Kommunal- og distriktsministeren besøkte Rindal
Tirsdag var kommunal- og distriktsminister Erling Sande på beøk i Rindal. Statsråden var først innom Rindalshuset, det han møtte ordføreren og representanter fra kommuneadministrasjonen og kommunestyret. Det var også satt av tid til et bedriftsbesøk, hos teknologiselskapet El-Watch AS.
Erling Sande tok over som kommunal- og distriktsminister etter Sigbjørn Gjelsvik for en måned siden, 16. oktober. Før dette var Sande stortingsrepresentant frå Sogn og Fjordane og leder for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.
Denne uka har statsråden vært på en liten reise i Trøndelag. Han reiste sammen med Erlend Kvittum Nytrøen, som er politisk rådgiver for kommunal- og distriktsministeren, og Bjørn Ludvig Bergsmo, som er fylkessekretær i Trøndelag Senterparti, og vert og sjåfør på hele runden i Trøndelag.
De besøkte blant annet kommunene Rindal, Orkland, Rennebu, Melhus og Skaun og Ørlandet. Tirsdag denne uka starta de dagen på Orkanger før de kjørte videre til Rindal.
Fortrinn og utfordringer for en liten kommune
Rindal kommune hadde invitert statsråden til det nyoppussede Rindalshuset, og den nye møteplassen for ungdom. Gjestene fikk en omvisning i Rindalshuset, og en presentasjon av de tilbudene som er samlet der. Det var satt av tid til en kort orientering om Bygdevekst-prosjektet, samt Rindals fortrinn og utfordringer som en liten kommune.
Ordfører Mildrid Kattem Aune sa i sin orientering blant annet at innbyggerundersøkelser har vist at innbyggerne synes at Rindal er en god kommune å bo i, og en god kommune å vokse opp i.
Videre kom ordføreren inn på at kommunen ønsker å større mulighet til å bestemme hvor det kan bygges, siden det er her lokalkunnskapen ligger. Sande bekreftet at dette er en problemstilling som han jobber mye med. Han fortalte at de nå jobbes med nye planretningslinjer, og at ambisjonen er å fange opp akkurat denne problemstillinga. Pressområdene har helt andre utfordringer enn distriktskommunene, og dette er ikke godt nok ivaretatt i dagens retningslinjer, påpekte han.
Satsingsområder i Bygdevekst-prosjektet
Boligbygging er også et viktig tema i Bygdevekst-prosjektet, der Rindal er pilotkommune sammen med Holtålen. Piloten jobber for økt boligbygging, utvikling av nye boligtilbud og tilrettelegging for spredt boligbygging. Gjennom prosjektet ønsker de også å utforske, teste og utvikle handlingsrommet innenfor jord-og konsesjonsloven.
Prosjektleder i Bygdevekst Håkon Fredriksen påpekte at landbruket er viktig både for Rindal og for samarbeidskommunen Holtålen. Derfor er det naturlig at deres pilot løfter fram dette. De ønsker blant annet å se på nye grep for inntektsbalanse i landbruksnæringa.
Utdanning er også en viktig del av Bygdevekst-prosjektet. Her vil de to kommunene jobbe for økt tilgang på desentraliserte utdanningstilbud. I tillegg jobbes det med omdømmebygging, tettstedsutvikling og bostedsattraktivitet. Piloten har også satt i gang et prosjekt for utvikling av nye transporttilbud.
Etter møtet i Rindalshuset gikk følget den korte veien via Rindal skimuseum til teknologibedriften El-Watch AS sine lokaler i Rindal sentrum.
Leverer sensorer til hele verden
Hos El-Watch ble de møtt av administrerende direktør Ingar Fredriksen, som ga dem en kort orientering om bedriftens eventyrlige utvikling, fra Tor Øistein Skjermo og Ole Furhaug startet bedriften for over 20 år siden, fram til bedriftens omfattende internasjonale viksomhet i dag.
El-Watch AS har hovedkontor i Rindal og et såkalt "distriktskontor" i Trondheim, og har nå over 20 ansatte på lønningslista. Selskapet har flere store konsern på kundelista, både i Norge og på verdensbasis.
Teknologiselskapet tilbyr et trådløst, internettbasert og brukervennlig sensorsystem (IoT), og det er dette som nå er selskapets hovedfokus.
Fredriksen forklarte at de hjelper små og store bedrifter over hele verden med å ta i bruk denne teknologien, som optimaliserer drift, reduserer kostnader, øker levetiden på maskiner og utstyr og sikrer bærekraftig bruk av ressurser.
Rindal er ganske sentralt
El-Watch leverer et komplett system, slik at kundene ikke trenger egen ekspertise innen IoT. Alle selskapets produkter et utviklet og produseres i Midt-Norge. Ingar Fredriksen forteller at det slett ikke er uvanlig at teknologiselskaper holder til på landbygda. Slik er det også i Tyskland, Frankrike, Japan og USA, sier han. De fleste av selskapets kunder er industribedrifter, og meste av industri finner man i distriktene.
– Vettet er rimelig jevnt fordelt geografisk, sier han med et smil.
Selv synes han at Rindal er ganske sentralt. Litt over en times kjøring til Trondheim er overkommelig, og for kundene spiller det liten rolle hvor bedriften har kontor. God kvalitet og support får de uansett, slår han fast.
Med tanke på rekruttering innrømmer han at det er en grunn til at selskapet har et avdelingskontor i Trondheim. Men det hender at lokale ungdommer velger teknologiutdanning med mål om jobbe i El-Watch, sier han.
Etter besøket i Rindal dro statsråden og hans følge videre til Berkåk, Melhus og Børsa.