Surnadal sanitetsforening og Todalen sanitetsforening

Tre damer oppstilt for fotografering.
Initiativtaker Anita Land, Elinor Bolme fra Surnadal sanitetsforening og Solveig Glærum fra Todalen sanitetsforening vil sette fokus på et tema som er underkommunsiert og svært viktig for mange.

Inviterer til åpent møte om kvinnehelse­problemer, med overgangsalderen som hovedtema

Surnadal sanitetsforening og Todalen sanitetsforening har fått med seg Sparebank 1 SMN, avdeling Surnadal, som sponsor for et gratis informasjonsmøte med overgangsalderen som hovedtema. Foredragsholdere er Elisabeth T. Swärd og Clara Karoliussen. Møtet holdes i auditoriet på Surnadal vgs. tirsdag 23. april, og temaene som tas opp er relevant også for yngre kvinner og for menn.

Publisert Sist oppdatert

Nylig sto Anne Saltrø Polden fram i lokalavisa Driva for å sette fokus på helseproblemer og plager som følger med overgangsalderen. På bakgrunn av dette kontaktet Anita Land Surnadal sanitetsforening med forslag om et samarbeidsprosjekt for å rette ytterligere fokus på kvinners helse, da særlig inn mot overgangsalderen.

Viktig tema for saniteten

Elinor Bolme, som er leder i Surnadal sanitetsforening, forteller at de allerede hadde mye på programmet denne våren, men denne saka er midt i blinken for sanitetsforeninga, så de brettet opp ermene og begynte å planlegge enda et arrangement. De fikk med seg Todalen sanitetsforening som samarbeidspartner, og bestilte Clara Karoliussen og Elisabeth T. Swärd som foredragsholdere allerede før de hadde finansieringen på plass. 

Forskning på kvinnehelse er en av NKS sine hjertesaker, påpeker Elinor Bolme, som er leder i Surnadal sanitetsforening og Solveig Glærum, som er leder i Todalen sanitetsforening. De lokale sanitetsforeningene får inn penger, blant annet på salg av fastelavnsris. De sender penger til NKS sentralt hvert år, og en del av disse pengene er øremerket til forsking på kvinnehelse.

Støtte fra Sparebank 1 SMN 

Sanitetsdamene kontaktet Sparebank 1 SMN i Surnadal, som straks sa ja til å betale alle utgifter til møtet, servering inkludert. Møtet blir altså helt gratis og åpent for alle, med servering, og uten påmelding. 

Tabubelagt tema

Mange kvinner opplever ubestemmelige psykiske og fysiske utfordringer i livet. Det er ikke alltid lett å vite om det man opplever er naturlige overganger eller sykdom. Menstruasjon, fødsler og overgangsalder er tema det blir snakka for lite om, og det er fortsatt dessverre tabu for mange. 

Solide foredragsholdere

Portrettbilde av en kvinne.
Clara Karoliussen.

Clara Karoliussen er fysioterapeut og spesialist på kvinnehelse. Hun jobber på Trondheim fysikalske institutt. På møtet i Surnadal vil hun blant annet snakke om overgangsalder, inkontinens og dysfunksjon i bekkenbunnen fore eksempel etter fødsel.

– Hun mener at det er veldig underkommunisert hva man kan gjøre selv, og hvor man kan få hjelp, sier Anita Land. 

Portrettbilde av en kvinne.
Elisabeth T. Swärd

Forskingsansvarlig i Norske Kvinners Sanitetsforening, Elisabeth T. Swärd, kommer også til møtet i Surnadal. Hun har et brennende engasjement for kvinnehelse, og ble oppnevnt til medlem av Kvinnehelseutvalget som leverte NOU "Den store forskjellen" i mars i fjor.

Norske kvinners sanitetsforening bruker rundt 20 millioner kroner på forskning på kvinnehelse hvert år. Organisasjonen mener at forsking på kvinnehelse er nedprioritert i samfunnet.

Gjelder også yngre kvinner, og menn

Mange kvinner opplever ubestemmelige psykiske og fysiske utfordringer i livet. Det er ikke alltid lett å vite om det man opplever er naturlige overganger eller sykdom. Menstruasjon, fødsler og overgangsalder er tema det blir snakka for lite om, og det er fortsatt dessverre tabu for mange. 

I intervjuet i Driva forteller Anne om at hun hadde ulike plager i årevis før hun tilfeldigvis ble gjort oppmerksom på at problemene kunne være relatert til overgangsalderen. Da viste det seg at problemet var veldig enkelt å løse. 

Anita Land påpeker at det er mange som går sykemeldte i perioder av samme grunn, og dette innebærer jo store kostnader for samfunnet.

Hormontilskudd er et omdiskutert tema, som det er mye uvitenhet rundt. Det også vil bli tatt opp på møtet.

– Det blir anledning til å stille spørsmål, og vi håper at både damer og menn kommer, for dette gjelder menn også, sier hun.

Solveig Glærum påpeker at det blir tatt opp tema som også gjelder yngre kvinner, og at det er lurt å være forberedt på overgangsplagene før de kommer, slik at man skjønner hva det er.

Damene i arrangementskomiteen vil også oppfordre leger og annet helsepersonell om å komme på møtet. Her er det noe å lære for alle!

Powered by Labrador CMS