Rundt bordet: Fra venstre: Marit Fiske, Marie Hagen, Lwam Abraham, Trine Engdal Storholt, Magne Bergheim, Per Fredleif Strand, Kari Kalset og Jorund Melling Talgø
Rundt bordet: Fra venstre: Marit Fiske, Marie Hagen, Lwam Abraham, Trine Engdal Storholt, Magne Bergheim, Per Fredleif Strand, Kari Kalset og Jorund Melling Talgø

Godt å være «hjemme» igjen

Den 28. april tok Dagsentret for eldre i bruk de vanlige lokalene på sjukeheimen igjen etter å ha vært «på legd» på Frivilligsentralen i sju måneder. Lokalene deres har nemlig vært brukt som koronaavdeling.

Publisert Sist oppdatert

Det er en humørfylt gjeng som er kommet tilbake til Bårdshaugen. De er akkurat ferdig med bingo. Håndsåper, servietter, lys og andre gevinster er fordelt mellom spillerne, om en ikke helt broderlig.

– Hun vant fire gevinster i dag, sier Marie Hagen, og peker smilende på Jorund Melling Talgø. Men det var en annen som vant nesten alle gevinstene sist gang, så det jevner seg vel ut, ler hun. Per Strand har også vært en flittig bingospiller.

– Jeg har en hel skuff full av servietter nå, konstaterer han.

Den gjengen som sitter rundt bordet i dag, er her en gang i uka. Neste dag er det en ny gruppe på plass. Oversykepleier Elin Betten forteller at de setter sammen gruppene slik at det skal bli mest mulig praktisk med skyssen. Dermed blir det en bøfjorddag, en todalsdag, og så videre.

Det er nemlig hjemmeboende som er brukere av dagsentret, og de har droskjeskyss til og fra, og har mange godord å si om sjåførene. De hjelper dem ut og inn, har full oversikt over hvem som skal være med, og er i det hele tatt blide og hjelpsomme.

Til vanlig er sentret åpent fem dager i uka, men nå har de måtte begrenset åpningsdagene. Planen er å være i full gjenge igjen til høsten.

Gleder seg til varmere vær

Den som tror at det er bare sette seg rett ned og spille bingo når en kommer på Dagsentret, tar feil. Først skal det trimmes. Det er Lwam Abraham som har stått for trimmen denne dagen. Hun er i praksis som elev ved helsefag på Surnadal Videregående.

– Hun er veldig streng, det var steinhardt, sier Kari Kalset med et lurt smil.

– Neida, forsikrer Marie Hagen, vi får gjøre så mye som vi klarer.

Dagen på sentret starter med en skikkelig frokost, og gjestene er enige om at matlysten er mye bedre når de får spise sammen med andre.

– Til frokost får vi ferdig oppsmurte brødskiver, men vi må ete sjøl, smiler Per Strand lurt.

Nå som frokost, trening og bingo er overstått, har de begynt å tenke på middagen. Det er godt å få middagen servert. Nå sitter de og spekulerer på hva det blir til middag.

Både brukere og ansatte gleder seg til det blir varmere i været. Da skal de sitte på platten ute. Der blir det både musikk og allsang. Annenhver mandag kommer det nemlig musikanter og spiller trekkspill. Det gleder de seg til.

Trives best på Bårdshaugen

Dagsentret åpner opp for to dager til på mai, og de satser på å ha full åpningstid fra høsten. Selv om Dagsentret er friskmeldt som koronaavdeling, er de klare til å vaske ned og ta den i bruk igjen på kort varsel om det skulle behøves, forteller Elin Betten.

Brukerne håper imidlertid at det ikke vil skje. De er strålende fornøyde med å ha fått kommet «hjem» igjen. Her er de kjent, det er mer intime lokaler og de har det fine uteområdet. De sier at det var fint å være på Frivilligsentralen og, men det ble ikke helt det samme. De føler seg helt klart mer hjemme på Bårdshaugen.

– Nå har vi holdt til på ungdomskubben i sju måneder, nå var det godt å «hjem» til gamle trakter. Vi sier at nå er vi på «gammelhæmen» igjen.