet mer effektivt i vår- og sommermånedene. Sammen har de også gått over til silo istedenfor rundballer og benytter en selvgående finsnitter. Dette opplegget har redusert maskinkostnadene for hver enkelt bonde, samtidig som det har styrket det sosiale fellesskapet og samarbeidet mellom dem.

Vetle har også utmark med to gårder som ligger for seg selv i en egen dal, som brukes som feriehus og beiteområde for kvigene. I år har han også investert i Nofence, som muliggjør det å utnytte hele dalen bedre, og betydelig forlenge beitesesongen.

Vetle ser lyst på fremtiden som bonde. Han trives veldig godt med livsstilen, selv om han er klar over de økonomiske utfordringene i landbruket. Han tror likevel på landbrukets fremtid, da matproduksjon alltid vil være en nødvendighet.

Den unge bonden prøver å være et godt forbilde for de rundt seg og et "JA-menneske" som er både lojal og positiv. Han tror på samarbeid og innovasjon for å styrke norsk landbruk, og han er stolt av det arbeidet han og hans kolleger gjør for å sikre kvalitet og bærekraft i produksjonen.

Her finner du oversikten over semifinalistene. Klikk deg inn på hver enkelt deltaker for å stemme på «Årets unge bonde».

Powered by Labrador CMS