To damer foran plakat
Leder i Surnadal demensforening og helselag, Liv Botten og lege Kari Løvendahl Mogstad.

Stort oppmøte på åpent møte om demens

Onsdag kveld arrangerte Surnadal demensforening og helselag et åpent møte, hvor Kari Løvendahl Mogstad, fastlege og spesialist i allmennmedisin, holdt et foredrag om demens.

Publisert

- No e det kosele´ på Skei

- No e det kosele´ på Skei, kommenterte Kari Løvendahl Mogstad når hun så det store oppmøtet.

Arrangøren, Surnadal demensforening og helselag, hadde forventet at 30-40  tilhørere ville møte opp. En forventning som raskt ble gjort til skamme, da nærmere 90 stykker hadde funnet veien til  møterommet på Surnadal Sjukeheim onsdag kveld. Noen måtte til og med sitte utenfor salen for å høre på foredraget.

Folk sitter på utsiden av møterom og hører på
Folk sitter tett i tett, samt utenfor møterommet for å høre på Kari Løvendahl Mogstad

Om demens

Leder for demensforeningen i Surnadal, Liv Botten, åpnet møtet før hun ga ordet videre til Kari Løvendahl Mogstad.

Kari Løvendahl Mogstad vokste opp i Surnadal, men er nå lege i Trondheim. Hun har hytte i Surnadal, og føler derfor en sterk tilhørighet til distriktet. 

Hun synes det er viktig å ta opp dette temaet, spesielt når statistikken sier at demens etter hvert vil ramme flere.

Demens er en kronisk tilstand som fører til tap av kognitive funksjoner, samt rammer personligheten og karaktertrekk til de som rammes. Det er en stressende og livsendrende sykdom som også rammer de pårørende. De er tre hovedtyper demens. Alzheimer, vaskulær-  og frontallappdemens. Mogstad forklarte hva som er forskjellen på de forskjellige tilstandene.

Hun var veldig tydelig på at hvis man mistenker at en selv eller noen man kjenner har demens, må man varsle og gå til lege. Hun påpekte også at demenslignende symptomer kan skyldes overgangsalder, alderdom eller annen underliggende sykdom. 

- Å glemme navn når man blir eldre er helt normalt, forsikrer Kari Løvendahl Mogstad

Hun kom til slutt med gode råd om hvordan man skal kommunisere med mennesker som har demens, og hvordan man kan hjelpe dem.

Ønsker å starte et demenskor

Liv Botten fortalte under møtet at de har lyst til å starte et demenskor i Surnadal. Kari Løvendahl Mogstad nevnte at musikk når hjernen på en helt annen måte enn ord. Det er derfor et demenskor er et fint tilbud til de som rammes av denne sykdommen. 

- Vi ønsker oss et demenskor, sier Liv Botten

- Det er viktig å skape de gode øyeblikkene, sa Kari Løvendahl Mogstad.

Det store oppmøtet viser tydelig at dette er et viktig tema som mange bryr seg om.

Powered by Labrador CMS